Auditul consumului de alcool

Cand unii nu stiu sa piarda

21/01/2013 Comments (1) Blog

Sonoritati de aspirator

Sunt putine obiecte care sa fie complet lipsite de sonoritate, fie ca vorbim de sunetul produs in utilizarea lor propriu-zisa, diferite improvizatii, pana la banala percutie in obiecte pe care toti am practicat-o cu oalele si cratitele mamei. Si, cu siguranta, ati vazut tot felul de artisti de ocazie sau profesionisti cantand la te miri ce obiect de uz casnic. Tin minte o calatorie in Finlanda in 2001, cand gazdele ne-au dus la un concert de jazz neconventional, in care unul din componentii band-ului improviza sunete, in ritmul muzicii, folosind diverse jucarii. aspiratorUn al doilea exemplu vine chiar din Romania. Cand am ascultat prima oara albumul Buletin de stiri al lui Daniel Iancu, am fost uimit de inventivitatea lui. Pentru ca nu detinea instrumentele de percutie pe care si le dorea, le-a improvizat: shaker-ul a fost inlocuit cu 1 kg de orez, iar washboard-ul (foto stanga – sursa foto) cu un…furtun de aspirator.

Si asa ajungem la legatura intre sunetele lumii si aspiratoare. Dap, chestiile alea cu care ne delectam zilnic si care au ramas un etalon al unui zgomot infernal. Dupa 100 de ani de la fabricarea primului aspirator, Electrolux s-a gandit sa imbine sunetele produse de aspiratoare din diverse generatie intr-o interfata care iti permite sa compui propria melodie si propriile secvente video direct in browser. Sunetele sunt editabile si pot fi combinate. Daca vreti sa mixati sunete de aspiratoare pe cateva demo-uri si sa va va invit sa accesati platforma Lux Soundboard.

aspirator LUX I

Si cand te gandesti ca primul aspirator fabricat – LUX1 (foto dreapta) – cantarea 14 kg si ar fi costat in ziua de azi echivalentul a 1700 de dolari, dar cu toate acestea, in primul an au fost vandute 16.000 de unitati. Si pentru ca vorbim de aspiratoare si sunete, unul dintre cele mai silentioase aspiratoare din lume – Electrolux UltraSilencer – genereaza o intensitate a sunetului de doar 68 dB(A).

Deci, pe cand o opera la…aspirator? Sau, cine stie, poate la urmatorul album trag o piesa cu un cvartet de aspiratoare.

One Response to Sonoritati de aspirator

  1. Alex says:

    Desi aspiratoarele au avansat in multe privinte din momentul in care au fost inventate si pana astazi, nu acelasi lucru se poate spune cu privire la nivelul de zgomot produs. Progresele nu sunt din pacate foarte mari in acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *