foc

Zile de foc

simboluri scenă emoții

Colegi de scenă pe 16 mai

27/04/2016 Comments (7) Noutati

Simboluri din Alchimie

Știu că poate părea că nu mă agit foarte tare cu promovarea lansării din București, deși să știți că nu este cazul. Dar luna aprilie a fost una plină de călătorii, în diferite scopuri. A venit însă momentul să vă spun câteva secrete legate de Alchimie. Și voi începe cu povestea simbolurilor pe care le veți descoperi pe coperta și în booklet-ul albumului.

simboluriPe copertă (dar și pe afișul lansării din București) veți descoperi 4 triunghiuri diferite – ele reprezintă patru din simbolurile de bază din alchimie – aer, apă, foc, pământ. O pictură similară este atribuită, în broșură, și piesei Alchimistul. Oxidul de zinc era numit de alchimiști zăpada albă, astfel că el este simbolul atribuit piesei Ninge. Simbolul focului revine piesei Licurici (în engleză fireflies), iar pe cel al aurului l-am atribuit piesei ce deschide albumul, La un han, în care se vorbește de o monedă…gălbuie.

Așa cum probabil era de așteptat, cele două piese cu ploaie (Ploaia, Azi plouă) au ca semn corespondent apa, Treci, vântule! pe cel al aerului, iar Dragostea e un tren am “lipit-o” de simbolul pământului. Luna apare noaptea, la fel și visele (de obicei), așa s-a născut corespondența din astrul nocturn și piesa În visul meu. Armele sunt făcute din fier, iar ele sunt cele care duc războaiele, astfel că fierul este simbolul piesei Regii războinici. Pentru că Dumnezeu din piesa omonimă este o femeie, corespondentul găsit în simbolistica alchimică a fost cuprul, iar acesta o simbolizează pe Venus, zeița frumuseții.

Și pentru că am promis mai mult decât un simplu album, trebuie să știți că și coperta are o componentă (al)chimică foarte puternică. Este realizată de Radu Tudoroiu printr-o tehnică fotografică (cianotipie) ce implică fericianură de potasiu și citrat de fier și amoniu, veche de mai bine de un secol, unul din primele procese fotochimice stabile utilizate în istoria fotografiei.

Lansarea albumului în București are loc pe 16 mai, începând cu ora 19:00, la Palatul Național al Copiilor din București (Sala Mică). În următoarele zile vă voi dezvălui și cine va urca alături de mine pe scenă în spectacol. Încă mai puteți cumpăra bilete la preț redus (am prelungit termenul până pe 3 mai), accesând acum platforma iabilet. Zic să vă grăbiți, că nu se știe ce surprize vă rezervă următoarele zile.

7 Responses to Simboluri din Alchimie

 1. […] album al lui Marius Matache se numeste „Alchimie”. Este un omagiu adus carierei lui de chimist (omul e Doctor in Chimie) si o metafora asociata cu […]

 2. Natural says:

  Fericianura are legatura cu fericirea sau doamne-feri de cianura 🙂 Spor in continuare!

 3. Make says:

  @Natural e o cianura cu de toate 🙂

 4. […] se numește Alchimie. Bloggerul nostru folkist știe foarte bine ce face, ascunzând, ici colo, simbolurile Alchimiei. Îmi place foarte tare că a făcut chestia asta, pentru că mie-mi plac filmele, cărțile și […]

 5. […] din primele procese fotochimice stabile utilizate în istoria fotografiei. Make a explicat aici de ce a ales apa, aerul, focul și pământul drept simboluri ale întregului […]

 6. […] ceea ce privește povestea simbolurilor din ALCHIMIE, Marius Matache povestește pe blogul […]

 7. […] blogul lui puteţi citi nişte lucruri extrem de interesante despre simbolurile de pe coperta albumului, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *