Proiectii Digi Animal World la Antipa

Muzici bune si locuri de cultura

16/09/2013 Comments (0) Blog

Romania din inima Apusenilor

Vizita la Albac m-a purtat, dupa multa vreme (poate prea multa), prin Tara Motilor. Cand spun Apuseni si moti ma gandesc, inevitabil la Avram Iancu, la Horea, la Tebea si Vidra de Sus, la piesele cu Lancea lui Horea si Traiasca duhul lui Iancu. N-am ce face, am crescut cu filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu si cu piesele patriotice, despre eroi pe care Romania i-a avut.

Romania ApuseniLa deschiderea Targului National de Turism Rural, au fost inaugurate si busturile lui Closca si Crisan, care s-au alaturat celui deja existent al lui Horea. Si nu au lipsit, evident, discursurile oficialitatilor. Impresionante nu au fost discursurile, ci cocardele tricolore prezente in pieptul celor din public, steagurile tricolore din fiecare sat si in general panglicile tricolore prezente pe toate obiectele realizate de mesterii populari de acolo. Patriotismul care, daca ar fi astfel declamat la Bucuresti, ar suna macar desuet (daca nu excentric sau chiar de balamuc), aici are alta aroma. Daca la Bucuresti ar aparea un ministru cu tricolorul de-a lungul pieptului, ar fi subiect de bancuri. Daca in Apuseni nu ar aparea (foto stanga, primarul comunei Albac), ar fi motiv de miting in sat. Si daca tot am spus de Lancea lui Horea, pai sa o ascultam.

Cristian Buica – Lancea lui Horea

Romania – acasa la Avram Iancu

Sunt norocos din fire, foarte norocos chiar. Astfel ca am ajuns la Avram Iancu acasa, la Vidra de Sus cum se numea comuna ce acum ii poarta numele, exact dupa redeschiderea muzeului dedicat conducatorului revolutiei de la 1848. Daca mergeti sa il vizitati, veti descoperi o noua lectie de istorie a romanilor. Veti avea parte si de o lectie de agricultura arhaica, daca imi e permis jocul de cuvinte. Nu de alta, dar s-ar putea sa nu stiti ce e un firez cu coarda, un mezdrelar, un jilau, o hurdoaie, o câlpătoare, o îmbălcie, o pănură sau un corbaci.

V-as povesti multe despre Apuseni, despre muzeu, despre Ioan Buteanu, unul din “locotenentii” Craisorului Muntilor, despre locurile in care satele sunt rasfirate prin vaile muntilor. N-as putea sa descriu locurile cu adevarat, asa ca mai bine va trimit acolo, la sursa. Dar imi permit sa inchei cu un citat din Iosif Vulcan si cu cea de a 2-a piesa despre aceste locuri si acei eroi.

Daca va este dor de Iancu, ascultati soaptele frunzelor din codrii seculari si acele va vor sopti de faptele lui! Ascultati cantecele romanilor ce rasuna din deal in vale si acele va vor incanta cu admiratiunea lui Iancu! Ascultati palpitarile inimii poporului roman si acele va vor incalzi cu iubirea lui Iancu!

Iosif Vulcan, Revista Familia, 1872

Vasile Seicaru – Iancu la Tebea


P.S. Si un site despre Avram Iancu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *