Zoltan Kelemen

Fotbal și lege

04/03/2014 Comments (0) Sport

Un campion și Cupa Mondială

Orice fotbalist are două mari trofee ca obiective principale: UEFA Champions League (în competițiile de club) și Cupa Mondială, când vine vorba de echipe naționale. Cel de-al doilea trofeu se află de luni, 3 martie, la București, ca parte din Trofeul Cupei Mondiale FIFA 2014, organizat de Coca-Cola. Evenimentul de prezentare i-a ca invitați speciali pe Excelența Sa Raymundo Santos Socha Magno, Ambasadorul Braziliei la București (țara care va găzdui Cupa Mondială 2014) și foștii mari fotbaliști Christian Karembeu (ambasadorul la nivel mondial) și Ilie Dumitrescu (ambasadorul pentru România). Nu am putut rata ocazia să îl întâlnesc pe fostul mijlocaș dreapta al Franței pentru a schimba câteva cuvinte și a lua un autograf.

Cupa Mondială și cavalerul său

Karembeu Cupa Mondială

Autograful lui Christian Karembeu

Despre Christian Karembeu și performanțele sale fotbalistice se poate vorbi la nesfârșit. Dacă ar fi să sintetizez, aș spune că în palmaresul acestui campion apar Cupa Mondială (1998), titlul de campion european (2000) și că este dublu laureat al UEFA Champions League (cu Real Madrid, 1998 și 2000).

Când vine vorba de fotbalul românesc, își amintește instantaneu de Hagi, Popescu, Lăcătuș, nea Puiu Iordănescu, Răducioiu, dar și de Laszlo Boloni, Adrian Ilie și de Viorel Moldovan (despre care știa că antrenează la Rapid). A transmis jurnaliștilor și bloggerilor prezenți la evenimentul din Sala Dinamo că așteaptă România la Campionatul European din Franța din 2016. Vede Brazilia ca mare favorită pentru Mondialul din Brazilia, mai ales că joacă în fața propriilor suporteri, dar ia în calcul și Spania, Uruguay, Argentina, Germania sau chiar Franța.

N-a căzut în capcana jurnaliștilor ce l-au întrebat care trofeu i se pare mai important, Cupa Mondială sau Champions League. A recunoscut că, deși a ridicat trofeul deasupra capului în 1998, după o victorie strălucitoare chiar împotriva Braziliei, încă are emoții când vede trofeul: Acest trofeu este o moștenire a întregii lumi, el aparține tuturor iubitorilor fotbalului. Consideră că fiecare adversar de valoare întâlnit a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea sa ca fotbalist. Când a venit vorba de viitorii fotbaliști, prezenți la eveniment pentru primul meci al Cupei Coca-Cola, prin cuvintele sale, Christian Karembeu mi-a adus aminte de Tony Adams. Este foarte important ca tinerii să dorească să joace fotbal, dar la fel de important este ca ei să primească o educație corespunzătoare. Și pornind de la această idee a sa, l-am întrebat pe fotbalistul francez dacă asupra jucătorilor de astăzi se pune o presiune mai mare prin mass-media, sponsori, diferendurile cluburi-naționale.

Încă de la Cupa Mondială din 1998, mass-media a devenit mult mai implicată în fenomenul fotbalistic, astăzi avem rețelele sociale. Astfel că astăzi trebuie să avem grijă de imaginea fiecărui jucător, dar și a cluburilor, pentru că aceștia îi plătesc. Pe de altă parte, brandurile au nevoie de fețe noi, de jucători tineri și talentați care să fie imaginea companiilor. Marketingul este parte din afacere, dar trebuie să ținem cont și de drepturile jucătorilor. (Christian Karembeu)

Bucureștiul este orașul cu numărul 75 în care ajunge trofeul Cupei Mondiale, dintr-un total de 90, urmând să parcurgă în cele 9 luni de turneu nu mai puțin de 148.000 de km. Dacă doriți să îl vedeți mai de aproape și să vă fotografiați cu el, Trofeul Cupei Mondiale va fi expus miercuri, 5 martie, în Băneasa Shopping Center.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *