Stiinta cere sacrificii

Cercetare par-avion

09/10/2012 Comments (3) Educatie si Cercetare

RIUF 2012: Editia de toamna

Ai nostri tineri la Paris invata… spunea poetul cu multi ani in urma. In “zilele noastre”, lucrurile s-au modificat in directia ca ei, studentii, masteranzii, doctoranzii vor sa studieze nu doar la Paris, ci si la Londra, Roma, Madrid sau Viena.

Si nu e un gest de tradare, fie ca ei se intorc in tara sau decid sa isi construiasca un viitor acolo. In epoca globalizarii, stiinta, tehnologiile, cultura si arta circula liber si la fel oamenii. In mod normal, fluxul ar trebui sa fie bilateral, doar ca universitatile noastre inca nu pot intelege ca reforma trebuie facuta nu doar la nivel national, ci si la nivelul fiecarei specializari (romana inca nu e o limba de circulatie internationala, astfel ca e nevoie ). Conform unei statistici realizate de UNESCO, numarul romanilor care studiaza in strainatate a crescut de la 12,000 in 2000 la peste 25,000 in 2011 (sursa). Din acestea, destinatia preferata este Marea Britanie (si zau ca le dau dreptate), urmata de Danemarca, SUA, Germania si Olanda.

RIUFDespre Romanian International University Fair (RIUF) am scris si cu prilejul editiei de primavara (aici si aici). A venit momentul editiei de toamna, ce se va desfasura in doua centre universitare si anume Bucuresti (20-21 octombrie, Sala Palatului) si Cluj (23 octombrie, Casa de Cultura a Studentilor).

O veste buna ar fi ca universitati din Danemarca, Marea Britanie si Olanda isi deschid programele si in ianuarie 2013, probabil din dorinta de a atrage mai multi studenti. Astfel ca, daca ati ratat ocazia de a pleca la studii la inceputul anului universitar, o puteti face acum. Facultatea are exact aceeasi structura, iar la terminarea studiilor, studentii vor obtine aceeasi diploma, numai ca, in loc sa termine in lunile de vara, vor termina in lunile de iarna. In plus, concurenta fiind mai mica, admiterea este mult mai usoara pentru aceste programe.

Lista completa a expozantilor de la RIUF o gasiti aici.

3 Responses to RIUF 2012: Editia de toamna

  1. Semanticus says:

    Am auzit la radio ca mai este si world of education daca nu gresesc pe 13 oct.

  2. Make says:

    @Semanticus – se cam calca pe degete, dar na, competitia pentru studenti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *