cinematograful generații

Integrala Radu Jude la Lisabona

Secret Santa

Secret Santa 2014

12/12/2014 Comments (3) Blog

Salvați berea!

bereaPrin natura ocupațiilor mele (că de, am mai multe!), sunt un om cu opinii mai liberale așa (nu cred că poți câștiga din activități individuale și să fii de stânga – dar poate greșesc!), îmi doresc o intervenție a statului cât mai mică în economie. La economie nu sunt chiar cel mai priceput, dar am învățat o chestie: nu îl încarci de taxe pe cel care produce, ci faci tot posibilul să îl stimulezi să muncească mai bine, să producă mai mult, să devină competitiv pe noi piețe. Iar dacă 50% din prețul unui produs sunt taxele, parcă aș zice că nu e chiar ok, mai ales dacă vorbim de un produs autohton. Da, 50% din prețul unei beri reprezintă accize, TVA și alte cele. Adică plătești două beri și bei doar una. Frustrant, nu?

Faptul că 97% din berea consumată în România e produsă aici înseamnă că berea românească e de bună calitate. Dacă nu mă credeți pe mine, gândiți-vă la doar la suporterii britanici care debordează de fericire la fiecare meci în România al echipei favorite, pentru că știu că vor găsi bere bună și ieftină. Dar  acel procent mai înseamnă și producție, deci locuri de muncă. Dar creșterea accizei (cu 50% din 2008 până acum) a dus la scăderea cu 23% a producției . Doar în 20013, piața berii a scăzut cu 10%, ceea ce, transpus în locuri de muncă (directe și indirecte), înseamnă cu 7000 mai puțin (Sursa: Regioplan – Contribuția berii la economia României – 2013”,  și EY și Regioplan – “Contribuția berii la economia României – 2012”).

Da, acest articol, pe alocuri ușor sentimental, e despre bere. Nu despre o anume bere, ci despre bere în general și despre o inițiativă a Asociației Berarii României prin care se dorește micșorarea accizei la bere până la minimul european (cum se întâmplă în cazul vinului – Directiva europeană 84/ 1992). Dincolo de locuri de muncă, de accize, berea e modul multor români (peste 80% conform Gfk România) de a sărbători sau motivul a se întâlni cu prietenii. Dacă argumentele ți se par corecte, alătură-te cauzei – semnează petiția, completând formularul online de mai jos!

3 Responses to Salvați berea!

 1. Alex says:

  Stimate domn, daca ne uitam mai bine la istoria berii in Romania post-decembrista o sa vedem ca s-au facut concedieri masive si inchideri de fabrici chiar si in anii de crestere economica, in care si productia si consumul de bere au crescut.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Brau_Union_Romania

  In Romania acciza este printre cele mai scazute din Europa, iar berea, credeti-ma, sunt consumator, nu este cea mai buna.

  Sa nu fim ipocriti, se doreste salvarea lacomiei corporatiilor.

  Sa bem mai bine vin, care este zilele astea la acelasi pret

 2. Make says:

  @Alex iti respect parerea, ca ai venit cu ea formata deja. Apropo de vin, stii ca e scutit de acciza (are acciza 0), nu? Nu e um pic de concurenta neloiala?

 3. Alex says:

  Haha, o fac cu drag, sunt foarte mandru ca am ganduri si pareri proprii, merci!

  Desigur, ati primit instructiuni gresite, vinul are acciza. E haioasa propunerea cu competitia neloiala, jenant.

  Ah, cereti cateva cuvinte si despre comparatia accizei in Ro vs. UE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *