Premiile ForeverFolk 2013

Electrolux Design Lab 2014

31/03/2014 Comments (1) Blog

Speaker la Science Festival

Sunt un apostol al importanței chimiei în viața noastră de zi cu zi și ca un om de știință ce mă pretind, pentru asta lupt cu oricine crede că suntem o știință expirată. Deși intrată într-un con de umbră, pe fondul unei ascensiuni fulminante a științelor socio-umaniste și a unui trecut nu foarte îndepărtat în care subiectul era folosit de niște analfabeți (vezi academiciana de renume mondial care abia știa să scrie), chimia rămâne o parte integrantă a vieții noastre. Chiar dacă nu conștientizăm acest lucru, materia, indiferent de forma în care apare, este obiectul de studiu al științelor chimice. Și nu trebuie să fii savant pentru a savura un pahar de Chardonnay, dar e important să știi că el nu conține sulfiți. Interacțiunile sociale pe care fiecare specie le dezvoltă pornesc de la categoria de compuși numită, generic, feromoni. Dacă speranța de viață a oamenilor a depășit 80 de ani, medicamentele au un rol esențial, de la penicilina lui Flemming, până la medicamentele anti-tumorale ce vindecă boli ce acum 30 de ani erau considerate incurabile.

Science festivalPână și banala minge de fotbal este fabricată dintr-un polimer ce a fost sintetizat de un chimist. Iar lista de exemple poate continua cu pasta de dinți, fibrele sintetice și coloranții din hainele noastre, cosmeticele pe care doamnele din viața noastră le consideră, de multe ori, la fel de importante ca apa. A, da, și apa este tot un…compus chimic.

Percepută, în cele mai multe cazuri, într-un mod negativ, vom încerca să demonstrăm, prin conferința intitulată Chimia este pretutindeni, că, dincolo de complexitatea sa, chimia este o știință esențială pentru existența umană. La invitația prietenilor de la BASF România, voi susține această conferință în cadrul Science Festival 2014, ce are loc în perioada 6-9 aprilie la Iași. Conferința mea are loc marți, 8 aprilie, de la ora 14:00, la sediul UMF Iași. Detalii despre evenimentul în ansamblu, ca și programul integral găsiți pe site-ul oficial.

One Response to Speaker la Science Festival

  1. David Iulia says:

    Make, in caliate de absolvent al facultatii de chimie , cu preocupari recunoscute atat in domeniul chimiei cat si in fara lui (muzica, geografie) nu ai vrea sa faci o scurta prezentare si la aniversarea de “150 ani de Chimie la UB”? E in 12 iunie 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *