Joshua Redman

Joshua Redman (cronică de concert)

Fonseca

Fonseca, Naidin, Boghean

31/03/2016 Comments (0) Blog

Teo

Teo Milea

Credit foto: Sabin Cercel

Teo Milea e un personaj misterios (îmi e drag și îmi e prieten, nu pot să spun dubios) – pianist de formație clasică, cântă o chestie fără cuvinte, dar care place la nebunie și alte cele.  Ne-am cunoscut mai curând online, că până am ajuns la un concert de-al lui a durat ceva. Parcă era un făcut, când venea el să cânte în București, eu cântam prin alt colț de țară. Dar când ne-am întâlnit, parcă ne știam de o viață și nu îmi spuneți că era doar hăhăiala de pe facebook/twitter. Nu, tovarăși, era chestia aia pe care o propăvăduiesc eu – chimie în stare pură. Aș fi zis ca între muzicieni, dar aici se încadrează doar el, folkiștii nu ie nici oameni, d-apăi muzicieni. Dar să nu divagăm.

La un moment dat, acum câteva luni bune, Teo și Raluca, cea supranumită fosta lui prietenă, au hotărât să aleagă o altă viață, în Canada. Evident, nu înaintea unui “turneu de adio”. Da, știu, în epoca mobilității, suntem la doar câteva ore distanță, nu e capătâul lumii etc. Hai, lăsați, că am prieteni în Franța pe care nu i-am văzut de 2 ani… La concertul de la București, ne-am hăhăit înainte de concert, le-am urat baftă acolo unde merg, am povestit câte în lună.  La finalul concertului însă, am fugit. La propriu. Când Teo era pe scenă pentru al 3-lea bis (cine mai era în stare să numere…), am fugit. Am vrut să îl țin minte pe scena de la Godot, mângâind clapele albe și negre ale pianului, când tandru, când plin de “furie”. Că dacă ne luam la revedere “pe peronul gării” sigur mă bușea plânsul. Și nu am vrut să scriu nici cum a fost, nici că a plecat. Iată o bucată dintr-un recital la Toronto, să vă acompanieze gândurile cât citiți acest articol.

Ajuns în Canada, Teo pare să se simtă ca somonul în râurile de munte, concerte multe și în locuri importante, Open minds a câștigat titlul de albumul instrumental al lunii februarie la Akademia, ce mai, deja mă întreb de ce nu a plecat mai devreme acolo. Ca să citez un artist român, Teo nu s-a născut în locul potrivit. Printre sutele de km făcuți prin țară, m-am bucurat din toată inima să văd cum Teo arată și în friguroasa Canadă că e un artist aparte.

M-am trezit dimineață cu o veste la fel de bună. Piesa Ireversibil a intrat în cea mai mare competiție a CBC Music, cel mai important post de radio din Canada. Nu o să vă spun să îl votați pe Teo pentru că e român, dar dacă aveți încredere în gusturile și ideile mele muzicale, vă spun să îl votați pe Teo Milea pentru că e bun și pentru că face o muzică aparte. Se poate vota o dată la fiecare 24 h, până pe 20 Aprilie.

Teo, îți țin pumnii să iasă bine! Mă gândesc că dacă ajungi celebru, îți iei avion personal și ne vedem mai des!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *