Ziua de Mâine 2014

Filmul Românesc la Lisabona

19/11/2014 Comments (0) Blog

Salutări din Lisabona

Dacă spun cuiva că am fost atât de ocupat cu munca încât nu am avut timp să mă laud că plec azi spre Lisabona va spune că exagerez. Exagerez cu munca, evident (dar ce credeați???). La dus, zbor cu Lufthansa, escală în Munchen. Sunt lucruri care nu se schimbă niciodată, iar “mâncarea” la nemți e unul din ele. Acum 6-7 ani mă plângeam de sandwich-urile “ham or cheese” reci, azi le-am dus dorul servind pain-au-chocolat-ul, la fel de rece. Am fost impresionat de numărul pasagerilor capabili să își înceapă ziua cu o bere (6:30), Chinezu ar fi fost bucuros să fie la bord. Nici la cafea nu mă pricep, recunosc, dar cred că azi am băut una din cele mai amare cafele din viața mea. Ce să fac, dacă țin la siluetă, mă mulțumesc cu un singur pliculeț de zahăr. Am profitat de zbor pentru a asculta albumul Songs of innocence al celor de la U2. Nu e rău, e U2 cu sound 2014 (pop-rock cu efecte și tonuri “la zi”) și cu vocea lui Bono care domină, chiar dacă nu lipsesc riff-urile lui Edge.

Invitația organizatorilor, adresată publicului portughez: "Vă poftim să vă îmbarcaţi într-o călătorie de cinci zile, destul de extinsă pentru a cuprinde istoria recentă a filmului românesc, a României şi a diverselor limbaje cinematografice marcate de o profundă ironie."

Secventa din filmul "Domestic", regia Adrian Sitaru

Secventa din filmul “Domestic”, regia Adrian Sitaru

Ce fac la Lisabona? Mă duc la Festivalul de Film Românesc găzduit de capitala Portugaliei, și realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Lisabona. Invitaţii speciali ai festivalului sunt regizorul, producătorul și actorul Adrian Sitaru, unul dintre cei mai reprezentativi cineaşti ai noului cinema românesc, Andrei Rus (critic, coordonator al publicației Film Menu), Laurenţiu Calciu (profesor şi documentarist, regizor al filmului După Revoluţie/After the Revolution) și Manuela Cernat (cronicar de cinema, profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale şi la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu). Este prima ediție a festivalului de film românesc, iar scopul său este de a prezenta publicului portughez prolificul val de cineaşti români, ale căror filme își au originile în realismul societății românești actuale. Toate informațiile despre festival le găsiți aici.

După escala din Munchen, încep să înțeleg de ce era locul favorit al soției pe parcursul stagiului aici. E aerisit, e uriaș (cred că se apropie de 500 de porți de îmbarcare), disciplina nemțească e la maxim în Bavaria, toată lumea e amabilă. Ai automate gratuite de cafea și ceai (n-am văzut pe nimeni să ia și la pachet vreo 5 pliculețe sau să își pună cafea în termos), ai ziare gratuite, ai acces la net gratuit pentru 24 de ore prin Telekom, ai priză. Așa că îți rămâne doar să te bucuri de timpul petrecut aici. Dacă pun și niște paturi, mă gândesc să îmi fac o vacanță aici.

Despre Lisabona nu știu mai nimic – Benfica, Estadio da Luz, astea da, normal. Și nici nu sunt genul care să caute două luni despre ce să vizitez. Noroc cu Cezar că mi-a făcut un instructaj rapid, să știu pe unde să bântui. Foarte probabil voi lua un autobuz turistic să îmi fac o idee despre oraș și principalele atracții. Dacă aveți sugestii, nu ezitați să comentați la articol și promit să merg pe mâna voastră, în limita programului. Am ajuns. Salutări din Lisabona.

Festivalul de Film Românesc este organizat de Institutul Cultural Român Lisabona, în colaborare cu Asociația Culturală IndieLisboa și Fundația CulturGest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *