Un remember cu clasa a IX-a: Leapsa

Tu de ce bei bere?

13/01/2012 Comments (13) Blog

Piesele facute celebre de artisti macar la fel de faimosi ca si autorii

Initial, voiam sa intitulez articolul “Piese faimoase facute faimoase de artisti cel putin la fel de faimosi ca cei care le-au scris” dar am zis ca e prea de dimineata pentru preludii abstracte. Pana la urma, insa, ceea ce urmeaza e o lectie de muzica. Pentru noi toti.

Cine nu a tremurat macar o data alaturi de Santana cantand Black magic woman? Si totusi, piesa e scrisa de un alt mare muzician, Peter Green, geniul din spatele Fleetwood Mac.

Daca intrebi pe cineva sa iti spuna 3 piese preferate de la Clapton iti va spune Tears in heaven, Layla si Cocaine. Desi o canta al dracului de bine, Cocaine vine de la un alt mare bluesman alb, JJ Cale.

Despre Sealed with a kiss, cei sub 25 de ani vor spune Jason Donovan, cei mai in varsta Brian Hyland. Cand colo, piesa este scrisa de Peter Udell si Gary Geld, iar prima inregistrare apartine celor de la The Four Voices. Si, zice wikipedia, ca si Chris de Burgh are o varianta.

O poveste asemanatoare o are Without you, compus de Pete Ham si Tom Evans (componenti ai grupului Badfinger), dar facut celebru de Harry Nilsson si Mariah Carey, plus inca circa 180 de alte variante (printre care Shirley Bassey si Bob Marley). Si da, e vorba de piesa aia cu Ken Li!

Cautati pe youtube Man who sold the world. Varianta Nirvana are 25 de milioane de vizualizari. In acelasi timp, originalul lui David Bowie are doar 2,5 milioane. Si nu vreau sa intru in Bob Dylan…ca e obositor, nu de alta, dar exista peste 2500 de coveruri facute de peste 1800 de trupe dupa piesele lui. As mentiona doar All along the watchtower, cantat de Jimi Hendrix, Dave Matthews, Eric Clapton&Lenny Kravitz, Brian Ferry, Bruce Springsteen&Neil Young, U2, Neil Young&Pearl Jam, Eric Johnson.

Ia sa vedem, ce propuneri aveti voi pe aceasta tema?

Sursa foto

13 Responses to Piesele facute celebre de artisti macar la fel de faimosi ca si autorii

 1. camil says:

  2 exemple:
  – Rock’n’roll music, originalul apartinând lui Chuck Berry, cea mai cunoscuta varianta fiind coverul facut de cei de la The Beatles
  – Whiskey in the jar – generatia 90 îsi va aminti de Metallica, cei mai versati vor spune Thin Lizzy, dar cred ca putini stiu ca este de fapt o melodie folk irlandeza, popularizata pentru prima data de The Dubliners.

 2. Make says:

  @Camil – doua exemple excelente – “Whiskey in the jar” e o piesa care imi place in toate cele 3 variante, fiecare si-a pus amprenta asupra propriei versiuni.

 3. camil says:

  Stiu si mie la fel. ar mai fi Sumernight city, dar ma îndoiesc ca Therion e la fel de celebru ca Abba.
  sau Turn the page (Bob Seger – Metallica)

 4. Make says:

  Therion clar nu e la fel de cunoscut ca ABBA (nu se pune ca stim noi :P) – asa, coveruri exista multe, chiar artisti mari dupa artisti mari (de ex. Knockin’ on heaven’s door cu Guns, Clapton, dar piesa era deja mare)

 5. La Black Magic Woman habar nu aveam ca ar fi scrisa de altcineva.

 6. Make says:

  @Florin cu Albert Hammond sunt de acord – nici eu nu stiam ca e piesa lui, eu o stiam cu The Hollies. La Somebody that I used to know, insa, a fost hit intai cu Gotye, apoi a aparut varianta acustica a celor 5.

 7. robert says:

  e lungă rău lista…dyer maker o ştie puştimea cântată de no mercy. led zeppelin sunt mai greu digerabili…

 8. robert says:

  wish you were here a crescătorilor de animale rednex are o variantă semnată blackmore’s night care bate de departe originalul.valabil, cel puţin pentru mine şi în cazul superbei streets of london a lui ralph mctell…

 9. Make says:

  @Robert in materie de variante, sunt extrem de multe – cu exemplul Zeppelin vs No mercy sunt de acord, asa, mai la limita (eu il stiam totusi de la LZ – dar na, am o varsta) 🙂

 10. florin says:

  dar trebuie sa recunosti ca suna cel putin la fel de bine, desi nu e usor cand e vorba de piese deja interpretate bestial.

 11. Make says:

  @Florin aia nu intra in discutie – sa faci o versiune buna a unei piese grele (si la propriu, si la figurat) e o mare realizare.

 12. […] artiști. Uneori reinventate, alteori popularizate mai mult decât autorul principal (vezi și articolul acesta), în marea majoritate cu valoare adăugată […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *