Ziua când am început să visez

Multe vești bune

08/04/2014 Comments (0) Noutati

Un invitat special

Ei, dragi prieteni, mă prinde aniversarea exactă a celor 10 ani în gherila muzicală românească la Iași (în momentul în care vă scriu). Momentan nu m-a lovit nostalgia, nu de alta, dar nu prea apuc. Am crezut că săptămâna ieșeano-humoreancă va fi un fel de vacanță, un fel de “muncă altfel”, ca să rămân în spiritul școlarilor. Aiurea, ziua de luni a fost un fel de zi de socializare, adică întâlniri cu oameni și vorbit la telefon cu oameni din Iași care vor să mă vadă.

Cafeaua am băut-o cu Paul Arva, un muzician ce ar trebui să fie mult mai cunoscut decât este, dar calmul lui aparte (mă întreb ce înseamnă la el să fie nervos) îl face, de multe ori să stea deoparte de vâltoarea showbiz-ului. E fascinant să îl vezi vorbind despre chitări și instrumente, fiind capabil să te determine să dai toți banii din casă pentru o chitară excepțională, un efect de chitară sau o doză performantă. Cosmin Vaman iar e un nume frecvent prin zona mea. În primul rând pentru că lucrăm amândoi în mediul universitar, unul aparte ca reguli de funcționare și motivații, dar pe  care, odată intrat în el, greu îl vei părăsi. Am luat prânzul împreună, povestind despre breasla folkistică, dar și despre Iași Science Festival, în care amândoi suntem, într-un fel sau altul, implicați. Am văzut Iașiul de sus, din turnul UAIC (probabil castel de apă, pe vremuri), foarte frumos amenajat acum în sală de conferințe

Am vizitat și Iași Science Festival, evenimentul în cadrul căruia sunt invitat să vorbesc despre chimie (îl găsiți atât la UAIC, cât și la UMF Iași). Nu am ratat nici o plimbare de vreo 3 ore prin zona metropolitană a Iașiului, atât spre Breazu, cât și spre Bucium, prin Valea Adâncă – Lunca Cetățuii – Ciurea. Am oprit preț de câteva minute și la Plopii fără soț ai lui Eminescu, dar haosul datorat unor lucrări rutiere m-a făcut să renunț, poezia nu își avea locul în acele momente.

Azi, la ora 14 îmi voi ține prelegerea Chimia este pretutindeni la Arena Științelor, situată în fața UMF. După aceea, plec la Gura Humorului, considerând că nu există loc mai bun pentru a aniversa cei 10 ani decât Pizzeria La Bomba. Astfel că, dacă sunteți prin Gura Humorului sau puteți ajunge (din Suceava faceți max 40 minute cu mașina, iar vremea se anunță frumoasă), haideți la o pizza cu folk acasă la Sorin și în această seară. Musai să veniți însă și mâine, că se lasă cu poclitarizare, cu lansare de carte, cu mulți invitați, zaiafet, ce să mai.

Un invitat special la Puzzle: Dan Byron

invitatDe-a lungul evenimentelor în care am fost implicat în cei 10 ani pe scenă, mi-a plăcut să am diverși oameni alături. La prima aniversare scenică, în 2005, au fost alături de mine și băieții din Imperfect trei din oamenii alături de care, mai târziu, puneam bazele proiectelor Zona de Mijloc și Gashkademia de Folk:  Teddy Tudoroiu, Dan Caramihai și Eugen Avram. Ei vor deveni prezențe constante în majoritatea sărbătorilor din următorii ani, lor alăturându-se Puiu Crețu, Daniel Iancu, Toni Tecuceanu, Alina Manole sau Laurențiu Ghiță. Astfel că am considerat că și concertul din Puzzle trebuie să respecte tradiția.

Când l-am cunoscut pe Dan personal, la Acoustic Bloggers no. 2 cred, îl știam deja ca artist din proiecte ca URMA, KUMM și byron. Am avut plăcuta surpriză de a descoperi un tip foarte normal la cap, ca să zic așa, dincolo de ideile muzicale care mă fascinează la el. Și cum byron sunt una din trupele foarte deschise către blogosferă, iar eu tot combat prin zona asta, drumurile s-au tot intersectat. De aceea, este o onoare pentru mine ca pe 15 aprilie, pentru concertul din Club Puzzle, să îl am invitat pe Dan.

Vă îmbrățișez de la Iași și sper să reușesc să mă întâlnes cu cu cât mai mulți dintre voi pe drumurile patriei, la concerte sau la cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *