Dezamăgiri și revelații în Brazilia

Minifotbal sau altfel de fotbal

03/07/2014 Comments (12) Sport

Sferturi de finală așteptate

Când am scris articolul despre faza grupelor de la mondialul din Brazilia, am spus că în ceea ce privește meciurile din optimile de finală, merg pe mâna primelor echipe din fiecare meci, adică văd calificate Brazilia, Columbia, Olanda, Franța, Germania, Costa Rica, Argentina și Belgia. Și se pare că…am cam avut dreptate. Optimile au demonstrat, dacă mai era nevoie, că echipele care au trecut la pas de grupe – Germania, Olanda, Columbia sau Belgia – nu sunt atât de în formă, ci mai degrabă au beneficiat de forma mai puțin bună a adversarilor.

Mi se pare nedrept că toată lumea critică Brazilia, că nu e echipa care să câștige mondialul. Nu că n-aș fi de acord cu asta, am spus-o incă de la primul meci: e cea mai urâtă echipă a Braziliei de când mă uit eu la fotbal. De aceea mi se par nedrepte criticile la adresa lui Neymar, care totuși are doar 22 de ani și de la el se așteaptă totul. Mereu, în istorie, nu exista un singur lider în echipă (Pele avea un Jarizinho sau un Garrincha, lângă Romario era Bebeto, iar cel care ținea echipa legată era Dunga, cel mai englez brazilian ever, singurul mijlocaș brazilian care nu știa să dribleze; Ronaldo era dublat de Rivaldo, Ronaldinho avea un Juninho). Al doilea fapt care mă deranjează e că nimeni nu spune că Chile a fost un adversar extrem de bine așezat în teren, omogen, bătăios, chiar dacă nu mai are vedetele de la sfârșitul anilor ’90 (duo-ul Salas – Zamorano). Că Brazilia nu a meritat…în 1986, Brazilia pierdea la lovituri de departajare cotra Franței, deși practicase un fotbal extrem de spectaculos până atunci. Fotbalul rămâne egoist și se punctează mingea trecută de linia porții, nu bara superbă a lui Pinilla din min. 120.

După Columbia – Uruguay și Brazilia Chile, europenii se pot bucura că echipele sud-americane au jucat între ele în optimi, pentru că altfel riscam niște optimi foarte latino, dacă îmi permiteți exprimarea. Columbia are un joc solid, dar plăcut, plimbă frumos mingea, cu jucători care pot face oricând diferența. Canibalismul lui Suarez i-a lăsat pe celești știrbi în ofensivă, Forlan fiind doar un tip cu același nume cu jucătorul exploziv de acum 4 ani, iar Cavani pare să se descurce mai bine alături de Ibrahimovic.

Optimea de finală Costa Rica – Grecia era meciul surprizelor, al echipelor cărora nimeni nu le dădea nici o șansă să treacă de grupe. Meciul a fost o dezamăgire față de jocurile spectaculoase de la acest mondial. Cu un gol cam întâmplător marcat de Ruiz (care mă îndoiesc că a vrut să șteargă mingea așa) și o egalare după încheierea programului pentru greci, care, deși cu un om în plus circa o oră, nu au reușit să valorifice plusul de experiență. Franța și Germania, date ca mari favorite și în mare formă, s-au chinuit din greu cu adversarele africane, Nigeria, respectiv Algeria, nemții având chiar nevoie de prelungiri. Matuidi merita un roșu și vreo 5-6 etape de suspendare după ce l-a trimis în scaunul rulant pe Onazi cu o intrare ce nu avea ce să caute în lumea civilizată.

Dacă respectam principiul lui Flavius Stoican și eliminăm ultimele 5 minute din Olanda – Mexic, băutorii de tequila ar fi fost și ei în sferturi, ba chiar cu șanse la semifinale în fața costaricanilor care și-au depășit demult condiția. Doar că regulile nu s-au schimbat, astfel că cele două goluri marcate de Olanda pe final de meci îi transformă în favoriți pentru o semifinală contra Argentinei, dacă pronosticurile de pe hârtie se adeveresc și favoritele trec mai departe. Van Gaal a îmbinat perfect energia tinerilor cu experiența vârstnicilor și e pe cai mari, dar l-a pierdut pe de Jong la mijloc. Din păcate pentru batavi, peste o lună se mută la Manchester United.

Argentina a trăit și ea periculos în meciul cu Elveția, Shaqiri și compania nefiind cu nimic inferiori, semn că rezultatele excelente de la tineret din urmă cu câțiva ani se văd acum la echipa mare. Am spus-o și pe twitter la meciurile din Champions League, sosirea lui Ancelotti la Real Madrid l-a scos la iveală pe adevăratul di Maria, prea închistat pe vremea lui Mourinho. Iar împotriva Elveției a preluat rolul lui Messi din partida cu Iranul, găsind calea spre plasa adversă. De altfel, în unele din meciurile încheiate la limită, diferența a făcut-o valoarea individuală (Germania, Franța, Olanda, acum Argentina). Dovada valorii individuale și a băncii tehnice s-a văzut în Belgia – SUA. Americanii sunt simpatici ei, conștiincioși, dar calitățile lor principale se cheamă un Klinsmann inspirat și un Tim Howard divin între buturi. Care a scos cam câte baloane apără Bălgrădean în vreo 3 sezoane, dar Belgia a reușit, chiar dacă nu fără emoții, să meargă mai departe.

Conform celor spuse până acum, dacă la pariuri pe echipă calificată am stat perfect, în mod normal trebuia să fiu în topul clasamentului de pronosticuri de pe YEPP.ro. Doar că mondialul ăsta a avut și chichițele lui, iar aici nu am mai fost atât de inspirat. De ce? Păi am pariat că dă gol Ozil în optimi, la fel și di Maria. Și ce, nu au dat? Ba da, dar în prelungiri, că de aici vine frumusețea fotbalului, poți cântări valoarea individuală, de grup, banca tehnică, dar mingea e rotundă, vorba clasicului, și nu intră când vrei tu, ci când vrea ea. Partea bună e că din optimi au apărut pe platformă și pronosticurile speciale (gen cine bate prima lovitură liberă, Messi sau Fellaini, sau dacă în meciul Franța – Germania se vor efectua toate schimbările). Iar dacă ești prieten cu inspirația, poți recupera și diferențe bunicele din clasament. În plus, trag ceva speranțe și de la pronosticurile generale, de la începutul acestui campionat, când am pariat pe van Persie și Benzema pentru golgheterul competiției, plus cel puțin un meci din sferturi ce ajunge în prelungiri (la cum au decurs optimile, ar trebuie să îmi iasă).

Pronosticuri pentru sferturile de finală

Singura favorită clară din sferturile de finală este Olanda, ai cărei jucători, dacă pierd împotriva Costa Ricăi, nu se mai întorc acasă, ci rămân la plantațiile de flori din Surinam. În rest, celelalte trei meciuri se joacă. Brazilia și Argentina au parcă un crampon în plus față de Columbia și, respectiv, Belgia dar e loc de surprize. Columbia a dovedit că știe jocul, iar Jesse James Rodriguez mai are gloanțe în pistol. Cu un alt antrenor, Belgia putea mult mai multe, la ce lot are, dar și Argentina trebuie să joace mai bine decât a făcut-o până acum. Franța – Germania e de totul sau nimic, dar parcă nemții au un ascendent moral. Așadar, din cele 4 meciuri de mai jos, merg pe Brazilia, Germania, Olanda și Argentina.

 • Brazilia – Columbia
 • Franța – Germania
 • Olanda – Costa Rica
 • Argentina – Belgia

Credit foto: FIFA World Cup

12 Responses to Sferturi de finală așteptate

 1. camil says:

  Mi-ar plăcea să meargă mai departe – și, de ce nu, să și câștige – Columbia. E echipa care mi-a plăcut cel mai mult din ce am văzut până acum, deși în mod tradițional țin cu Brazilia (sau cu Spania, dar acum nu mai e cazul). Dar așa, rațional vorbind, mi-e că ai dreptate și Brazilia ajunge cum-necum în semifinale sau chiar finală.

 2. Make says:

  @Camil stiu ce spui, Columbia e, poate, cea mai in forma echipa de la Mondial si joaca un fotbal spectaculos. Depinde si ce tactica vor alege – ma tem ca daca vor iesi la joc impotriva Braziliei, experienta brazilienilor, care toti joaca prin Europa, va da roade. Vom vedea 🙂

 3. BogDan says:

  Aceleași pronosticuri, s-ar putea să le și joc 🙂 Mai vedem.

 4. Make says:

  @BogDan in meciurile astea si la cate s-au intamplat la acest mondial, pot aparea si surprize (ca si in grupe, nu cred ca cei din Costa Rica mai pot produce surprize, sper sa nu imi cer iar scuze)

 5. iCiolac says:

  @Make, ai vreo putere pe Yepp sau ești doar un participant?

 6. camil says:

  Oricum e timpul ca și altcineva (Olanda, Columbia) să urmeze exemplul spaniol de acum 4 ani și să câștige Cupa, așa de dragul diversității 🙂

 7. Make says:

  @Iulian pe platforma nu am, dar pot da un mesaj mai departe. Iar sunt probleme la punctare?

 8. Make says:

  @Camil Am spus-o in primul articol despre mondial, cred, Olanda e, probabil, cea mai buna echipa care nu a castigat niciodata un campionat mondial, desi a jucat 3 finale

 9. iCiolac says:

  Dacă îi dai mesaj lui Bogdan, degeaba, că nu dă nimeni de el :))

 10. Make says:

  @Iulian Bogdan a plecat din agentia care implementeaza proiectul. Deci nu ii dau lui 🙂

 11. iCiolac says:

  5.6.Punctarea se va face dupa urmatoarele criterii:

  5.6.1. Fiecare articol scris care respecta cerintele de la punctul 5.5 – 5 puncte (maxim 1 articol pe zi)
  5.6.2. Uploadarea pe blog a bannerului YEPP.ro – 15 puncte
  5.6.3. Se vor lua in considerare si punctele facute in platforma YEPP.ro in urma pariurilor propuse.

  5.7.Desemnarea castigatorilor se va face dupa formula: nr de articole scrise x 3 + punctele aferente bannerului (0 sau 15) + numarul de puncte castigate in platforma YEPP.ro (mecanismul de acordare al punctelor in platforma se gaseste aici – http://www.yepp.ro/help/info#reguli ).

  Daca se dau 5 puncte pentru fiecare articol, de ce la formula finala e NUMAR ARTICOLE X3? N-ar trebui sa fie x5? sau e punctajul de la articole x3?

  E întrebarea pusă de Somnulescu pe grupul de Facebook.

 12. Make says:

  @Iulian am dat mai departe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *