Viață de cercetător

eutrofizare

Eutrofizare

23/01/2015 Comments (9) Educatie si Cercetare

Substanța activă a unui medicament

Între momentul inițial – o substanță activă X este sintetizată în laborator (de un chimist, evident!) – și momentul final – un medicament conținând substanța activă X este comercializat – pot trece și 10 ani. În acest timp se fac o listă întreagă de cercetări, printre care o multitudine de teste, începând de la culturi de microorganisme până la oameni. Costurile implementării unei substanțe active sunt uriașe, tocmai de aceea producătorii le protejează prin patente și brevete. Oricine dorește să fabrice medicamente conținând respectiva substanță activă, trebuie să plătească (și nu puțin) deținătorului patentului. Când aceste patente expiră (în medie dupa 10-15 ani), orice companie farmaceutică poate folosi substanța activă, iar medicamentele obținute se numesc medicamente generice. În 10 ani, producătorii pot îmbunătăți excipienții (de ex. noii excipienți pot determina organismul să absoarbă substanța activă mai eficient), dar substanța activă rămâne aceeași.

Ibuprofen2DCSD.svg

“Ibuprofen2DCSD” by Fuse809 (talk) – Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Ibuprofenul este substanța activă dintr-o largă varietate de medicamente și anume: Nurofen (probabil cea mai cunoscută), Modafen, Markofen, Ibuprofen, Ibusinus. Opțional, unele din forme conțin și o a doua substanță activă (de ex., Ibusinus conține și clorhidrat de pseudoefedrină). Lista extinsă a numelor sub care este comercializat o găsiți aici. Substanța activă a fost sintetizată în 1961, dar medicamentul a ieșit pe piață doar 8 ani mai târziu. Și, dacă tot vorbim de ibuprofen, acesta a fost testat, inițial, ca medicament împotriva…mahmurelii.

Știți povestea cu “nu e medicament, e făcut din plante”, nu? Departe de mine să neg proprietățile benefice ale unor produse naturiste, numai că am o veste proastă pentru voi: acele plante conțin o substanță activă (da, un compus chimic), iar acțiunea acesteia le fac benefice pentru organism. Diferența între un medicament și un supliment alimentar (așa cum sunt categorisite, de multe ori, “naturistele”), e că un medicament este testat și ultraverificat, în timp ce verificarea suplimentelor alimentare este, de multe ori, sumară. Și problemele apar când plantele, pe lângă substanța activă, mai conțin și alte substanțe (da, frate, ce să facem, totul e chimie în jur!) care pot determina efecte extrem de nocive.

Există situații când nu te împaci corespunzător cu excipienții uneia din variante (fie ai medicamentului propriu-zis, fie ai celui generic). De exemplu, socrul meu folosea, pentru buze crăpate, o cremă numită Euvirox, a cărui substanță activă era Aciclovirul. La un moment dat, Euviroxul a dispărut de pe piață, iar farmacistele îi ofereau varianta Aciclovir, numai că nu s-a împăcat cu el și pace, a preferat să treacă la tradiționalul “strugurel” (balsam de buze?). Tipuri frecvente de excipienți: lactoză, amidon, glucoză, zaharoză.

Compensarea medicamentelor în România se face, în cazul în care există medicamente generice, pe denumirea comună internațională (Link WHO) și nu pe cea comercială. Practic, se compensează prețul celui mai ieftin medicament generic.

Și când cumpărați medicamente generice e bine să vă informați pentru că, din câte înțeleg, accesul acestora pe piață se face doar pe baza unor teste de bioechivalență (pentru mine, o garanție în plus ar fi să fie produs în UE). Și poate sunteți alergici la excipienții unuia dintre ele, așa că, înainte de a cumpăra un medicament, informați-vă, evitând astfel neplăceri de orice fel (financiară sau de sănătate). Informații despre medicamente generice găsiți aici. Dacă doriți informații despre un medicament disponibil pe piața din România, vă recomand site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. La nivel european există European Medicine Agency, al cărui site este aici.

9 Responses to Substanța activă a unui medicament

 1. Catinca Vlad says:

  Bună! Mi-a plăcut obiectivitatea articolului ( mai ales că activezi în domeniu și ai habar de subst active și excipienți), comparativ cu alți bloggeri care au acceptat propunerea APMGR . Dar dă-mi voie sa punctez ca fiind irelevant exemplul tău despre aciclovir. Buzele uscate nu se tratează cu antiviral.

 2. Make says:

  @Catinca stiu ca herpesul e cauzat de virus – pentru asta se administreaza Aciclovir. Mie mi se pare ca e relevant pentru ca se refera la 2 medicamente cu aceeasi substanta activa, dar tolerate diferit.

 3. […] efectele pozitive sunt determinate de aceeași magică substanță activă – citește și asta), de “suplimente alimentare” (un business uriaș, între noi fie vorba). Se profită de […]

 4. Iulia says:

  Buna ziua ,

  Foarte bun articolul . Am o curiozitate si as fi recunoscatoare daca ati incerca sa imi dati un raspuns . Am citit de curand despre toxicitatea substantei active paracetamol , si efectul acesteia asupra determinarii unor cresteri semnificative a transaminazelor .
  Comparativ , substanta activa ibuprofen prezinta asemenea efecte ?

  Va multumesc

 5. Make says:

  @Iulia nu stiu sa iti spun, toxicitatea medicamentelor nu e chiar domeniul meu. Dar poti cauta pe PubMed, BioMed – sunt baze de date cu foarte multe articole stiintifice

 6. Florin says:

  Buna ziua am si eu o intrebare acest medicament are substanta activa Glutetimida?daca nu spune-ti si mie ce medicament contine substanta activa Glutetimida si daca in Romania nu mai este atunci imi puteti spune in ce tara se mai fabrica acest medicament si cum se numeste.Mersi mult pt raspuns

 7. Make says:

  @Florin imi pare rau, eu nu sunt farmacist, ci chimist. Daca te duci la farmacie si intrebi, ei ar trebui sa iti spuna.

 8. andrei says:

  Salut , din cate inteleg compozitia unei pilule este , substanta activa ,excipienti , nucleu si film. excipientii si nucleul respectiv ce rol au si filmul de asemenea .
  Mai vreau sa te intreb daca ordinea de scriere in prospect a substantelor este dupa cantitatea lor. adica , prima e cu concentratia cea mai mare , a doua mai mica decat prima substanta , etc pinase ajunge la ultima care e in cea mai mica parte din pastila .
  multumesc .

 9. Make says:

  @Andrei nu stiu sa iti raspund la intrebare, nu stiu daca sunt trecute in prospect in ordinea cantitatii. Substanta activa e cea mai importanta, dar cel putin in unele cazuri e in concentratii foarte mici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *