Raul pentru totdeauna

Doping in sport

26/08/2013 Comments (5) Sport

Sport si cultura

Aparent, cei doi termeni din titlu nu par sa aiba vreo legatura. Cu toate acestea, intre cei doi termeni pot fi extrem de apropiati. Cred ca am mai dat acest exemplu: cele mai cunoscute aspecte legate de orasul Liverpool sunt The Beatles, Liverpool FC si raul Mersey. Sala de trofee de pe Anfield Road gazduieste frecvent evenimente mai mult sau deloc legate de sport, dar e, cu siguranta, emotionant sa servesti cina langa copia Cupei Campionilor Europeni sau poza lui Dalglish sau Ian Rush.

Dintr-o eroare perpetuata, s-a inoculat ideea ca titlul de capitala culturala europeana se refera doar la arta – festivaluri, muzee etc. Conform Wikipedia, scopul acestei actiuni, initiate in 1985, a fost acela de a evidentia bogatia si diversitatea culturilor europene si constientizarea cetatenilor europeni asupra istoriei si valorilor comune. Plecand de la acest principiu, realizez ca, printre valorile unui oras, sunt si cluburile sportive. Ganditi-va doar cati sustinatori au Real Madrid, Barcelona sau Manchester United nu doar in tarile lor, ci in intreaga Europa. Muzeele acestor cluburi sunt la fel de vizitate ca stabilimentele similare dedicate artelor. De asemenea, un eveniment sportiv important poate atrage numerosi turisti in orasele respective, ceea ce ar insemna un plus pentru turism si imaginea orasului.

sibiuAsa cum scriam si in articolul despre sport si geografie, sunt multe orase care au beneficiat de acest titlu despre care stiu doar cateva informatii legate de sport. Orasul german Essen a “reprezentat” cultura europeana in 2010, dar tot ce stiu, fara sa caut pe google si/sau wikipedia este formatia de handbal Tusem Essen, pe care Steaua a intalnit-o, cu multi ani in urma, in Cupa Campionilor Europeni. Promit sa citesc despre oras, sunt sigur ca altele au fost considerentele principale. Sibiul nu tin minte sa fi marsat insa si pe sport in 2007.

Avem 3 orase din Romania care si-au exprimat intentia de a candida la titlul de Capitala Culturala Europeana: Cluj, Iasi si Timisoara. Din cele trei, brand sportiv si de impact in randul cetatenilor orasului si nu numai mi se pare Universitatea Cluj. Cu o istorie de aproape 100 de ani (infiintata in 1919) si multe povesti de-a lungul acestor ani, dar mai ales printr-o galerie patimasa, U’ Cluj isi surclaseaza clar vecinii din Gruia, CFR, la capitolul popularitate, desi infiintati cu 8 ani inainte si avand un palmares net superior la fotbal. In plus, U’ a avut rezultate bune si in alte sporturi, cum ar fi handbalul feminin sau baschetul masculin. Nu in ultimul rand, Clujul are noua arena, care ar putea gazdui evenimente sportive importante.

poli timisoaraAr fi sport si la Timisoara, dar acolo echipa de fotbal din prima liga nu e chiar cea care a facut istorie, fanii si-au facut o echipa care joaca in liga a 5-a si alte contradictii. Ar fi echipa de rugby, campioana en-titre si principala favorita si anul acesta, dar cati timisoreni se simt aproape de ea? Sunt si doua echipe de baschet, dar nici ele nu rup gura targului ca popularitate. Voleiul a promovat in prima liga, dar nu a avut bani sa se inscrie, asa ca a ramas in liga a 2-a. La Timisoara, probabil cel mai important brand sportiv sunt chiar fanii!

Despre Iasi nu as adauga decat ca mi se pare outsider in competitia celor trei orase si asta nu din cauza sportului (unde oricum nu stiu sa straluceasca), ci mai ales datorita unei vizibilitati extrem de restranse a evenimentelor culturale pe care sper ca le organizeaza.

Asadar, credeti ca sportul, prin brandurile si competitiile sale, poate sprijini orasele in eforturile lor de a deveni capitale culturale europene?

5 Responses to Sport si cultura

 1. Semanticus says:

  Da, ar mai fi Bucurestiul cu multi olimpici din cluburile din capitala. As merge si pe dimensiunea olimpica/

 2. Semanticus says:

  dar Bucurestiul nu concureaza

 3. Make says:

  @Dragos nu ar fi rea ca propunere, dar e cale lunga pana la Capitala Culturala Europeana, multe investitii

 4. Make says:

  @Semanticus exact, Bucurestiul nu considera necesar sa candideze, desi ar avea argumente…dar de, asa manageri, asa viziuni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *