Alchimie

Noutăți despre Alchimie

spiritul Alifantis rugby

Nicu și spiritul rugbyului

04/12/2015 Comments (0) Noutati

Poveștile Alchimiei

Poveștile trebuie spuse, altfel lumea crede că sunt fantezii de facebook, postate doar ca să par eu mai cu moț. Între noi fie vorba, chiar sunt, am avut norocul să am alături pe scenă niște oameni tare simpatici: Ștefania Iacob, Sebastian Ionel, Mateiana Anechiforesei, Vlad Calimandriuc, Paul Tihan și inegalabilul Sorin Poclitaru. Datorită lor și datorită publicului minunat din cele trei locuri unde am dus Alchimia toamnei, am avut parte de trei spectacole reușite, așa cum trebuie să fie un spectacol de muzică folk și poezie.

Botosani ClaudiuLa Botoșani, am schimbat regula jocului. În loc să cânt eu și să recite Sorin ceva în ton cu piesa, am inversat rolurile și a trebuit să am eu replică la ce recită el. Ceea ce nu ne-a deranjat deloc pe nici unul din noi, distrându-ne la fel de bine. Doar timpul limitat ne-a împiedicat să ne facem de cap mai mult, dar buna dispoziție a dominat seara. Surpriza a fost să îl văd pe Claudiu Păvăleanu pe scenă, alături de “mitraliera” sa muzicală. Încă o dată, mulțumiri Ștefaniei pentru ceea ce a reușit la Botoșani, dacă un copil poate organiza un spectacol de folk într-un loc special cum este sala Muzeului Județean din Botoșani, cred că noi, ceilalalți, nu mai avem nici o scuză.

Humor cu SorinLa Gura Humorului, unde nu mai eram foarte presați de timp, i-am lăsat pe copii să cânte mai mult, să se poată desfășura. Astfel că nici nu am realizat că trecuse deja o oră și jumătate, iar noi nu urcasem pe scenă să ne facem treaba. Față de spectacolul de la Botoșani, doar 3 sau 4 piese s-au repetat (clasicele Murături, Bormașina, În Beijing), în rest alte piese, alte poezii. Și dacă vă spun că au mai rămas suficiente piese necântate, mă credeți? Nu am cântat nici Dragostea e un tren, nici Regii războinici, nici Alchimistul, La un han, Aripi deschise și încă multe altele. Cred că eu și Sorin putem face 3 spectacole de circa 1,5 ore fiecare fără a repeta cântecele și poeziile.

Ținând cont că a fost cea e a 7-a vizită în Humor din acest an, cred că în curand primesc viza de flotant, că bucovinean get-beget mă simt deja. Și mă mândresc cu asta oricând și oriunde. Am mai văzut sala plină și în picioare la Jurământ la Putna, o cânt de fiecare dată când merg în zonă, dar de această dată, mai mult ca oricând, am simțit întreaga sală vibrând.

Și dacă tot am vorbit de copiii frumoși ce ne-au însoțit, iată una din piesele înregistrate în studio în tabăra din luna octombrie și anume Dacă tu, compusă de Mateiana Anechiforesei pe versurile lui Sorin Poclitaru. Poveștile muzicale sunt la fel de frumoase…

La Ciocănești, cuvântul de ordine a fost cântecul patriotic, condimentat și cu un pic de cântece de iarnă, nu de alta, dar zăpada încă era prezentă în colinele de lângă casa de cultură. M-am bucurat să îl cunosc pe Ionuț Fulea, am fost foarte încântat de corul vocal format din patru preoți ortodocși, ale căror piese m-au uns la suflet. Ciocăneștiul a fost o surpriză la prima vizită acolo, acum deja e o certitudine. Sala pregătită de sărbătoare (steaguri tricolore, spectacolul având loc între Ziua Bucovinei, Sf. Andrei și Ziua Marii Uniri), s-a umplut la primele piese ale noastre și a rămas așa ore bune, cât a durat spectacolul. Îmi dau seama că, într-o proporție importantă, aceste comunități rurale sunt foarte puțin luate în calcul când vine vorba de cultură, dar Ciocăneștiul e dovada că se poate. Ca peste tot însă, omul sfințește locul… Cu această ocazie am primit un buchet de flori la terminarea recitalului meu, oferit de o fetiță blondă, în costum popular, cred că a fost primul buchet primit de mine în aproape 12 ani de carieră.

Vreți spectacole de calitate? Scoateți folkul din fum și dintre sticlele de bere și totul va deveni mult mai ușor. Haideți să punem toți umărul pentru a face să fie mai bine, pentru ca lucrurile să fie altfel. Scrieți povești pe note și spuneți-le celor ce vor să le asculte. Dați șanse tinerilor să vă arate ce pot, sprijiniți-i în cariere, stați alături de ei, iar ei vă vor răsplăti prin muzicile sufletelor lor libere.

Poveștile Alchimiei

Credit foto: Cristian Ionel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *