Viitorul

Viitorul dă prezentul fotbalului

Harnic

Harnic, Ambițios, Generos, Iute

28/06/2019 Comments (2) Sport

Rugby 100

Rugby – un sport de golani practicat de gentlemani. De 10 ani mă regăsesc în cercul restrâns, dar extrem de pasional al iubitorilor de rugby din România. Iar dacă mai pui un 0 (nimic, deci), ajungi la cei 100 de ani de la primul meci internațional al echipei de rugby a României, cu Franța, în cadrul Jocurilor Interaliate de la Paris din 1919 (o istorie a meciului și a meciurilor internaționale ale României pe site-ul RFI).

Am participat ieri (n.a. miercuri) alături de colegii din Club 16 la un eveniment organizat de unul din partenerii rugbyului românesc, brandul de ceasuri Tissot (prin reprezentanța Albini Prassa). A fost o plăcere să îl ascult pe Marius Rotar, istoric, cercetător de-al meu la Universitatea din Alba Iulia. Un om care, dincolo de pasiunea cu care vorbește despre istoria rugbyului în România, dovedește că pasiunea poate surclasa multe neajunsuri și piedici puse. Și ideea lui fixă s-a numit renașterea rugbyului în Alba Iulia și cu ideea asta în cap vă informez că i-a ieșit. Pe 13 iulie, de la ora 18.00, la în orașul Unirii se joacă un meci amical între CSU Rugby Alba Iulia și Arlechinii București. Dacă sunteți din Alba sau din împrejurimi, mergeți să îi vedeți și să îi susțineți, înseamnă extrem de mult pentru ei.

Apoi, o inițiativă foarte simpatică a celor de la Tissot și anume reeditarea tricourilor purtate de jucătorii români la primul meci. Primul dintre ele a fost oferit de domnul Ion Schiau lui Valentin Calafeteanu, jucător cu 100 de prezențe în naționala României (unul din cei trei centurioni tricolori, alături de Vlaicu și Fercu). 

Iar dacă vreți să faceți un cadou special, au fost lansate ieri 15 pachete formate din ceas Tissot – ediție specială Rugby România, curea și tricoul mai sus descris la prețul de 2019 lei (see what they did there?). Banii obținuți din vânzarea acestor pachete sau a tricourilor invididual (care costă 590 lei) merg către echipa de rugby CSU Rugby Alba Iulia. Pentru că e greu să ții o echipă de rugby (sau orice alt sport) doar din cuvinte frumoase și promisiuni. Acestea pot fi achiziționate de la sediul Albini Prassa, Aleea Alexandru nr. 35.

Rugbyul românesc trece prin momente dificile. Tot mai puțini jucători la nivel înalt în campionatele puternice ale Europei, o ligă profesionistă mai mult cu numele, descalificarea naționalei de la Cupa Mondială din toamna acestui an. Pe de altă parte, oamenii fac întotdeauna diferența, iar atât timp cât există oameni dornici să miște lucrurile înspre mai bine, păstrăm o mică șansă. 

2 Responses to Rugby 100

  1. Florin says:

    Pe net nu se pot comanda tricourile ?

  2. Make says:

    @Florin momentan nu, din cate inteleg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *