Sportul românesc încotro?

Cavaliers

Cavaliers pentru titlu

20/05/2015 Comments (3) Sport

Playoff NBA 2015

Mă număr printre norocoșii care i-au prins jucând pe Magic Johnson și Larry Bird (pe final de carieră) și pe unicul Michael “Air” Jordan în momentele sale de maximă performanță, cu cele 6 titluri alături de Chicago Bulls. Baschetul de peste ocean venea în România odată cu finala All Star Game-ul din 1992, într-o finală cu o revenirea de senzație a lui Magic Johnson. Apoi cea din 1993, din Salt Lake City, cu Estul recuperând spectaculos datorată coșurilor de 3 puncte marcate de Mark Price (8 la numãr cred). Apoi nopțile pierdute urmărind meciurile de la 3 dimineața, mersul la școală cu ochii cârpiți de somn, listele de jucători (pe atunci nu exista Internet, să găsești orice informație în timp real).

De când am migrat cu televiziunea prin cablu pe Dolce, am redescoperit meciurile din NBA, spectacolul acestora, tensiunea uneori paroxistică, baschetul extrem de fizic, dar totuși extrem de plăcut ochiului. Cu slam-dunk-uri spectaculoase, cu coșuri at the buzzer, cu tactică adaptată fiecărui moment al jocului. Și deși mă temeam că miza uriașă din playoff și-ar putea pune amprenta pe meciuri, am constatat cu bucurie că m-am înșelat.

S-au schimbat multe în NBA față de anii ’90 și nu mă refer aici la regulile de joc. Ci mai ales la echipele care fac legea în conferințe, care ajung în playoff. Legendarele Los Angeles Lakers sau New York Knicks sunt în plină reconstrucție, azi favoritele se numesc Golden State Warriors sau Cleveland Cavaliers.

playoffDacă în sezonul regulat lăsa o senzație de lene și criză acută de indolență, LeBron James se dovedește extrem de util echipei sale, conducând-o către finala conferinței de Est, împotriva celor de la Atlanta Hawks. CAVS au depășit în tururile precedente pe Boston Celtics și mai ales Chicago Bulls, cea din urmă cu, probabil, cea mai bună garnitură de la Jordan încoace. O finală ar închide cu siguranță gura cârcotașilor care au susținut înteg sezonul că LeBron a venit doar pentru bani în Cleveland. Echipa din Atlanta a încheiat sezonul regulat pe primul loc în conferință, trecând în playoff de Brooklyn Nets și Washington Wizards. Fără mari vedete, dar cu o echipă omogenă, o bancă bună și o apărare eficientă, Hawks speră din nou la un titlu NBA după cel cucerit în 1958, când franciza era găzduită de St. Louis.

Considerată mult mai disputată decât Estul, Conferința de Vest are în finală două echipe extrem de ofensive: Golden State Warriors și Houston Rockets. Marius, un om care studiază fenomenul mult mai atent ca mine, pariază pe GSW, pentru că au o apărare mai bună (articolul e scris înainte de primul meci între cele două). Doar de dragul contradicției de idei (și de generații – sic!), eu o să mizez pe Harden și compania (deși, evident, simt că Warriors au o echipă mai bună). Rockets au avut două meciuri mult mai grele în tururile precedente (cu Dallas Mavericks și Los Angeles Clippers), rămâne de văzut dacă acest lucru va fi un indicator al valorii sau o cauză pentru oboseală și accidentări.

În încheiere, câteva cuvinte despre cei ce au terminat deja sezonul, dar care l-au făcut mult mai frumos. Unul din meciurile ce au avut nedrept un câștigător a fost San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers. Cu un Tim Duncan nemuritor (mi-l amintesc când era un puști ce venea să îl secondeze pe “Amiralul” Robinson în duo-ul “Twin Towers” ce avea să aducă cel mai importante performanțe pentru Spurs). Cu redneck-ul Blake Griffin extrem de mobil și versatil pentru dimensiunile sale și un Chris Paul ducându-și echipa la victorie deși accidentat. Paul Pierce magistral în aruncările de trei puncte, deși are și el 37 de anișori bătuți pe muchie.

Ultimele meciuri din playoff, 4 echipe în lupta pentru titlul NBA. Să câștige cei mai buni, de preferat “ai noștri”!

3 Responses to Playoff NBA 2015

  1. iCiolac says:

    Trag concluzia că ești mult mai bătrân de cât arăți.

  2. Make says:

    @iCiolac ai perfecta dreptate :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *