Visul numit Champions League

Cu trofeul, la Cluj

01/10/2013 Comments (0) Sport

UCL la Timisoara

Timisoara are ceva aparte cand vine vorba de fotbal. Si nu e vorba de jucatori sau de echipe, ci mai ales de pasiunea suporterilor cand vine vorba de fotbal. Sunt oameni care traiesc pentru fotbal, oameni care nu au mai suportat umilinta “investitorilor” si si-au fondat propria echipa. Aici urma sa fie prima “oprire” a UEFA Champions League Trophy Tour, inceput, pentru mine ieri (duminica).

Cu trofeul pe granita

Ziua de luni a inceput cu drumul spre Nadlac, urma sa intampinam “musafirul” chiar la intrarea in tara. Belo avea emotii: “L-am “atins” de doua ori, fiecare jucator vrea sa il cucereasca macar o data. Prima oara nu realizam cu adevarat importanta performantei, meciul cu Barcelona avusese o incarcatura emotionala puternica. A doua oara eram mai linistit, dar tot imi doream sa o castig din nou.

UCL TimisoaraDomnii de la Politia de frontiera au fost mult decat amabili. Am stat cu ei la povesti, ba chiar unul din ei l-a sunat pe Helmuth Duckadam, fostul lor coleg (Duckadam a lucrat o perioada chiar la vama Nadlac, el fiind nascut in apropiere, la Semlac). Meseria nu i-a impiedicat sa se pozeze cu ambasadorul Belodedici.

Si iata-l! Autobuzul descoperit intra cu grija printre gheretele frontierei. Trofeul e la noi.

Timisoara respira fotbal

Ploua cand am ajuns cu trofeul la Timisoara, iar asta nu era deloc incurajator pentru ce trebuia sa urmeze. Dar lucrurile bune se intrampla oamenilor buni, astfel ca ploaia marunta si deasa s-a oprit cand am ajuns in Piata Operei. Baietii de la tehnic intinsesera deja corturile oficiale, ziaristii incepusera sa se stranga, trecatorii deja puneau intrebari despre ce se va intampla aici. Din fotbalistii mari ai Timisoarei, langa cortul de presa erau prezenti Iosif Rotariu si Florin Batranu.

La ora inceperii conferintei de presa, cortul era arhiplin, asa ca am preferat sa astept cuminte sosirea autobuzului. Care odata intrat in piata, a polarizat atentia tuturor. Evident, Belo a fost primul care a urcat la bord, apoi si-a invitat fostii colegi sa faca o poza impreuna (foto sus). Roti a fost atat de aproape de trofeu in 1989, dar Milanul a fost prea puternic.

M-am apropiat de randul celor ce asteptau sa urce in double-deck pentru a se poza cu trofeul si intru in vorba cu un domn la vreo 40 de ani. Il intreb de ce a venit sa se pozeze alaturi de trofeu.  Imi spune ca sunt sanse zero ca o echipa romaneasca sa il castige, asa ca macar o poza sa isi faca langa cupa. Crede ca este un eveniment important nu doar pentru  Timisoara, ci si pentru Romania in general.

Belo interviu si autografIn stanga sa, o domnisoara microbista (a “marturisit”) si foarte zambitoare, cu fularul violet la gat, isi ridica poza de la panoul de onoare. Un alt domn a venit cu fiul sau. Cea mai veche amintire legata de trofeu este, ca in cazul multora, finala din 1986. Avea pe atunci 11 ani, exact varsta pustiului de azi. Langa autobuz, Belo semna, zambitor, autografe de mai bine de o ora (foto stanga), raspunzand si la intrebarile lui Marian Olaianos. O doamna vine la mine si ma roaga sa ii dau o foaie din carnetelul meu pentru autograf.

Parasesc coada formata si plec sa ma plimb prin Piata Operei. Un domn strabate piata alaturi de sotia insarcinata, dar tot se opreste sa faca o poza cu smartphone-ul cu autocarul descoperit ce poarta trofeul prin Europa. Aproape plangand, un pusti mai ca se cearta cu mama sa pentru a se aseza la coada sa se pozeze.

Am plecat spre Cluj-Napoca, Timisoara isi prezentase, cu mandrie, respectele trofeului UEFA Champions League. Azi (n.a. marti) suntem la Cluj-Napoca, in Piata Unirii. Conferinta de presa are loc la 15:30, iar de la 16:30 va puteti poza cu trofeul. Mai multe poze gasiti pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *