Ațel Dupuș bicicliștii TransylvaNET Parcul Tineretului

Bicicliștii

150 de ani de BASF

150 de ani de BASF

24/09/2015 Comments (0) Educatie si Cercetare

Tabăra Meseriașilor

Săptămâna trecută, cu ocazia unei conferințe la Bruxelles, am avut ocazia unei conferințe susținute de Joao Santos, al cărui job oficial se numește Head of Unit of the Directorate General for Employment, Social Affairs and Inclusion at the European Commission. Dincolo de funcția care sună și chiar este importantă (are legătură cu locurile de muncă și șomajul, una din problemele importante ale Europei, mai ales în rândul tinerilor), conferința s-a referit la politica europeană referitoare la aptitudini și competențe. Și mi-au atras atenția două aspecte: unul legat de una din prioritățile UE referitoare la aptitudini, iar celălalt legat de învățământul vocațional la nivel european.

Legat de primul aspect, unu din cei trei piloni principali ai agendei UE referitoare la abilități se referă furnizarea de abilități. Se recomandă facilitarea colaborării între angajatori și instituțiile care furnizează astfel de servicii, dar și reforma sistemului educațional astfel încât să ofere abilitățile cerute de piața forței de muncă și să facă acest lucru mult mai rapid. Cel de-al doilea aspect este, în fapt, una din prioritățile VET (Vocational Education and Training) și anume la work-based learning – mi-e greu să găsesc un echivalent al termenului în limba română, cred că ar fi învățământul profesional – elevii învață practic o meserie, exersând cu mâna lor activitățile presupuse de aceasta.

Plecând de la cele scrise mai sus (pe scurt – șomaj în rândul tinerilor, învățământ profesional, aptitudini, colaborare angajator – sistem educațional), am înțeles mult mai bine importanța proiectului Tabăra Meseriașilor în Țara lui Andrei, un proiect OMV Petrom de educație practică. Practic, 200 de elevi de la 14 licee tehnologice și școli profesionale din județul Prahova au avut parte de o serie de cursuri practice care să le înlesnească drumul spre meseriile de mecanici auto, operatori sondă, bucătari, croitori sau specialiști în coafură și hairstyling.

Chef Cezar Munteanu in Tabara Meseriasilor din Tara lui AndreiFiecare din categorii s-au întâlnit cu personalități ale domeniului în care își propun să activeze. Viitorii mecanici auto au lucrat alături de fostul pilot Gabriel Onofrei (actualmente Președinte al Federației Române de Drift), dar și să discute cu Titi Aur. Cei care vă vor găti în restaurantele din Ploiești și nu numai au furat din tainele gătitului de la Chef Cezar Munteanu (foto dreapta), iar viitorii lucrători la sonde au dialogat cu Dumitru Gherghiceanu (Manager OMV Petrom).

În doar câteva zile de lucru alături de elevii din tabără, le-am văzut potențialul și, mai ales, evoluția – vor ajunge mari bucătari. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei este un pas important pentru viitorul lor. Fiecare dintre ei pleacă de aici cu informații și o experiență care îi vor ajuta în viitor. Am identificat deja câțiva dintre elevi, cărora intenționez să le predau mai departe, după încheierea studiilor, Chef Cezar Munteanu

Tabăra MeseriașilorHairstylist-ul Cristi Pascu i-a „scos la lecție” pe cei mai buni 10 viitori meseriași…în curtea Castelului Bran. Aici ei au trebuit să coafeze și să tundă zeci de turiști și localnici veniți să viziteze castelul, iar una dintre eleve a câştigat de la Cristi Pascu un stagiu de practică în salonul lui din Bucureşti. Liceeni croitori au deprins tainele designului vestimentar de la Mirela Diaconu (Designer Vestimentar). Ei au trebuit să organizeze prima prezentare de modă din viața lor, implicând aici desenarea creațiilor, alegerea materialelor, realizarea șabloanelor, croit, cusut și accsorizat rochii, tricouri sau fuste, până la prezentarea efectivă pe podium.

Învățământul vocațional este unul extrem de important, atât pentru subiecți individual, cât și pentru societate. Decât șomeri cu diplome universitare, slab pregătiți, mai bine profesioniști în meserii extrem de utile pentru societate, ca cele menționate mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *