Putin despre Viena

Braila

Braila culturala

26/09/2013 Comments (1) Blog

Risipa de apa

Beau multa apa (cam 3 L pe zi), nu pot trai fara apa (rabd de foame, dar nu de sete), ma tem de apa (nu stiu sa inot foarte bine, rezist foarte putin), dar ma simt bine langa ea (daca nu merg cateva luni la Portile de Fier, incep sa duc dorul Dunarii), am avut parte de proiecte in zone umede (Portile de Fier, Lunca Prutului) toata cariera mea. Sa nu uitam ca apa e, totusi, un compus chimic, nu? Si, asa cum spunea o replica, sunt peste 90% apa. E vreun dubiu ca apa e o parte esentiala a vietii mele?

Povesti cu apa

Sa fi fost prin 1994 cand, cu ocazia unei expeditii in delta, am primit un chestionar in care eram intrebat daca opresc apa cand ma spal pe dinti. Am incruntat din sprancene, nu ma gandisem ca ar trebui. Am ajuns acasa si am incercat. Evident, nu era nevoie sa curga apa in timp ce ma spalam pe dinti. Si am inceput sa o fac. Si o fac in 90% din cazuri si azi. Tot acolo ca e mai prietenos fata de mediu sa faci duș decat baie, dar aici ma incadram oricum, nu sunt genul care sa stea sa zaca in cada (pentru simplul motiv ca nu sunt genul care sa stea prea mult cumintel intr-un loc).

A doua intamplare legata de economia de apa a fost prin 1997 cand o profesoara de la facultate, proaspat intoarsa de la un doctorat din Germania, imi povesteste ca acolo au fost alocate credite de la stat pentru ca oamenii sa isi cumpere masini de spalat vase. Dupa ce am ras copios, mi-a explicat ca o masina de spalat vase consuma mai putina apa decat ai consuma daca am spala vasele murdare manual. Si m-a pus pe ganduri, masina de spalat vase mi se paruse pana atunci un moft.

La voi cine spala vasele?

Nu cred ca cineva e pasionat de spalatul vaselor. Si totusi, intre a spala vase si a sterge praful, prefer vasele de 1000 de ori. Nu ma intrebati de ce, poate e deformatie profesionala. Cum adica, veti intreba si pe buna dreptate. La chimie, mai ales in chimia analitica, spalatul sticlariei de laborator este foarte importanta, pentru ca permite obtinerea unor rezultate corecte (un vas murdar iti poate contamina proba, deci duce la rezultate eronate). Exista si termenul de “spalare cantitativa”, unde paharul Berzelius, de exemplu, trebuie spalat fara a lasa urme pe peretii acestuia. M-am facut inteles acum cu “defectul profesional”?

Electrolux Apa TimpAsadar, in uralele sotiei, saptamana in curs, de luni pana vineri, sunt persoana responsabila cu spalatul vaselor, conform propunerii de la Electrolux. Conditia este sa imi notez timpul petrecut spaland vase si sa il impart la numarul de persoane pentru care spalam. Timpii obtinuti zilnic de subsemnatul pana acum au fost: 7:47, 6:58, 5:57. Stiu, nu sunt chiar un Usain Bolt, ci mai degraba un Sebastian Coe (pour les connaisseurs). Spre deosebire de colegii mei de competitie, eu am spalat vase in care s-a si mancat, nu doar cate doua pahare de ochii lumii, asa! Unii dintre ei mi-au adus aminte de perioada din camin, cand preferam sa mancam din oala ca sa nu mai spalam vasele (hihihi!).

Ce trebuie sa stiti e ca si voi puteti castiga o masina de spalat vase compacta daca intrati pe aplicatia de facebook dedicata si va verificati amprenta de apa consumata (termen limita: 30 septembrie 2013). Daca o castigati, dati si voi o bere, nu fiti zgarciti!

One Response to Risipa de apa

  1. Monica says:

    Am ajuns să comentez în afara subiectului dar trebuie să mă descarc: în Italia, cu siguranță nu ca să economisească lumea apă ci mai degrabă timp, cred că majoritatea bucătăriilor au o mașină de spălat vase. Respect indicațiile, mă bucur să știu că economisesc și apă (citisem un articol și am pierdut link-ul) și încep să-mi vină musafiri din România. Programele noastre nu prea coincideau, oamenii erau bine-veniți în bucătărie, și mă trezesc că în semn de mulțumire pentru ce le-am pus pe masă se apucă să-mi spele vasele! Am ajuns să ne certăm! Spune și tu mentalitate. Unde să caut, să imprim, un calcul din acesta de energie și apă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *