Ca pe vremuri

Ca pe vremuri

D'ale noastre Gigi Căciuleanu

D’ale noastre

15/05/2017 Comments (0) Blog

Știința pentru oameni: tixotropia

Când am ales știința drept cale de urmat în carieră, principalul motiv a fost că în acest mod pot fi unul dintre acei oameni care îmbunătățesc viața celor din jur. Și pe zi ce trece, dupa mai bine de 18 ani, cu cât citesc mai mult și învăț mai mult, realizez ce reușește omul să facă în secolul 21 pentru a își crește calitatea vieții. De la performanțele medicinei (cu transplanturi tot mai complexe și cu medicamente ale căror compuși activi nu încap pe o singură pagină) la cele ale tehnologiei (comunicații, transporturi etc.), realizăm foarte puțin din “minunile” din jurul nostru și de munca titanică din spatele lor.

Tixotropia este definită ca scăderea continuă a vâscozității în unitatea de timp când o perturbare mecanică este aplicată unei probe aflată în prealabil în repaus și revenirea la starea inițială atunci când perturbarea încetează (Referința 1 – un review excelent al subiectului, dacă vă pasionează). Știu, sună a fizică cuantică amestecată cu un pic de neurochirurgie, dar trebuie să rețineți trei aspecte mari și late:

  • se referă la vâscozitate;
  • implică o scădere a vâscozității indusă de o acțiune mecanică (agitare, ultrasunete etc.) dependentă de timp;
  • efectul este reversibil atunci când perturbarea este redusă sau eliminată.

Spor Alb tixotropiaPrietenii mei vor spune clar: “băi, dom’ profesor, o fi cum spui tu, dar n-am înțeles, dă și tu un exemplu practic!” și ar avea dreptate. Câteva exemple de fluide tixotropice sunt: citoplasma (mai țineți minte, sper, alcătuirea celulei – membrană, citoplasmă și nucleu), lahar (amestec de apă și materiale vulcanice, gen cenușă, roci etc.), fluidele de foraj (sau noroiurile de foraj). (Referința 2)

Deși exemplele de mai sus vă sunt probabil cunoscute, articolul de azi e despre o aplicabilitate mult mai practică: o vopsea. Oamenii de la Policolor au realizat o vopsea tixotropă, care devine fluidă după ce este omogenizată, pe numele ei Spor Formulă Nouă. La prima vedere, aspectul ei este atipic, fiind mult mai consistentă decât o vopsea lavabilă clasică. Prin omogenizare însă și respectând diluția recomandată (aici suntem bine, că doar sunt chimist, da?), ea devine fluidă, nu curge (deci sunt șanse mari ca și priceputul de mine să nu picteze gresia din hol când mă va apuca hărnicia), se întinde și se aplică cu multă ușurință.

O vopsea de calitate trebuie să curgă, sub acțiunea tensiunii superficiale ca forță motrică, să netezească suprafața pe care se aplică în straturi (se recomandă ca Spor Formulă Nouă se se aplice în două straturi), dar și să adere la suprafața suficient de mult încât să nu “cadă” sub acțiunea gravitației [1].  Tixotropia asigură exact aceste caracteristici, odată aplicată vopseaua, ea revine la consistența inițială. Timpul de uscare este de 30 de minute (pentru suprafață) și 2 ore (pentru reacoperire), iar consumul este de 12-14 mp/litru de vopsea (în funcție de natura suprafeței și metoda de aplicare). 

Și ca să mergem mai departe cu știința, au fost realizate o serie de teste de îmbătrânire accelerată UV în laborator, rezultatul fiind acordarea de către producător a 5 ani de garanție pentru Spor Formula Nouă. Așadar, dacă vă simțiți harnici, după ce terminați de vopsit la voi, trebuie să mergeți la vecini, pentru că opera de acasă va rezista ceva timp.

Tixotropia – referințe

  1. Jan Mewis, Norman J. Wagner, Thixotropy, Advances in Colloid and Interface Science, Volumes 147–148, March–June 2009, Pages 214-227, ISSN 0001-8686, https://doi.org/10.1016/j.cis.2008.09.005.
  2. Wikipedia – Thixotropy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *