Polo feminin – rara avis a sportului romanesc

Avem treaba la Echipa Bloggerilor

07/02/2013 Comments (2) Sport

Sport si geografie

Stiu, suna ciudat titlul. Si totusi, sunt zeci (daca nu sute) de localitati din tara si din lume despre care am aflat datorita echipelor din acele orase sau sate.

In special numele echipelor exotice din ligile inferioare de la sfarsitul anilor ’80 mi s-au intiparit in minte. FEPA’74 Barlad, ISCIP Ulmeni, Viitorul Chirnogi, Carpati Marsa. Habar nu am cate din acele echipe aproape metaforice ca rezonanta a numelor mai exista sau ce nume poarta acum. Dar multi ani mai tarziu, cand am trecut cu masina prin localitatile respective, gandul m-a dus instantaneu la echipele de odinioara.

In plus, erau sanse sa inveti si ceva geografie economica datorita agentilor economici care sprijineau cluburile sportive. Exemple: Textila Buhusi, Relonul Savinesti, Laminorul Roman, ca sa nu mai vorbim de numeroasele echipe miniere: Minerul Lupeni, Minerul Gura Humorului, Minerul Cavnic, Minerul Moldova Noua, Minerul Baiut si inca multe altele. Daca vreodata aveai dileme privind geologia Dobrogei, era suficient sa iti amintesti de Granitul Babadag, iar daca subiectul de la lucrare era formulat “fabrici de ciment din Romania”, prin minte imi treceau instant Cimentul Fieni si Cimentul Medgidia. Te interesa industria de piese si subansamble? Rulmentul Barlad, Rulmentul Brasov, Rulmentul Alexandria.

Asocierea sport – geografie functioneaza clar si pentru international. Campionatele nord-americane de baschet si hochei sunt extrem de utile pentru geografia SUA si cea a Canadei. Ce stiti despre Milwaukee fara wikipedia? Atat stiu si eu, plus Milwaukee Bucks. Si daca vi se pare ca Bucks nu are aceeasi rezonanta cu Bulls sau Lakers, va spun ca pe aici au trecut Kareem-Abdul Jabbar, Oscar Robertson si Moses Malone.

Un alt exemplu extrem de popular sunt echipele de fotbal ale caror nume sunt asociate cu ale oraselor de unde provin. Manchester inseamna, aproape fara ezitare, United, desi echipa orasului este concitadina “City” (suporterii ei fiind supranumiti “cetateni”). Hamburger Sport Verein este denumirea oficiala a ceea ce majoritatea cunosc drept Hamburg. Dar exista un “caz” bazat pe studii stiintifice. O investigatie sociologica legata de notorietatea orasului Liverpool au identificat ca principale surse ale popularitatii acestui oras ca fiind, in ordine, 1) grupul The Beatles, 2) Liverpool FC si 3) raul Mersey (prezentare la conferinta EUROGEO 2001).

Ca sa nu mai spun de orasele descoperite datorita jucatorilor romani transferati la cluburile locale. De Universidad de Salamanca am aflat mult dupa ce pe la clubul spaniol au trecut Stelea, Gabi Popescu, Lucian Marinescu, Ovidiu Stanga. Pau este o localitate din sudul Frantei despre care am aflat cand echipa de baschet Pau Orthez l-a transferat pe Ghita Muresan in 1992.

SportDin pacate, datorita problemelor financiare, numarul cluburilor sportive scade in permanenta (o sa vorbim odata si despre cluburile de traditie disparute). In plus, interesul presei pentru fotbalul mic este destul de scazut desi, ca si in cazul locurilor minunate descoperite prin tara dincolo de drumul national, sunt convins ca sportul judetean ascunde si el povesti ce ar merita spuse. Dar asa cum online-ul si-a demonstrat utilitatea in promovarea unui gen de nisa cum este folkul, asa cred ca el poate fi util si pentru sporturile mai nepopulare, cum sunt oina, popice, tir sau haltere, dar si pentru cluburi care acum poate par exotice (gen Damila Maciuca). Asa ca va invit sa va alaturati echipei judetului vostru in Campionatul National de Stiri Sportive, sa scrieti despre sporturile si echipele voastre favorite (cine stie, daca sunteti harnic poate le luati si cei 100 de euro promisi celui mai activ jucator) Si poate asa nu vom mai auzi despre oameni ca Alin Moldoveanu si Razvan Martin doar cand castiga medalii olimpice. Si poate asa, cei mai tineri mai invata si un pic de geografie (stiti unde e Maciuca pe harta?), ca de stricat nu poate sa strice.

2 Responses to Sport si geografie

  1. […] articolul scris de Marius Matache, mi-am amintit de scoala generala. Daca in liceu am strans mai multe experiente, in perioada scolii […]

  2. cotos says:

    Excelent material..Fotbalul si sportul m-a ajutat enorm cand a fost vorba de insusit geografie..Turul Frantei la ES mi-a arata Franta, CM si CE, JO mi-au prezentat tarile, echipele care participau..Fara sport as fi fost mai prost 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *