Vrei sa pictezi un tavan?

Interviuri cu Franco Baresi si Toni Adams

15/05/2013 Comments (8) Blog

Protectia datelor personale

UPDATE: Va rog sa cititi si comentariul lui Bogdan de mai jos, e foarte util pentru a intelege subiectul mai clar

Pe parcursul vizitei la Parlamentul European, am participat la un seminar pentru jurnalisti dedicat protectiei datelor personale. Seminarul a avut loc in conditiile in care Parlamentul European lucreaza la un nou document care sa reglementeze acest subiect. Discutiile se poarta asupra tipului de document (directiva sau regulament), dar si asupra continutului acestuia, mai ales ca precedentul act ce reglementeaza subiectul dateaza din 1995, ceea ce inseamna dintr-o perioada anterioara dezvoltarii exponentiale a Internetului, telefoanele mobile nu beneficiau de optiunile de azi ale “nepotilor inteligenti”. Cea mai importanta modificare ar fi ca se doreste ca noul document sa fie valabil pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, directiva din 1995 fiind transpusa de fiecare stat membru printr-un act la nivel national (27 de legi). De asemenea, este necesar sa se stabileasca si armonizarea acestei legislatii cu alte state (de ex. SUA, de unde provin companii importante precum Google, Facebook etc.). Am selectat cateva din discutiile din cele doua zile de seminar, cu linkuri catre resurse suplimentare in unele cazuri.

Acest nou act de reglementare a protectiei datelor personale se doreste sa fie o evolutie a documentelor anterioare si nu o revolutie, a declarat Richard Szostak consilier al vicepresedintelui Comisiei Europene si comisar pe probleme de justitie, drepturi ale omului si cetatenilor Viviane Reding. De asemenea, este important ca agentiile de protectie a datelor personale din tarile membre sa aiba capacitatea sa implementeze aceasta directiva.

E nevoie sa scapam de diferentele ineficiente in implementarea legilor privin protectia datelor personale in Europa, a declarat Jan Albrecht, membru al Parlamentului European (grupul “verzilor” si raportor general pentru reglementarea protectiei datelor personale). De multe ori, insa, vorbim nu de lipsa cadrului legal, ci de o problema de implementare a cadrului legal existent, iar noua directiva trebuie sa rezolve acest aspect.

Interesul pentru protectia datelor personale nu este numai la nivel personal, initiative in acest sens si in Africa de Sus, Qatar sau Dubai (Michel Plumley, serviciul de presa al PE).

Fata de uriasul interes al publicului larg pentru ACTA, in cazul Directivei privind protectia datelor personale implicarea publica a fost destul de redusa. Ma intreb daca discutia in jurul ei este prea tehnica (Sophie  in’t Veld, europarlamentar olandez, grupul ALDE).

Protectia Datelor BruxellesProtectia datelor personale in cadrul actual

Dezvoltarea tehnologica a determinat un interes urias al unor jucatori in ceea ce priveste colectarea, procesarea, stocarea si comercializarea datelor personale ale utilizatorilor. Acest lucru reprezinta o amenintare serioasa a dreptului fundamental la viata privata, garantat prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului [link]. De aceea, Comisia Europeana a initiat in 2012 [link] o actiune de revizuire a reglementarilor europene ce privesc protectia datelor personale (detalii aici). Analistii sustin ca factorii de decizie trebuie sa determine companiile sa fie mai transparente si sa responsabile in ceea ce priveste protectia datelor personale pe care le colecteaza din partea utilizatorilor/clientilor si sa previna abuzurile. Exista insa temerea ca jucatori importanti, prin activitati de lobby desfasurate, vor sa modifice cele mai importante articole ale directivei, care garanteaza siguranta cetatenilor [Jeremie Zimmermann, sursa].

Mai multe informatii despre discutiile de la seminar puteti gasi pe hashtag-ul evenimentului #eudatap De asemenea, informatii despre directiva gasiti pe:

 1. MEP Jan-Philipp Albrecht’s report on the Data Protection Regulation [link]
 2. MEP Dimitrios Droutsas’ report on the Data Protection Directive [link]

8 Responses to Protectia datelor personale

 1. Va mai dura pana va fi gata. Si in octombrie 2012 se lucra la acest documentat :))

  Ideea e ca sunt companii care nu prea sunt ajutate de anumite reglementari din domeniu.

 2. Make says:

  @Madalin sunt voci care se tem ca va dura inca mult timp pana se va implementa (chiar si ani). Companiile au foarte multe interese – cum ar fi sa poata obtine date pe care nu ar trebui sa le detina.

 3. Bogdan says:

  Imi pare bine ca ai putut participa la evenimentul ala. Daca stiam dinainte ca mergi la Bruxelles pt el, iti dadeam si 2-3 persoane cheie sa le intalnesti 🙂 (din zona societatii civile).
  Doua comentarii insa:

  1. Ai o eroare (sau ai inteles gresit un subiect din primul paragraf)
  “Discutiile se poarta asupra tipului de document (directiva sau regulament), ”

  De fapt e mai complicat – sunt 2 documente – o propunere de regulament (care inlocuieste directiva din 1996) si o propunere de directiva (care vizeaza doat domniul protectiei datelor in law enforcement). Vezi aici http://ec.europa.eu/justice/newsroom/data-protection/news/120125_en.htm

  Tu vorbesti doar despre primul. Din cite stiu eu aici decizia politica este luata – va fi regulament.

  De altfel cam asta zici si tu aici “Cea mai importanta modificare ar fi ca se doreste ca noul document sa fie valabil pentru toate statele membre ale Uniunii Europene” doar ca iti lipseste un cuvinte cheie – direct. (adica “sa fie valabil direct in toate statele”
  Pentru ca amindoua (si directiva si regulament) sunt valabile pt toate statele membre. Doar ca Regulamentul se aplica direct, iar Directiva trebuei implementata.
  Vezi aici detali http://europa.eu/about-eu/basic-information/decision-making/legal-acts/index_ro.htm

  2. E greu de sumarizat intr-o insemnare pe blog intreaga dezbatere, dar pt cei ce vor sa inteleaga mai usor le sugerez documentele, videoclipurile si infograficele de
  http://www.privacycampaign.eu/
  +
  http://edri.org/edrigram/number11.7/privacy-campaign-materials

  Iar pentru cei care se intreaba de ce ar trebui sa ne pese
  http://edri.org/files/eudatap-01.pdf

  Sanatate!

 4. Make says:

  @Bogdan sunt convins ca ai dreptate, eu am aflat destul de tarziu ca vom participa la acest eveniment (stiam ca e vizita la Bruxelles, la Parlametul European, plus intalniri cu europarlamentari). In plus, am participat “pe sarite”, pentru ca mai aveam diverse intalniri in timpul asta. Tocmai de aceea am pus linkurile de la sfarsit cu documentele celor doi raportori, ca acolo sunt mai multe info, merci si pentru linkurile tale. Oricum, in Romania nu prea am auzit mare lucru despre subiect, desi mi se pare foarte important.

 5. […] O vizita la Parlamentul European e cea mai buna cale de a intelege cum functioneaza aceasta institutie europeana, legaturile pe care le are cu celelalte institutii europene (Comisia Europeana de exemplu). Nu exista majoritati in PE, in general voturile se negociaza intre grupuri in functie de interese. Astfel, se ajunge la situatia in care in sesiuni consecutive in care liberalii voteaza alaturi de socialisti, apoi socialistii sa faca sa alianta cu grupul PPE. De multe ori, abordarea unei probleme europene (de ex. integrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen) depinde de interese ale unor guverne la nivelul propriilor tari (mentinerea in functie a unui guvern, cu sustinerea unor partide care nu fac parte din arcul guvernamental de exemplu). Un conservator – Reding – poate colabora foarte bine cu un ecologist – Albrecht – intr-o problema ca protectia datelor personale (detalii in articolul publicat pe aceasta tema – click aici). […]

 6. Ioana says:

  Salut Make, ma bucur si eu ca ai facut acea vizota si ca ai intrat in contact cu “politica Europeana”. Ar fi excelent daca mai multi bloggeri si jurnalisti s-ar interesa mai mult sa ajunga acolo si sa povesteasca ce se intampla.

  Pe problema protectiei datelor, noi -IABul, ca asociatie a industriei de publicitate online -am tot povestit despre asta si am tot avut actiuni si intalniri pe acest domeniu (avem mai multe informatii si documentul de pozitie a industriei pe site-ul nostru). Poate vrei sa iti arunci o privire si pe acolo.

  Oricum, felicitari pentru initiativa si articole. Din pacate nu multi sunt interesati si constientizeaza ca ceea ce se intampla la Bruxelles ii afecteaza.

 7. Make says:

  @Ioana iti dai seama ca eu am fost acolo total intamplator, dar mi s-a parut foarte important seminarul, mai ales pentru cei care activam in online. Din pacate, asa cum spui, foarte multi scriu pe chestii mai usurele, dar care fac trafic. Si ai dreptate, am spus si eu in articolul de azi, nu ne dam seama cat de mult ne afecteaza deciziile luate la Bruxelles.

 8. […] in acestea, dar si in plina dezbatere privind securitatea informatiei si retelelor (de citit si aici) legate de noi reglementari privind protectia datelor personale. Tinta finala a tuturor actiunilor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *