Mai multe subiecte de mediu au fost prezente pe agenda Parlamentului European si a Comisiei Europene in aceasta perioada. Astfel, a fost aprobata finantarea a 248 de noi proiecte depuse in cadrul programului LIFE+ in cadrul sesiunii din 2012. De asemenea, 12 noi substante au fost introduse pe lista de prioritati a UE referitoare la apele de suprafata. Nu in ultimul rand, o stire pentru motociclisti.
CCMESI (locul meu de munca) a coordonat sau a fost implicat in numeroase proiecte LIFE, pe diferite zone ale Romaniei (Portile de Fier, Vrancea, Domogled-Valea Cernei, Lunca Prutului etc.). Programul Life este un instrument al Comisiei Europene de finantare a proiectelor ce vizeaza conservarea mediului si a naturii in tarile membre ale Uniunii Europene si in cateva din tarile candidate si vecine UE. In cadrul acestei structuri, pe 3 iulie Comisia Europeana a aprobat spre finantare nu mai putin de 248 de proiecte LIFE si o contributie a UE de peste 281 de milioane de euro, suma totala a finantarilor insumand peste jumatate de miliard de euro.
Romania este singura tara membra UE care nu are nici un beneficiar de proiect printre cele 248 aprobate pentru sesiunea 2012. Exista totusi un proiect implementat pe Romania, dar de un beneficiar englez. Cele mai multe proiecte aprobate au beneficiari din Spania (69 de proiecte, in valoare de 107,2 milioane euro) si Italia (52 de proiecte, in valoare de 106,2 milioane euro). Vecinii bulgari coordoneaza 5 proiecte (in valoare de 10,8 milioane euro), iar Ungaria 3 (10,5 milioane euro).
Cu o teza de doctorat ce a inclus studii de calitate a unor rauri ca Dunarea sau Ialomita, sunt serios intersat de orice modificare a standardelor de calitate a mediului si in special a apei. Pe 2 iulie, deputatii europeni au votat adaugarea a 12 noi substante pe lista celor prioritare pentru a fi monitorizate in apele de suprafata. Acesti compusi vor fi luati in considerare in realizarea planurilor de management de bazin pentru perioada 2015-2021. Cei 12 compusi sunt Dicofol, Acid perfluorooctan sulfonic și derivatii sai (PFOS), Chinoxifen (lb. eng. Quinoxyfen), Dioxinele si compusii cu structura similara, Aclonifen, Bifenox, Cybutryne (Irgarol), Cipermetrin (Cypermethrin), Dichlorvos, Terbutryn Hexabromociclododecanes (HBCDD), Heptaclor and heptaclor epoxid.
Foarte interesanta este si recomandarea privind monitorizarea anumitor compusi din lista celor prioritari si in alte matrici decat apa si sedimente. Numeroase studii stiintifice efectuate in ultimii ani au evidentiat o relavanta sporita a studiilor de bioacumulare de catre organisme vii in comparatie cu determinarile in apa sau sedimente pentru compusi cu proprietati hidrofobe. De aceea, statele membre trebuie sa stabileasca standarde de calitate a mediului pentru biota (crustacee, bivalve, pesti etc.) pe care sa le adapteze propriilor strategii de monitorizare si caracteristicilor locale.
De asemenea, a fost creata o “lista de supraveghere” pentru compusi care prezinta risc de poluare si care, ulterior, pot fi inclusi in lista poluantilor prioritar monitorizati. Primii compusi ce apar pe aceasta lista sunt trei produsi farmaceutici si anume 17-alfa-etinilestradiolul si 17-beta-estradiolul (doi compusi din categoria hormonilor) si diclofenacul. Este pentru prima oara cand este recunoscut riscul de poluare al produsilor farmaceutici, Parlamentul cerand Comisiei Europene sa dezvolte o strategie de control a acestei categorii de poluanti in mediul acvatic.
La ora actuala, inspectia tehnica periodica la motociclete era obligatorie in 17 din cele 28 de state membre al Uniunii Europene. Incepand din 2016, Parlamentul European a votat pentru obligativitatea verificarii obligatorii in toate statele membre. De asemenea, din 2018 va fi obligatorie inspectia tehnica a mopedelor, daca nu va exista un studiu din partea Comisiei Europene care sa ateste ineficienta unei astfel de masuri. De asemenea, a fost votata extinderea verificarilor si pentru remorcile mai grele de 2 tone si rulotele mai grele de 750 kg.
Pagina comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Securitate Alimentara o gasiti aici
Vizita la Strasbourg a fost posibila la invitatia biroului de informare a Parlamentului European si a reprezentat prima din seria de vizite pe care reprezentantii new media le vor face la Strasbourg.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
[…] luni am povestit despre cateva subiecte de mediu aflate pe agenda Parlamentului European, m-am gandit ca ar fi util sa vorbim un pic despre Comisia […]
[…] minte articolul in care spuneam ca Romania este repetenta la accesarea de proiecte LIFE+? Piraeus Bank SA din […]