IHTTI

IHTTI Neuchatel

Hotel Institute Montreux

Hotel Institute Montreux

06/11/2017 Comments (0) Educatie si Cercetare

SHMS – Swiss Hotel Management School

După introducerea de la Cristi pe blog și IHTTI Neuchatel, astăzi voi continua prezentarea instituțiilor ce fac parte din Swiss Education Group (SEG) și voi începe cu Swiss Hotel Management School (SHMS). Vizita în Elveția m-a purtat în amândouă campusurile SHMS, atât cel din Caux, cât și cel din Leysin. Da, am spus campusuri, deși, așa cum puteți vedea din imaginile din articol (cea de sus e la Caux), arată a orice, numai a ceea ce numim noi campus nu.

Dacă vă interesează mai multe detalii despre subiect și oricare din școlile SEG, puteți discuta cu Tarek Kouatly (reprezentant al SEG) pe 25 noiembrie (București, Hotel Novotel) și 26 noiembrie (Craiova, Ramada Plaza Hotel).

SHMS – “castelul” din Caux

Chiar dacă, asemeni celorlalte instituții din SEG, pregătește studenții pentru hospitality, SHMS pune accent pe industria hotelieră, fără doar și poate. Campusul din Caux nu a fost castel, deși așa arată. Stabilimentul a fost inaugurat în 1902, având destinația de hotel și este poziționat pe una din culmile de lângă Montreux. În timpul războiului a găzduit refugiați.

Și chiar în momentul de față este operat ca un hotel, tocmai pentru a putea oferi studenților oportunitatea de a vedea și de a fi inițiat în toate etapele de funcționare a unui hotel. Chiar dacă nu vor lucra probabil niciodată pe posturi de cameristă sau barman, de exemplu, este foarte important ca studenții să cunoască importanța și caracteristicile fiecărei etape din proces (aspecte foarte importante când vor conduce echipe) și să respecte fiecare muncă în parte. Cele mai căutate destinații pentru internshipuri ale studenților SHMS sunt Shanghai și Dubai.

Modelul de pregătire și evaluare este foarte dinamic și interactiv. De exemplu, studenții pot alege modul în care sunt evaluați, variantele fiind examenul clasic, susținerea unui proiect sub forma unei prezentări sau realizarea unui video. Deși o clădire istorică, sălile de curs au cele mai moderne facilități la dispoziție. Așa cum am spus într-un articol anterior, este prima școală de hospitality din lume care a primit Apple Distinguish School Award. Toți absolvenții primesc dublă acreditare, atât cea elvețiană, cât și britanică, din partea University of Derby.

Sala de festivități e de calibrului unei săli de teatru de mare clasă, iar studenții au la dispoziție chiar și un club (fiecare școală din SEG are așa ceva, tocmai pentru că elevii petrec foarte mult timp în campus).

SHMS Leysin – la școală într-un ski resort

Leysin e o stațiune, iar sediul celui de-al doilea sediu SHMS, numit și azi Palatul Mont-Blanc (foto stânga), a funcționat ca un club med. Și chiar și azi studenții de aici au acces la spa, saună și alte nebunii de genul. De altfel, toate restaurantele din campus sunt operate de studenți. Astfel, în Culinary Studio îi veți întâlni pe studenții de la master, care aplică tot felul de “strategii culinare”. Le Mont-Blanc Palace, Sitio și Market Place sunt “locul de joacă” pentru studenții care urmează cursul de Food&Beverages. Plus Coffee Beans Lounge Bar.

Cum poți să îți testezi mai bine studenții decât punându-i în situații reale, în fața unor clienți? Exact asta s-a întâmplat în prima seară a International Recruitement Fair 2017, când organizarea cinei festive a căzut în sarcina studenților. Peste 300 de invitați, printre care reprezentanții marilor lanțuri hoteliere prezente la târg, reprezentanți ai mass-media și chiar Chef Anton Mosimann (dacă nu știți cine e, dați o căutare pe Google, o să fiți plăcut surprinși), au fost invitați la un dineu în stil Belle Epoque la Leysin.

Mai multe bucătării – japonez, tradițional elvețian cu raclette (foto dreapta) și cheese fondue, plus mezeluri tradiționale, braserie cu burgeri și alte cărnuri stropite cu bere făcută chiar de studenți, din nou bucătărie asiatică (am gustat un porc delicios din Hong-Kong). Grădina Secretă ne aștepta cu prăjituri – macaroons, tiramisu, creme brule și multe alte nebunii, dar și un atelier de cafea.

Nu a lipsit nici entertainmentul, așa cum îi stă bine unei petreceri. O trupă de jazz în sala de festivități, o pianistă lângă șemineu, un violonist în crama de vinuri.

Plus foarte mulți studenți costumați, de la Charlot la Statuia Libertății (foto stânga), Charles Lindbergh și Dracula, căpitanul Titanicului, vânzători de ziare ai vremurilor sau pur și simplu clienții restaurantelor și hotelurilor din perioada belle epoque. Iar petrecerea s-a încheiat cu un spectacol de lasere pe fond muzical.

De altfel, studenții au anual astfel de proiecte și anume realizarea de banchete, ca parte din pregătirea lor, de obicei de două ori pe an. Și în sarcina lor cade planificarea tuturor aspectelor menționate mai sus, inclusiv atragerea de fonduri, dacă planurile lor depășesc bugetul alocat. Și credeți-mă pe cuvânt că au făcut o treabă excelentă, toți oamenii din industrie cu care am vorbit au avut doar cuvinte de laudă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *