Mountain-biking

Mountain-biking cu bloguri

Scrisoare VUNK

Scrisoare pentru VUNK

23/09/2014 Comments (9) Blog

Șalăul din Dunăre are viermi

Salau vierme 2M-am gândit cum să scriu, dacă să scriu, cum să formulez titlul și tot așa, dar concluzia a fost că, oricum aș spune-o, problema rămâne aceeași: șalăul din Dunăre, cel puțin cel din sectorul Baziaș – Orșova, are paraziți, adică viermi, pe numele lor din buletin Eustrongylides. În timpul recoltărilor de probe de pește din zonele umede cuprinse între Baziaș și Moldova Nouă, am descoperit ce auzisem de la mai mulți localnici: că peștele conține paraziți. Din ce am citit prin diverse articole, el afectează și alte specii, nu doar șalăul (pe mine m-a interesat șalăul că pe el fac studiul de contaminare cu metale grele), cum ar fi somnul, știuca sau bibanul european. De asemenea, speciile de păsări care consumă pește sunt și ele afectate (egrete, stârci). Nu în ultimul rând, pe forumuri pescărești el este semnalat și în Delta Dunării.

șalăul are viermiPartea rea: pescarii din zonă vând peștele liniștiți (toți cei 17 indivizi analizați de mine au fost cumpărați direct din barcă, având între 40 și 50 de cm lungime) către cei interesați. Unii spun că ei mănâncă liniștiți pește, că dacă e prăjit bine, paraziții sunt distruși. Dar după ce am văzut cum colcăie viermii în el, zău că nu l-aș mai mânca, nici dacă îmi dă Ministerul Sănătății hârtie că e ok să mănânc nu o mai fac. Și vă rog să mă credeți că sunt un mare fan de pește!

Postez doar două poze, că nu vreau să vi se facă rău. Sus e o poză cu peștele întreg, ca să vedeți de ce îmi pare rău după așa exemplare.

9 Responses to Șalăul din Dunăre are viermi

 1. Petre says:

  Sunt cel putin 4-5 ani de cand am gasit paraziti in salaul din Clisura Dunarii,
  Gaseam cate unul, doi paraziti si doar la unele exemplare de salau si nu foarte des …

 2. Make says:

  @Petre zvonuri aud si eu de vreo 4-5 ani, dar acum toti cei analizati de mine aveau. Si nu 1-2, desi eu nu stateam sa ii caut, ci doar ii disecam sa imi iau ficat, tesut muscular si branhii. E clar ca parazitul se inmulteste

 3. Petre says:

  N-am mai fost la pescuit de vreo doi ani … si asta chiar e o veste proasta.
  La cati salai din cati ai gasit paraziti ?

 4. Make says:

  Toti 17 recoltati anul asta aveau…

 5. Gabriel says:

  Acei paraziti pe care ii numesti tu intradevar mor cand pestii sunt prajiti . Eu nu am mai murit si nu am auzit pe nimeni sa pateasca ceva de la acest parazit . Asa ca nu mai face atat tam tam. Cand vrei sa spui ceva cu adevarat vino cu dovezi mai multe ceea ce tu spui se stie deja nimic nou pana acuma.

 6. Make says:

  @Gabriel Esti la mine pe blog, deci tonul potrivit sau ne luam la revedere. Am scris ceva neadevarat? Ca idee, eu lucrez pe pasari (printre altele), care au de suferit daca mananca peste infestat. Tu ai vreo pregatire stiintifica sau doar nu iti convine pentru ca?

 7. Nicu says:

  Gabriel,
  Eu am cumpărat azi pește cu încă doi colegi. Primul care a vrut să-l gătească a observat. Mă îngrozește gândul că era să-i dau copilului. Dacă știam că peștele e contaminat – așa cum presupui tu – nu mai cumpăram. Și crede-mă, nu banii sunt importanți în această chestiune. Așa că sper să se facă mult “tam tam”.
  Mulțumim mult Make!!!!

 8. Ionut says:

  Salut ! Am văzut un documentar, pe Discovery cred, în care vorbeau fix de paraziții aceștia. E adevărat ca moț după ce sunt tratați termic dar dacă nu-s pregătiți cum trebuie (peștii), paraziții trăiesc în corpul uman, fixandu-se în mușchi. Eu prefer sa nu mănânc .

 9. Roxana Daniela says:

  Am găsit și eu când să îl gătesc……luat de la Orșova…..am și poze dar nu știu cum să le atașez……mișcau când i-am scos…..cum naiba să mănânci așa ceva…..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *