DA – muzica, NU – zgomot

concert

Aniversatii zilei

29/07/2013 Comments (0) Blog

Stiinta, arta si chef de drum

Stiinta: lectia de botanica si chimie alimentara

Ati auzit de Stevia? Atentie, nu vorbim de ștevie – legendara planta romaneasca folosita la ciorba (Rumex patientia), ci de o un intreg gen de plante (peste 200), native in regiunile tropicale si subtropicale din America de Nord si America de Sud. Fac parte din aceeasi familie cu crizantemele – Asteracee (genul fiind in cazul florilor Chrysanthemum). Din genul Stevia, una anume – Stevia rebaudiana – prezinta un interes aparte, datorita frunzelor sale dulci. De unde provine acest gust dulce?

Pentru ca glicozidele derivate din steviol (termenul prevazut de legislatia din Romania) sunt noii compusi utilizati de Coca-Cola (sub forma unui extras purificat din frunze de Stevia) ca indulcitori pentru bauturile racoritoare produse. Compusii sunt aprobati de Organizatia Mondiala a Sanatatii [1] De asemenea, glicozidele derivate din steviol au primit in 2010 avizul Autoritatii Europene de Siguranta Alimentara [2].

Arta coborata in strada

Stiinta, arta, chef de drum

Lucrarea castigatoare a competitiei de arta urbana Nestea

Lasam stiinta deoparte si ne mutam in lumea artei. Va povesteam saptamana trecuta de competitia de arta urbana Nestea si de finala ei ce a constat intr-o sesiune de live painting. Ei bine, cele trei echipe finaliste au avut 3 ore la dispozitie sa iti demonstreze talentul, imaginatia, capacitatea de munca in echipa si elemente de design grafic, fotografie si ilustratie pentru realiza concepte grafice unitare. Criteriile de evaluare espectarea temei, impactul vizual, originalitatea și atuurile grafice au fost principalele criterii, iar responsabili cu “impartit dreptatea” in faza finala au fost Carmen Apetrei, reprezentantul UNARTE, Radu Manelici – design, Sebastian Opriţa – ilustraţie şi Andrei Radu – fotografie. Echipa castigatoare a fost alcatuita din Andrei Tifrea (design grafic), Bianca Bosneagu (fotografie) si Sebastian Anastasiei (ilustratie) (foto dreapta). Nu trebuie neglijate nici aspecte precum lucrul sub presiunea timpului si faptul ca artistii au lucrat in plina strada, cu oamenii trecand pe langa mesele lor de creatie (e altceva sa lucrezi acasa, in liniste, fara presiunea timpului). Ca profan si ca parere personala complet subiectiva, mie mi-a placut extrem de mult lucrarea de pe locul doi (foto sus), dar tinand cont de aplicabilitatea lucrarilor, decizia juriului este complet justificata. Dar ce vrei, locul 2 avea o chitara in concept (hihi!).

De ce chef de drum? Pentru ca, in scurt timp, daca veti calatori pe drumurile patriei, mai mult ca sigur veti intalni una din cele trei creatii pe panourile stradale Nestea. Drumuri bune si o vara frumoasa!

Locul 3

Lucrarea situata pe locul III in competitie

[1] Benford, D.J.; DiNovi, M., Schlatter, J. (2006). “Safety evaluation of certain food additives: Steviol glycosides” (PDF – 18 MB). WHO Food Additives Series (World Health Organization Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)) 54: 140.

[2] Official Journal of the European Union (2011-11-11). “Commission Regulation (EU) No 1131/2011” (PDF). pp. 26–27 (document) or pp. 39–40 (PDF). Retrieved 2011-11-15. “The CE regulation establishes steviol glycosides as food additive, and establishes maximum content levels in foodstuff and beverages.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *