Cupa Castrol la fotbal: Echipa Bloggerilor participa la o...

CNATDCU. Cine sunt cei care dezbat plagiatul lui Victor...

27/06/2012 Comments (9) Blog

Hai sa schimbam ceva in tara asta

Toti suntem oripilati de gunoaiele care ne cotropesc tara. Uneori ai senzatia ca cernoziomul patriei este de fapt o mare plantatie de PET-uri. Din pacate, sunt 1000 de motive pentru care deseurile ajung in orice alt loc decat acolo unde trebuie sa ajunga, iar alte 1000 de motive se opun cu indarjire colectarii selective.

Cand vine vorba de deseuri, totul se reduce la bani. In Germania, deseurile nesortate se platesc mult mai scump (cred ca de vreo 3-4 ori mai scump) decat cele colectate selectiv. In Canada, in anii ’90, guvernul subventiona reciclarea cutiilor de aluminiu, tocmai pentru a stimula recuperarea lor. In Marea Britanie, colectarea selectiva mergea (asa era in 2000) pana la containere separate pentru sticla bruna, verde si alba.

Romania colecteaza selectiv

Introducerea fiind facuta, sa trecem la actiune! Si incep prin a saluta si a-mi declara tot sprijinul fata de campania Blogal InitiativeBlogosfera colecteaza selectiv. Care isi propune, prin  sa implice cat mai multi bloggeri in aceasta campanie la nivel national. Pentru ca blogosfera poate fi motorul mediatic al schimbarii unei mentalitati tare paguboase. Campania se desfasoara la punctele de colectare între 25 iunie si 28 iulie si ma bucur sa vad pe lista oraselor care participa in actiune atat Slobozia, orasul meu natal, dar si alte orase dragi mie precum Medias si Focsani, alaturi de Alexandria, Satu Mare, Sibiu, Baia Mare, Craiova, Ploiesti, Roman, Arad, Deva, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Tulcea, Târgu Mures, Zalau, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, precum si sectoarele 1, 2, 3, 6 din Bucuresti.

Colecteaza SelectivSi pentru ca orice fapta buna nu ramane nepedepsita, trebuie sa stiti ca participarea la aceasta campanie va poate aduce premii, cel mai important fiind un Ford Ka. 

Asadar, bloggeri (sau blogheristi, cum il place lui Cristi Pustai sa spuna) din toata tara,  intrati in Comandamentele Judetene 2.0. Puneti mana pe taste si dati de veste natiunii ca ne-am apucat de munca. Cu un singur obiectiv: Romania colecteaza selectiv! (n-am gasit alta rima!).

9 Responses to Hai sa schimbam ceva in tara asta

 1. Dan Olteanu says:

  Domnule cercetator, noi clujenii trebuie sa mai muncim nitel, poate poate reusim sa introducem Clujul pe lista oraselor Dumneavoastra dragi si desigur si pe lista oraselor care colecteaza selectiv :)).

 2. Serban says:

  “blogosfera poate fi motorul mediatic al schimbarii unei mentalitati tare paguboase”

  Am râs.

 3. Make says:

  @Domnu’ Dan, munca il intareste pe om, deci sa muncim, zic! 🙂 Ce sa fac, la Medias am fost de 4 ori intr-un an, la Cluj doar de 2 ori 😛

 4. Make says:

  @Serban ma bucur ca te distrezi. Asta e scopul blogului meu (vezi header).

 5. Serban says:

  Ar trebui sa adaugi in header si “blog fara diacritice”. Asta ar fi o schimbare, intr-adevar! 🙂

 6. Oana says:

  Eu am incercat acum ceva timp sa fac selectii (si chiar ma duceam cu ele afara), dar imagineaza-ti supriza mea cand am observat ca selectiile mele erau amestecate intr-o singura masina. Atunci am renuntat (poate am facut rau). Zilele trecute insa, eram la Piata Victoriei, in centrul Bucurestiului, si am vazut un om al strazii (nu stiu daca exista un termen mai corect) care scotea gunoaiele din toate cosurile (mici si mari) de gunoi de pe strada si le aranja in pungi separate; si se tot plimba cu pungile de la un cos la altul. Si m-am gandit : “uite la el ce face! Ce are de gand cu ele?!” Doua secunde mai tarziu mi-am dat seama ca ceea ce face el (chiar daca face asta DOAR pentru cei cativa banuti pe care mai tarziu ii va da pe alcool si tigari) se numeste reciclare si poate acel om al strazii recicleaza intr-o zi mai mult decat multi dintre noi. Inca nu am reinceput sa colectez selectiv, sau sa imi duc plasticele si hartiile in locurile speciale de reciclare, dar imaginea “Homeless-ului reciclator” a fost o lectie.

 7. […] cum am scris ?i într-un comentariu la articolul lui Marius Matache, poate cea mai important? lec?ie in materie de colectare selectiva ne-o pot da oamenii str?zii. […]

 8. Make says:

  @Oana lectiile vin de unde nu te astepti,de multe ori. am mai auzit de exemple de genul celui mentionat de tine, de aceea am si spus ca sunt multe disfunctionalitati in sistem. si totusi, odata si odata trebuie sa luam taurul de coarne de undeva.

 9. […] ca e important (ca blogger) sa transmiti un mesaj, dar si mai important sa actionezi in directia punerii lui in practica, m-am gandit sa va arat ce […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *