Cladiri – monument din Romania, intre agonie si extaz

Cartofi

De la tarlaua cu cartofi la punga cu chipsuri...

21/09/2012 Comments (2) Blog

Stefan Mardale: Scrisoare deschisa directorului SRR

Stefan Mardale imi este coleg de breasla muzicala. In plus, de cateva ori ne-am intalnit si pe scena. Nu in ultimul rand, semnalul sau de alarma e si in folosul meu, dar mai ales in folosul nostru, cei care compunem si cantam in limba romana. De aceea, mi se pare firesc sa public la mine pe blog scrisoarea deschisa adresata directorului Societatii Romane de Radiodifuziune. Pentru ca democratia inseamna dialog, inseamna opinii separate, dar exprimate civilizat.

Folkul mai are o ora pe saptamana la RR Actualitati si mai apare, pe ici, pe colo (la Psihologul Muzical, la Noi intre noi pe Radio Bucuresti, la Romanticii, la Top Romanesc). Si asta doar pentru ca realizatorii emisiunilor respective sunt fie muzicieni, fie vesnic indragostiti de gen.

Domnule Presedinte Director General,

Ma numesc Stefan Mardale, am 49 de ani si sunt profesor de canto la o scoala particulara. De mai multi ani trimit la radio scrisori în care ma plâng de slaba promovare a muzicii românesti. La fiecare schimbare de conducere am sperat ca lucrurile se vor imbunatati. Din nefericire a fost mai rau.

 Cel mai audiat post din cele bugetare (R. R. Actualitati), în orele de buna si foarte buna audienta, se comporta mai veros decât unele posturi comerciale. În loc sa fie un exemplu, el este o scuza pentru cele private. De asemeni pe R. Cultural procentul de muzica româneasca este de maxim 10% exact ca la cele comerciale, identic se întâmpla la Radio Bucuresti.

 A asculta muzica cu texte pe care nu le pricepi e anormal, dar specific formelor fara fond si superficialitatii care ne caracterizeaza de la vladica la opinca. Am urmarit posturile BBC 1 si RF1. Nu avem mai nimic în comun cu spiritul de acolo. O muzica pop-rock de calitate poate face cultura cu bani foarte putini. În aceste conditii, continuarea tabloidizarii R.R.A, tabloidizare începuta de Maria Toghina, e inacceptabila. Bunul simt nu îmi permite sa scriu aici reactia mea verbala la aflarea disparitiei emisiunii cu Grigore Lese pe care eu îl asez cel putin la nivelul Mariei Tanase.

Acestea fiind zise, pot eu sa le recomand elevilor mei sa asculte R. R. Actualitati?

Nu de putine ori am auzit realizatori care deplângeau lipsa de atitudine a românilor. Câte cântece de atitudine (sau frumoase în deplinatate) au fost promovate în ultimii 20 de ani, dupa ce timp de cinci decenii atitudinea adevarata era recompensata cel mai ades cu puscaria?

Vreau sa închid cu un citat din memoriile lui Tudor Musatescu: 

“Sper sa pot, în scurt timp, sa “înnobilez” genul asta, atât de agreabil si cerut, al spectacolelor musicale. Sunt convins ca nu e publicul de vina. Numai autorii mârlani, agramati si directorii imbecili sau dusi cu presul de… “specialisti”. Nu spectatorii strica teatrul ci invers”.

Se poate aplica fara dubiu: nu acultatorii strica muzica radiourilor, ci invers.

Ca sa va faceti o idee despre Stefan Mardale, va voi spune doar ca a cantat, alaturi de trupa Cri-Gri, in deschiderea concertului de la Bucuresti al celor de la ZZ Top.

Sursa foto

2 Responses to Stefan Mardale: Scrisoare deschisa directorului SRR

  1. Sava Geanina says:

    Mă numesc Geanina Sava, am 42 de ani şi sunt din Galţi. Nu o să vă înşir prea multe, nu mă pricep la vorbe mari, voi fi scurtă şi la obiect. Iubesc muzica românească şi mi-ar plăcea s-o ascult mai des. Trebuie să recunosc că descopăr cu stupoare că există piese extraordinare dar despre care aflu abia acum, mă întreb câte astfel de piese mai sunt, poate ne ajutaţi dumneavoastră să aflăm descoperind farmecul lor ascultând la radio. Vă multumrsc¡

  2. Make says:

    @Geanina nu ati nimerit bine, din pacate, eu nu (mai) lucrez in radio. Dar daca vreti sa ascultati muzica pe care nu o ascultati la radio, va invit pe http://www.foreverfolk.com – veti gasi multa muzica buna si noua acolo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *