Memorialul Sighet

Dobrogea: Histria si imprejurimi

22/08/2013 Comments (2) Turism

Surpriza: Carei

Nici o deplasare prin tara fara un oras, un sat, o cetate sau o poveste descoperita. Si daca de Arad, Medias sau Sighet v-am povestit, cu ocazia turneului de saptamana trecuta am reusit doua premiere:

  • sa ajung pentru prima oara in viata in judetele Satu Mare si Salaj, ultimele doua judete din Romania prin care nu trecusem niciodata;
  • sa ajung la Carei, sa vad monumentul dedicat ultimei batalii din al 2-lea Razboi Mondial pe teritoriul Romaniei (foto sus).

Despre primul aspect nu sunt multe de spus. Mi se pare normal sa imi cunosc tara, mi se pare normal sa explorez, ori de cate ori am ocazia, toate colturile ei, pentru ca sigur voi descoperi povesti ce merita spuse. Pana acum, nu am avut ocazia sa ajung in Satu Mare si Salaj, fiind situate diametral opus zonei unde m-am nascut si unde locuiesc acum.

Careiul ma fascina din copilarie, de cand citeam Povestiri Istorice. Atunci am aflat ca armata romana, care la 23 august 1944 a intors armele impotriva armatei germane, a dat ultima batalie de pe teritoriul Romaniei in orasul Carei, jud. Satu Mare, foarte aproape de granita cu Ungaria. Si mai important, batalia a avut loc pe 25 octombrie 1944, care ulterior a fost declarata Ziua Fortelor Armate. 33 de ani mai tarziu, pe aceeasi data, m-am nascut si eu, iar de aici dorinta de a afla mai multe despre loc si intamplari si visul de a ajunge sa vad de aproape monumentul cu pricina.

Palatul Karolyi Carei

Vis-a-vis de monumentul realizat de sculptorul Gheza Vida, am descoperit Castelul Karolyi. Stiam de Parcul Dendrologic din Carei, dar nu am compilat nici un moment ca, de fapt, el este localizat in curtea castelului. Povestea castelului o gasiti aici, el gazduieste acum muzeul municipal. Este foarte frumos renovat, intrarea este libera (chiar daca veti primi un bilet gratuit, pentru evidenta celor care il viziteaza), cu exceptia colectiilor temporare. De asemenea, aici au sediu si 2 institutii administrative (centrul cultural Carei si directia pentru cultura, tineret si sport – sper sa nu gresesc).

Cam atat din scurta vizita la Carei, poate intr-o zi ne intoarcem si pentru un concert, poate la Teatrul Municipal sau poate chiar in curtea castelului

2 Responses to Surpriza: Carei

  1. careian says:

    Vida se scrie corect Gheza Vida,vezi despre centenarul Gheza Vida de la Carei din 1 martie cu participarea acad. Marius Porumb si a fiicei artistului,Zoe.

  2. Make says:

    @Careian multumesc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *