Educație, aptitudini, consiliere

Bruxelles practică studențească

Studenți la Bruxelles

08/09/2014 Comments (10) Educatie si Cercetare

Țestoasa nu e animal de companie

În week-end-ul care a trecut, am fost pe teren, la Porțile de Fier, ocazie cu care am returnat, în habitatul lor natural, trei țestoase. Două de uscat (Țestoasa lui Herman, Testudo hermanni boettgeri) și una de apă (Țestoasa de apă, Emys orbicularis), recuperate de la diverse persoane care, la un moment dat, le-au primit/colectat din natură ca animale de companie. Nu e prima oară când facem acest lucru, centrul de cercetare în care lucrez face constant astfel de acțiuni, suntem un fel de “azil” de Testudo hermanni, am avut și un proiect de creștere în captivitate a acestei specii de țestoasă și de repopulare a Parcului Natural Porțile de Fier.

De foarte multe ori, am prieteni care îmi spun că au și ei o țestoasă de care ar vrea să scape, deoarece a crescut prea mare și nu mai are loc în acvariul inițial, e greu de avut grijă de ditai bestia și tot așa și mă întreabă dacă nu o putem lua la noi. Astfel că m-am gândit să îmbin cercetarea și blogul și să dau câteva sfaturi celor care ar avea de gând să vadă țestoasa ca pe un animal de companie.

De ce țestoasa nu e un animal de companie

În primul rând, trebuie să rețineți un aspect foarte important: toate speciile native de țestoase din România și anume Țestoasa lui Hermann (Testudo hermanni boettgeri – foto stânga), Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca) și Țestoasa de apă (Emys orbicularis) sunt specii strict protejate! Daca animalul pe care îl dețineți nu are acte legale, puteti fi pasibil de amendă pentru deținere ilegală de specii protejate (amenzi de circa 2000  lei sau dosar penal).

În petshop-urile din România se face o mare măgărie: se vinde Trachemys scripta elegans – Ţestoasa cu tâmple roşii sau de Florida și li se spune oamenilor că nu crește foarte mare. Iar după un an sau doi, oamenii se trezesc că țestoasa de-o șchioapă, simpatică pe care au cumpărat-o are acum 3 kilograme. Același lucru se întâmplă și cu juvenilii de Testudo sau Emys găsiți în natură, ei cresc în timp și pot atinge lejer greutăți de 2-3 kg. Țestoasele sunt specii longevive, de exemplu, Țestoasa lui Hermann poate atinge și 40 de ani ca vârstă, deci nu mizați că moare curând de bătrânețe. În plus, Ţestoasa cu tâmple roşii este o specie exotică pentru România, iar eliberarea ei în lacuri și râuri – total interzisă – înseamnă o presiune asupra speciei native (Emys orbicularis).

Țestoasele nu sunt ușor de întreținut, ele au nevoie de anumite condiții de viață, e foarte important să știți ce specie dețineți și să îi asigurați regimul termic, hidric și de hrană adecvat. Neîndeplinirea acestora este echivalentul unui chin pentru animal. Nu vreau să dau detalii, dar am întâlnit oameni care ofereau țestoaselor pe care le aveau în proprietate regimuri de viață total anormale.

Apoi, țestoasa nu e un animal ce poate fi dresat sau cu care puteți comunica, așa cum se întâmplă cu un câine sau o pisică. Nu e un animal jucăuș, nu își manifestă bucuria când veniți acasă, nu puteți ieși la plimbare cu țestoasa. Deci termenul de “animal de companie” își cam pierde sensul. Nu în ultimul rând, țestoasele au paraziți care pot deveni, în anumite conjuncturi, periculoși pentru oameni. 

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, mă puteți contacta prin e-mail (media@portiledefier.ro e cea mai bună variantă) sau pe facebook. Nu eliberați o țestoasă la întâmplare, informați-vă atent înainte! Dar gândiți-vă bine înainte de a transforma o țestoasă într-un animal de companie.

Oameni care vă pot fi de folos – îi găsiți pe facebook:

 • Trachemys Adoption – Romanian Coalition;
 • Facultatea de Medicină Veterinară (lângă Casa Poporului, în spatele Facultății de Biologie);
 • Fundația Visul Luanei.

 

10 Responses to Țestoasa nu e animal de companie

 1. Semanticus says:

  foarte buna precizarea ca specia este protejata

 2. Jax says:

  Când merg la pescuit la crap,mereu prind câteva,nu mai mari de un kilo.Noroc ca nu inghit adânc,asa ca le pun inapoi in apa fara prea multa trauma.

 3. Make says:

  @Semanticu cred ca pe majoritatea ii doare fix la basca de regimul de protectie :))

 4. Make says:

  @Jax foarte frumos 🙂 desi la voi in Canada sunt probabil alte specii 🙂

 5. Dana says:

  Am gasit o broasca emys orbicularis, pe strada, mai exact am luat-o de la niste pusti care o loveau cu piciorul ca pe o minge, am hranit-o cu peste crud si pui. Carapacea e putin ciobita dar nu grav. In prezent este ok, o ingrijesc cat pot de bine insa vreau sa o eliberez urgent in natura. Va rog foarte mult sa imi spuneti unde ar trebui sa o duc, pentru a fi protejata.

 6. Make says:

  @Dana ai un mail de la mine cu detalii

 7. Catalin says:

  Felicitări pentru inițiativă!

 8. Diana says:

  Buna! Va rog, puteti sa imi scrieti si mie un mail cu infornatii? Sunt in situatia Danei, am luat broscuta de la cineva care a gasit-o pe strada in oras. O ingrijesc, mai am acass testoase de Florida insa doresc sa aflu informatii despre mediul in care trebuie eliberata testoasa de apa europeana. Multumesc!

 9. Octavia Vasile says:

  Buna ziua. Am o broasca testoasa de uscat, cumparata dintr-un pet shop pe vremea cand era legala comerzializarea lor. Intre timp a crescut, nu pare prea fericita si m-as bucura mult sa o pot elibera dar, din cate stiu, ar avea nevoie sa se adapteze conditiilor din natura mai intai. Imi puteti sugera, va rog, ce pot face? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *