Companii ce s-au gandit la mine

Profu’ de chimie

11/01/2014 Comments (0) Blog

Românio, zi că-ți place!

Uneori este în dezavantajul spectatorului să meargă la cinematograf cu anumite așteptări. Riscurile sunt compromiterea serii și gustul amar al dezamăgirii. Alteori regizorul, actorii sau ideea reușesc să îl surprindă plăcut pe spectator, chiar să îi depășească așteptările . Echipa oricărei producții, dar și publicul preferă, evident, a doua variantă. Echipa lui Cornel Mihalache a reușit să surprindă publicul numeros prezent joi seară, la avanpremiera docuficțiunii Zi că-ți place! A fost o sală arhiplină, oameni care au vizionat producția în picioare, rezemând pereții Studioului sau comozi, direct pe mochetă.

Ideea enunțată este pe cât de simplă, pe atât de profundă: România este o femeie frumoasă, cu dealuri, văi, râuri și o Roșie Montană prețioasă, iar politicienii o curtează, îi promit marea cu sarea, apoi o batjocoresc. Asocierea România-Femeie este izbutită. Victimizarea propriei țări este un concept însușit de orice român: România își merită soarta și conducătorii! Sau: România este o țară frumoasă! Păcat că-i locuită!

Zi că-ți placeLa nivel de acțiune, România, aka femeia, aka Meda Victor este curtată de mai mulți policiticieni, care pătrund în casele oamenilor prin intermediul televizorului. Aceștia o umilesc și apoi o somează să se declare satisfăcută. Personajul interpretat de actorul Constantin Cojocaru dă replica și numele filmului: Zi că-ți place!, în timp ce își violează femeia, țara, poporul.

Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru și Meda Victor fac partea din distribuția unei producții artistice depre România, politicieni, promisiuni, manipulare, televizor, patriotism. Bineînțeles, cu grade diverse de percepție și interiorizare, în funcție de tabăra în care se regăsește fiecare, la un anumit moment. Regizorul Cornel Mihalache a transformat cartea lui Valentin Nicolau într-o docuficțiune, o îmbinare între secvențe preluate de la dezbaterile televizate din campaniile electorale pentru alegerile prezidențiale și momente fictive.

O singură idee ar mai fi de reținut înainte de a vă programa în agende urmărirea docuficțiunii luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro: să intri în cartea recordurilor pentru cel mai mare drapel din lume, nu înseamnă să fii patriot. Sper cu atât mai puțin în valabilitatea  zicerii: “Au prostit poporul cu televizorul!”. Deși…

Detalii despre film găsiți și aici

Cronică realizată de Elena Larion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *