Blogosfera locala in actiune: Medias

1 martie folk…in cuvinte

02/03/2012 Comments (4) Blog

Protectia mediului, nivelul de trai si dubla masura

Acest post nu este despre Rosia Montana, Gold Corporation si alte nume similare. Rosia Montana e un subiect omniprezent in presa, in blogosfera, pe twitter, in Guvern, la bere, la fotbal. Pro sau contra, cu argumente, urland, batand cu pumnul in masa sau manifestand in piata. Cine, ce, cum, unde si de ce a inceput sa nu mai conteze. Acest post este un studiu comparativ a doua situatii similare, intamplator Rosia Montana si Parcul Natural Portile de Fier.

Argument pro-conservare, contra exploatare. Rosia Montana: Exploatarea miniera va distruge (timpul viitor) mediul, valori istorice etc. Parcul Natural Portile de Fier: in zona Moldova Noua s-au exploatat pe o durata de cateva zeci de ani minereuri complexe – in special de fier si cupru (pirita, calcopirita etc.). La ora actuala, pe o suprafata de 250 hectare se gasesc fosta moara de minereu si alte instalatii de prelucrare, iazuri de decantare a levigatului, halda de steril partial inierbata, ceea ce face ca atunci cand bate vantul (asta se intampla mai tot timpul, nu degeaba se construieste acolo un parc de eoliene) tot sterilul sa fie ridicat in aer si transportat pe distante apreciabile.

Cate stiri despre organizatii care lupta pentru mediu protestand in zona ati vazut in fluxul principal de stiri? Cum, nici una? Adica sa inteleg ca acolo e ok ca nu se ocupa nimeni de reconstructia ecologica? Sa inteleg ca oamenii de la Rosia nu trebuie sa respire cianuri, dar cei din Moldova, Coronini e ok sa inhaleze sterilul?

Argument pro-exploatare, contra conservare. Oamenii de la Rosia Montana vor sa munceasca (stiti clipurile si spoturile radio). Credeti ca cei din Clisura Dunarii n-are vrea? Si acolo tot minerit s-a facut, si bunicii celor ce traiesc acum acolo tot minerit au facut inainte de 1990 si cativa ani dupa. Credeti ca acolo nu e trist ca Moldova Noua si Orsova au ajuns niste orase fantoma comparativ cu orasele de alta data? Si ca sa nu mai vorbim de “potentialul turistic urias” care se manifesta si aici, ca si la Rosia. Credeti ca acolo copiii nu vor si ei sanse la un viitor mai bun? Credeti ca acolo nu sunt oameni care nu au plecat la munca in strainatate pentru ca nu aveau ce sa faca in tara? Si de ce nu se spune ca Rosia Montana e declarata zona monoindustriala deci nu se poate prin lege face altceva decat minerit in zona?

Daca vreti o decizie corecta atat pentru mediu, cat si pentru oameni, daca vreti ca lumea sa stie de ce e important sa se exploateze si de ce e important sa se protejeze, incetati sa mai manipulati realitatea asa cum va convine dumneavoastra.

P.S. Acest articol nu are vreo legatura cu articolul similar scris de Marian, nu ne-am vorbit inainte, nu face parte din vreo campanie odioasa prin care ne-am vandut taberei X sau Y. Cel mai probabil, suntem 2 oameni care n-am mai suportat si atat.

4 Responses to Protectia mediului, nivelul de trai si dubla masura

 1. Mai frate, m-am saturat, ca primesc la ”documente”, ”declaratii”, ”cercetari” etc. în email si ma lovesc de ele prin online, de zici ca acum-acum urmeaza sa se întâmple o tragedie. Nu mai are rost sa spun ce impresie reusesc sa îmi lase, prin ”profesionalismul” de care dau dovada, majoritatea covârsitoare a tuturor acestor manifeste.

  Ce e mai trist e ca deja am câtiva prieteni care fac forward la greu cu toate astea. Ce-i drept, sunt doar mijlocitori, nu propagandisti… dar efectul e cam acelasi. 🙁

 2. Make says:

  @Ciprian ai dreptate – astfel de propaganda uneori face mai mult rau decat bine “cauzei”

 3. Dragos says:

  Make , ceea ce deranjeaza cel mai tare e ca informatia e atat de controlata de media de mainstream. De ex: am intrebat cativa colegi de munca – microbisti daca stiau de ce au evacuat jandarmii o tribuna intreaga la meciul romania – uruguay – raspunsul a fost ca “nu stiu, probabil aia s-au luat la bataie” Nici unul nu stia ca de fapt tribuna a fost evacuata pentru un banner cu FRF=RMGC. Practic “adevarul” pe care il auzim noi este incomplet sau modificat la greu, si devine “@devaru1” care suna altfel.

 4. Make says:

  @Dragos ai dreptate – televiziunile, desi dadeau imagini cu bannerul cu pricina, nu au spus nimic in comentarii despre el, ci au zis ca “tribuna scanda impotriva lui Sandu si a lui Dragomir”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *