De vorba cu Aurel Mitran

Un job…original

05/03/2013 Comments (0) Blog

Si totusi TVR

Sunt de acord, institutia TVR are nevoie de o reforma serioasa. Daca ma intrebati pe mine, as lua-o de la zero, oricat de aberant ar suna asta, oricat de lunga si plina de amintiri este istoria acestei institutii (evident, exagerez). Pe de alta parte, nu sunt deloc convins ca reforma inceputa in TVR prin concedierea unui numar important de persoane are vreo directie clara, pentru ca daca 1 an de zile televiziunea de stat nu a produs nici o emisiune, mi-e greu sa cred ca principalul criteriu a fost competenta profesionala sau ratingul, mai ales ca cel din urma a fost sublim de mic. Si daca vorbim si de buget si de datorii, ne apuca durerile de cap.

Si totusi acesta e un articol in care vreau sa va spun ca imi e dor de televiziunea romana si vorbesc aici nu din perspectiva platitorului de abonament, ci a omului care canta. In conditiile in care aparitiile unor artisti din zona folk si rock la televiziunile comerciale sunt pur tangentiale si se refera in marea lor majoritate la artisti consacrati, nu e de mirare ca imi lipseste, mai ales in aceasta perioada in care as fi avut nevoie de orice sprijin mediatic.

Din 2004, de cand am inceput sa cant la nivel semiprofesionist (nu traiesc din muzica, deci nu ma pot considera un muzician de profesie), am avut ocazia sa apar la TVR pe mai multe posturi si la mai multe emisiuni muzicale sau care erau cumva conectate cu actul artistic. Asa au fost Jurnalul Cultural (TVR Cultural), Tonomatul de pe 2, Muzica si muzichie (ambele TVR 2), Timpul chitarelor (TVR 1), RegioRock, Regional Cafe (ambele TVR 3). In plus fata de acestea, mai existau si Atentie, se canta! (TVR2), Ne vedem la TVR, Confesiuni (TVR), plus emisiunile de la Cultural, un post dedicat culturii necomerciale. Toate acestea erau mana cereasca pentru genurile necomerciale – folk, rock, jazz, blues, care aveau sansa sa apara pe micul ecran. Cineva insa nu a mai vrut Culturalul, din motive cu mult mai putin importante decat rezultatele obtinute de acel post.

Si pentru ca am vorbit de Jurnalul Cultural, va prezint unul din primele interviuri acordate, undeva in ianuarie 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *