Provence Pont D'Avignon

Provence (II)

Tropaeum Traiani Drumul Cetăților

Prin Dobrogea, pe #DrumulCetăților

15/02/2018 Comments (0) Turism

Păltiniș

Păltiniș

Fiind în zonă cu niște concerte, îmi propune fratele Feri să dăm o tură prin Păltiniș și cum nu mai fusesem pe-acolo de aproape 10 ani, am mers pe mâna lui. Deși sunt doar 35 de km de la Sibiu până la Păltiniș, schimbarea de peisaj e spectaculoasă odată ce treci de Muzeul Astra și începe urcușul, mai ales pentru unul care nu prea a văzut zăpadă în iarna aceasta ca mine. Pentru că brun – cenușiul pădurii de foioase e înlocuit de albul zăpezilor. Iar când am văzut la o amică pe facebook că cerea niște recomandări de locuri de petrecut sărbătorile pascale lângă Sibiu, am zis că ar trebui să povestesc despre vizita mea. 

Pensiunea Rafael din Păltiniș

Prima revelație la Pensiunea Rafael a fost mâncarea, știut fiind faptul că sunt un mare pofticios. Eu am luat ciorbă de porc și cotlet Cindrel, dar colegii și-au luat noua apariție din meniu, supă de somon și creveți și se lingeau de zor pe buze (pe mine mă știți că mai ușor cu creveții!). Cotletul Cindrel a fost vedetă, porție generoasă ce include si cartofi prăjiți, murături, cașcaval pane, ciuperci și o felie de pâine toast. Am trecut peste faptul că toți au stat cu mâinile pe la mine prin farfurie (care un cartof, care o conopidă murată, care “taie și mie o bucățică!”), 

Pensiunea are 7 camere duble, 3 camere triple și un apartament (4 locuri, familie cu doi copii), dar cel mai simpatic lucru mi s-a părut faptul că e la doi pași de Arena Platoș, despre care vom vorbi în partea a doua. Pensiunea are și facilități pentru evenimente corporate (workshopuri, sesiuni de training, teambuilding-uri etc.), dar sincer mie acolo îmi sună mai ales a vacanță, nu a muncă.

Dacă vă întrebați ce puteți vedea în zonă în afară de Sibiu, evident, iată câteva idei care îmi vin în minte rapid:

  • Biserica fortificată de la Cisnădioara (foto dreapta, poză dinainte de existența Instagram), dar satul ca atare este un colț de Rai, e o liniște aici de te auzi gândind;
  • Biserica fortificată din Cisnădie, locul unde a început cândva pasiunea mea pentru biserici fortificate;
  • Complexul Național Muzeal Astra – dacă nu greșesc, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din România, unde găsiți atât case din toate zonele, dar și instalații tehnice populare precum joagărul din Gura Râului (Sibiu), moara din Dăbâca (Hunedoara), uleiniţa de la Orăştioara (Hunedoara) şi piua din Rod (Sibiu) (mai multe detalii pe site-ul muzeului);

plus foarte multe trasee turistice, pe jos (Păltiniș – Cheile Cibinului sunt cam 4 ore de mers), pe bicicletă, un parc de aventură în apropiere (Arka Park), off-road cu ATV sau mașini de teren sau o vizită la una din faimoasele stâne din Mărginimea Sibiului (la Ghiță Ciobanul, hihihi!).

Arena Platoș

Nu eram chiar pregătit de urcat sus pe platou, dar Bogdan a zis că o să supraviețuiesc chiar dacă sunt în pantofi (să iertați un artist mai îngrijorat să nu uite cabluri, microfoane, mixer și alte acareturi decât bocancii de urcat pe Platoul Poiana Poplăcii – cine a urmărit seria filmelor cu ardelenii ajunși în America secolului 19 știe despre ce vorbesc).

Astfel că, iată-mă ca o gazelă supraponderală și plină de grație cocoțat în telescaun și dus pe platou, să văd Arena Platoș de la înălțime. Dacă nu eram cu mașina, probabil aș fi luat un Jaegermeister și m-aș fi tolănit pe un șezlong, aș fi stat ca o focă la soare pe banchiză și m-aș fi uitat ca rața la barieră la una din cele mai frumoase panorame ale Sibiului.

Dar mă știți responsabil, așa că am stat la povești cu Bogdan și Feri despre cum funcționează industria de ski resorts din România. Mă rog, funcționează, sunt niște oameni care se străduiesc să facă lucruri, pentru că nu vă gândiți la un cadrul legal coerent și propice. Nu de alta, dar campionatele naționale ale României de sanie și bob se desfășoară în…Austria. Există intenții să extindă complexul de pârtii, dar mai avem de învățat management turistic la nivelul decizional înalt. 

Dacă vreți să învățați să schiați, Arena Platoș este, probabil, unul din cele mai bune locuri în care să vă faceți debutul pe pârtie. Nu e foarte dificilă, au tot felul de oferte pentru cursuri de schi (de ex. 350 de lei pentru 18 ore) sau pachete de 5 zile ce includ cazare (duminică – vineri) cu mic dejun și ski pass începând de la aproximativ 150 de euro (Pensiunea Rafael a fost și ea parte din program). Când coboram, am văzut un grup de pitici care învățau să schieze, toți costumați cu niște veste personalizate verde fosforescent, erau așa simpatici, iar schiurile din picioare îi făceau să arate ca niște boboci de rață uriași.

În plus, se fac tot felul de competiții, aproape săptămânal, de la White Enduro la Bikini Race (aici ar fi de ajuns, domnilor, puneți Păltiniș pe listă!), dar sunt opțiuni pentru sanie, snowboard și, bineînțeles, schi.

În concluzie: când vă săturați de Valea Prahovei și Rucăr – Bran, dați o șansă Păltinișului și împrejurimilor Sibiului. Sunt mult mai multe lucruri de văzut și făcut în zonă, iar aerul e un pic altul. Mai curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *