primii pași în industria muzicală

Primii pași în industria muzicală

decembrie

Decembrie cu concerte

26/11/2017 Comments (0) Noutati

Proiect la final

A fost mult mai greu decât mi-aș fi imaginat, dintr-o mie de motive. În principal din motive de birocrație excesivă, dar de, asta presupun proiectele pe bani publici într-o țară cu trecut și prezent dominat de management defectuos. Am avut trei mari obiective – educație în licee, spectacole de seară și workshop de industrie muzicală.

Oamenii din licee ne-au primit bine, măcar la nivel declarativ. Nu știu dacă era hârtia de la inspectorat, dorința de a vedea ce putem sau chiar li s-a părut important ce le propuneam. La fapte, cumva ne-au lăsat de capul nostru, să facem ce-om ști și ce-om putea, astfel că nu cred că i-am găsit chiar pe toti folkiștii și recitatorii din cele cinci licee. Și nu cred că nu s-au implicat ca să ne saboteze, pur și simplu au altele pe cap. Mai mult, reacțiile lor au fost mult mai pozitive după ce au văzut ce facem cu elevii lor, că nu am venit să bifăm o acțiune, ci chiar vrem să schimbăm ceva. Vreți să știți unde ne situăm? Elevii nu știu ce e epigrama, cred că muzică folk = muzică populară, nu au auzit de Valeriu Sterian sau Nicu Alifantis. Evident, nu toți, dar sunt doar câteva din răspunsurile primite. Pe de altă parte, nu spun că manelele sunt neapărat proaste din punct de vedere muzical, ci prin valorile promovate, prin tipologiile cu care se identifică, prin textele de calitate redusă. Așadar, nu îi subestimați pe copii, dar e necesar să vorbiți mai mult cu ei.

proiectSpectacolele de la Comedie au fost exact ce mi-am dorit – plecat din cârciumile cu patroni plini de importanță și cântat într-un loc în care lumea vine doar pentru spectacol. Sala e ideală pentru folk, dacă mă întrebați pe mine. Publicul tradițional de folk nu s-a omorât să participe, deci nici măcar scuza cu “la teatru e scump” nu ține. Poate nu am fost eu pe gustul lor, cine știe. Pe de altă parte, mă bucur că am reușit să facem cinci seri cu public dornic de mai mult de cântări, dornic de spectacole.

Workshopul a fost ideea mea, recunosc, am vrut să le ofer unora ocazia să învețe gratis ceea ce unii plătesc ca să învețe. Cât i-a interesat pe artiști? Foarte puțin, deși mă așteptam să fie sala plină. Au fost însă artiști tineri sau tineri viitori manageri (mulțumesc, Karina din Brașov, că ai venit special din Brașov pentru a învăța) care vor să evolueze. 

Mulțumiri la final de proiect

Ar fi destule. O să încep cu Teddy Tudoroiu și Puiu Crețu, alături de care am dus greul proiectului. Apoi, Sorin Poclitaru, pentru încrederea necondiționată în a implementa acest proiect deloc simplu. Tuturor artiștilor care au participat – Alina Manole, Cosmin Vaman, Ovidiu Mihăilescu, Laurențiu Ghiță, Ștefania Iacob, Cristi Corcioveanu, Daniel Iancu, Cristian Mihai. Mulțumiri tinerilor artiști ce au avut curaj să facă un pas în față. Sper că a fost o experiență plăcută pentru ei și un imbold să meargă mai departe.

Mulțumiri, Vali Panduru și echipa RFI România, pentru ajutorul dat în promovarea proiectului. Mulțumesc, Teatrul de Comedie, mulțumiri celor cinci licee care ne-au găzduit, mulțumiri Școlii Gimnaziale de Arte nr. 5 pentru găzduirea evenimentului final și a workshopului. Mulțumiri, Anca Lupeș, pentru ce vrei să faci pentru industria muzicală românească. E mare nevoie și vei avea întotdeauna sprijinul meu.

Dincolo de orice alte detalii, mulțumiri tuturor celor care au venit la spectacole, voi sunteți cei care ne dați încredere să continuăm. În loc de alte concluzii, vă invit să urmăriți o poveste de 9 minute asupra celor petrecute în acest proiect: Educație și cultură prin cântec și vers.

Educație și cultură prin cântec și vers este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3 și implementat de Asociația Folkul Acasă În Realitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *