cutie donații frustrare

Frustrare pentru prieteni

Arkadia

Prăjiturind cu Arkadia

09/05/2018 Comments (0) Blog

Șapte ani în Provence

Am plecat în vara lui 2017 în Provence ca să am liniște, nu dreptate. După cele 6 zile petrecute acolo, am avut nevoie de 2 articole pe blog doar ca să enumăr ce am reușit să văd. Unul din punctele forte ale vacanței în Provence a fost întâlnirea cu Ioan T. Morar, pe care sunt convins că îl știți fie din echipa Academiei Cațavencu, fie din grupul Divertis. Ne mai întâlnisem o dată, în fugă, când a lansat Sărbătoarea corturilor la Cărturești Verona, dar nu am apucat să schimb mai mult de 2-3 fraze. Dar am avut bucuria să petrecem jumătate de zi împreună și asta a contribuit foarte mult la descoperirea de noi locuri din ruralul francez, pe care l-am ales în dauna mult mai cunoscutelor Marseille, Arles sau Nimes.

Șapte ani în ProvenceDacă Peter Mayle este “vinovat” pentru foarte mulți turiști care ajung în Provence, Ioan T. Morar poate fi considerat responsabil pentru a fi deschis ochii multor români pentru frumusețea aparte a acestui colț de Franța. Noi am descoperit datorită lui Cassis și La Ciotat (două stațiuni mult mai simpatice mie ca mult mai faimoasele, dar pline de snobism Nice, St. Tropez sau Cannes), dar mai ales Route de Cretes, care leagă cele două orășele și, să nu comit sacrilegiul de a omite, tarte tropezienne, dar și cele mai bune crepes de la Castellet.

Pe 24 mai, începând cu ora 19.00, librăria Humanitas de lângă Cișmigiu va găzdui lansarea volumului Șapte ani în Provence, scris de Ioan. Nu vă pot povesti prea multe despre carte, nu am citit-o și nu o să vă citez din comunicatul de presă. Ce pot să vă spun sigur, din discuțiile cu autorul, e că Șapte ani în Provence nu e un ghid turistic, ci e mai curând o experiență personală, fapt subliniat și de Mircea Mihăeș, critic și istoric literar, prieten al autorului și un alt împătimit de sudul Franței.

Noul volum al lui Ioan T. Morar povesteşte, înainte de orice, o experienţă de viaţă: cum e să alegi să trăieşti departe de ţară, asumîndu-ţi, la propriu, o nouă existenţă. Scriitorul ne invită să-i fim alături în căutările, neliniştile, bucuriile, speranţele, uimirile, perplexităţile, descoperirile sale. Aventurile acestui «om vechi într-o lume nouă» sînt cuceritoare naraţiuni îmbibate în exotic, ce se constituie în veritabile confruntări de mentalităţi, culturi, sensibilităţi şi tradiţii.  Mircea Mihăieș

Și dacă vreți să știți de ce merită să vedeți acest loc și să citiți această carte, l-aș cita tot pe Mayle care spunea că Provence este cel mai potrivit loc din lume în care să nu faci nimic. Ne vedem la lansare, parol!

P.S. Un pichet de rose e pregătit pentru la vară, în La Ciotat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *