Serviciul European de Voluntariat voluntari

România văzută de voluntari străini

Berze cuibărind în copac la Marchegg

Reconstrucție ecologică pe Morava

29/04/2016 Comments (0) Educatie si Cercetare

Proprietate fără arbori invazivi

Certificat arbori invaziviUnul din obiectivele proiectului Management participativ pentru eliminarea speciilor invazive din aria protejată Lunca Siretului Inferior a fost acela de a realiza un sistem de certificare a proprietăților din arealul sitului Natura 2000 ce reușesc să elimine complet din arealul lor speciile invazive Amorpha fruticosa şi Ailanthus altissima. Astfel, orice proprietar din aria protejată Lunca Siretului Inferior ce implementează recomandările codul voluntar de conduită privind eliminarea arborilor invazivi Amorpha fruticosa şi Ailanthus altissima din arealul sitului Natura 2000 Lunca Siretului Inferior poate obține acest document (foto stânga), eliberat de custodele ariei protejate, în speță Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), în parteneriat cu autoritățile de mediu.

Proiectul Management participativ pentru eliminarea speciilor invazive din aria protejată Lunca Siretului Inferior este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre Fondul ONG în România accesați www.fondong.fdsc.ro

codul voluntar de conduită arbori invaziviACDB va consilia proprietarii din zonă (pensiuni), dar și instituțiile publice în ceea ce privește identificarea arborilor invazivi de pe proprietate, planificarea măsurilor de eradicare, eradicarea propriu-zisă și elaborarea măsurilor de sustenabilitate a eradicării.  Pentru ca proprietarii să adere la codul voluntar de conduită, este foarte important ca ei să identifice efectele pe termen lung ale măsurilor presupuse de acest document. Acestea se referă la mai multe aspecte, printre care beneficiile economice derivate din certificare (îmbunătățirea producției, cucerirea unor noi nișe de piață, garanții asupra unor produse etc.), reducerea riscurilor generate de prezența speciilor invazive, implicare mai pregnantă în viața comunității (contribuții la promovarea zonei, parteneriat durabil cu administratorul ariei protejate) etc.

Conținutul integral al codului voluntar de conduită, precum și etapele pe care un proprietar trebuie să le urmeze în vederea obținerii certificării sunt disponibile aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *