Mirajul Eurovision

Adrian Păduraru

19/02/2014 Comments (0) Blog

Roots Revival Romania – Maramureș

Capitolul 1 al proiectului Roots Revival Romania, intitulat Maramureș are ceva mistic în el. de la cifra magică 7 – 7 muzicieni din 7 țări au realizat în 7 zile, continuând cu soundul întregului album (să vă spun că albumul se deschide cu un semnal de tulnic? dap, am ascultat deja albumul, l-am cumpărat din Cărturești imediat după lansare) și terminând cu simbolurile din cele 12 piese prezente pe album. În plus, vorbim de Maramureș, probabil una din ultimele zone din România care încearcă să păstreze, atât cât îi permite globalizarea, să păstreze tradițiile.

Peter Hurley, cel care se recomandă simplu Irlandezul din România, unul din producătorii acestui proiect, luând cuvântul la evenimentul de lansare a ediției Roots Revival Romania 2014, spunea, cu ironie amară, Romania are o civilizatie rurala autentica, valoroasa, dar intr-un evident proces de sinucidere. Și mi-am amintit instantaneu de poveștile oamenilor de acolo, care au renunțat să își acopere casele cu draniță, pentru că aceasta costă mult și durează mai puțin ca noile soluții (de ex. tiglă metalică). Roots Revival Romania încearcă să salveze, atât cât reușesc 7 oameni, într-un timp foarte scurt și cu resurse limitate, o fărâmă din sonoritățile românești autentice, câte mai există și ele.

Grigore Leșe a făcut la conferința de presă o scurtă analiză muzicologică a albumului ce se lansa, nesfiindu-se să critice părțile neconforme cu izvoarele istorice ale muzicii maramureșene, fie că era vorba de numărul de silabe dintr-un vers, de ritm sau de pasiunea interpretării. Cu mult accent pe pasiune, care nu poate fi compensată de o interpretare muzicală fără cusur.

Dacă albumul e deschis de o chemare străbună (în original Ancient call) din tulnic, e mai mult decât evident că un album cu muzicile Maramureșului nu se poate încheia decât cu un Tzurai (Fost-am Omul Pădurii). Între ele, frânturi maramureșene, confluențe între Est și Vest (Ireland meets Moldova, Armenian breeze), vocile tinere și foarte tine din ansamblul Săpânțana din Săpânța, cu un cântec în care cetera, zongora și toba sunt înlocuite de darbouka și oud, cu vocea moțului Răzvan Roșu preț de două piese. 

Roots Revival Romania - Emmanuel Hovhannisyan - Romeo ZahariaCine sunt vrăjitorii sunetelor care în acest an vor merge pe urma tradițiilor de Mărțișor și ale cântecelor Mariei Tănase? Mehdi Aminian din Iran (ney), Monica Mădaș din România (voce), Mehmet Polat din Turcia (oud), Emmanuel Hovhannisyan din Armenia (duduk – foto stânga), Meg Hamilton din Marea Britanie (vioară), Alexandru Arcuș din Republica Moldova (caval) și Ruven Ruppik din Germania (percuţie). Fie că îi veți vedea la Filarmonica din Brașov (pe 25 februarie), la Casa Studenților din Cluj-Napoca (26 februarie), la Filarmonica din Timișoara (27 februarie) sau pe 1 martie la Sala Radio din București, vă invit să îi priviți cu ochii sufletului și să le mulțumiți, prin aplauze, pentru munca lor de a păstra ceea ce, uneori, noi, cei de-aproape, avem tendința să neglijăm până la uitare. Un cuvânt de mulțumire și către cei care au asigurat partea mercantilă, dar atât de necesară a proiectului și anume Sensiblu.

Credit foto: Romeo Zaharia (pe link găsiți mai multe poze de la conferința de lansare)

Pagina oficială a proiectului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *