Dobrogea: Histria si imprejurimi

Revelion la Cluj

06/12/2013 Comments (2) Turism

Saschiz si Rupea

Ce face un cercetator-muzician-blogger cand e pe drumurile patriei, fugind pentru un proiect dintr-un oras in altul? Pai viziteaza patria si frumusetile ei prea putin cunoscute, cum ar fi Saschizul sau cetatea de la Rupea. De ce? Pentru ca e pacat sa vad jumatate din Europa, dar sa nu imi stiu tara bine. Iar formatia mea profesionala, cumva de dascal, ma obliga sa scriu despre ele, chiar si pe scurt, pentru a povesti si altora.

Romania si bisericile fortificate din inima ei

Saschiz - Cetatea FortificataSub deviza “inca un drum prin Transilvania, inca o biserica fortificata vizitata”, astazi vorbim despre Saschiz. La 20 de km de Sighisoara, pe drumul spre Brasov, pe partea dreapta a comunei Saschiz veti descoperi o cetate ridicata la sfarsitul secolului XV (mai precis in 1493), ca in majoritatea edificiilor de acest tip din sudul Transilvaniei, pe o fosta bazilica romana. Este parte din patrimoniul UNESCO, iar asta datorita valorii sale remarcabile. Opriti-va pret de jumatate de ora, urcati in podul bisericii si veti avea o priveliste superba a imprejurimilor, in special asupra comunei, una foarte cocheta si cu cateva case frumos refacute. Zidurile de aparare au pana la 9 m inaltime,

Tot la Saschiz, dar sus, pe deal, exista si o cetate taraneasca (foto sus) existand din secolul XIV (pe o piatra a cetatii exista inscriptia “1343”), prevazuta cu sase bastioane. Se poate ajunge pana la baza ei cu o masina inalta (Fordul nostru Kuga s-a descurcat de minune), apoi pe jos, urcand treptele ce duc la cetate. La Saschiz au centru de informare turistica, am vazut un autocar colantat pentru trasee dedicate elevilor cu pasiune pentru biologie si conservarea biodiversitatii (chiar la intrarea in cetate exista un panou legat de un proiect implementat aici), sunt si ceva pensiuni in zona, le gasiti aici, deci zona e promitatoare pentru un week-end departe de lumea dezlantuita.

Cetatea Rupea

Cetatea RupeaSi daca tot sunteti pe drumul Sighisoara – Brasov, opriti si la Rupea, pentru a vizita cetatea (foto dreapta), unde tocmai au fost terminate niste lucrari foarte ample de restaurare. E drept, la momentul vizitei mele (si sper ca nu pentru foarte mult timp), toate incintele din zidurile cetatii sau cladirile din interiorul ei (si nu sunt deloc putine) sunt goale. Din ce am inteles de la domnul care era un fel de ghid acolo, urmeaza sa fie aduse mai multe colectii de arme, carti si alte obiecte cu valoare istorica. Si aici, istoria incepe  cu o dava din vremea dacilor (mai exact Rumidava), desi dovezi ale locuirii exista inca din Paleolitic si Neolitic. Romanii o transforma in Rupes (piatra, stanca). O atestare documentara oficiala daca ii pot spune asa vine de la 1324 (sursa).

Un festival medieval s-ar potrivi ca o manusa locului, poate o garda, turniruri, magazine de suvenire, angajati imbracati in haine de epoca, orice ar face aceasta fortareata vie. De ce nu, proiectii de filme documentare, lectii de istorie interactive. Hai ca le dau idei si consultanta costa.

Si daca cele doua locatii nu v-au convins, prin scurtele mele descrieri, intre ele exista si satul Viscri, si el cu o biserica fortificata din secolul 12, dar si locul unde Printul Charles si-a cumparat o proprietate (detalii despre Viscri aici). Si daca nu ma credeti pe cuvant cand spun ca Romania e prea putin cunoscuta de romani, opriti masina in drumurile voastre si vizitati locurile acestea. Eu unul am trecut pe langa Rupea de 4-5 ori pana sa o fac. Dar daca un britanic cu sange albastru crede in potentialul Romaniei, noi de ce n-am face-o?

2 Responses to Saschiz si Rupea

  1. irina says:

    intamplator, in ceea ce priveste mentinerea frumusetilor naturale, britanicul are dreptate. dar acelasi britanic cu sange albastru sustine si homeopatia decontata de nhs, asa ca omul nu este exact un reper de gandire logica 😛
    nici eu nu am fost la rupes, cu toate ca am tot trecut pe langa ea 🙁

  2. Make says:

    @irina frumusetea e subiectiva si tine de gustul personal 😛 Eu am zis ca Charles are gusturi bune, nu ca e de o inteligenta sclipitoare :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *