Portile de Fier - Cazane - Testoasa

Turism in Portile de Fier – diferente de abordare

Minuni din Romania descoperite in week-end

24/11/2012 Comments (0) Turism

Un pic de Aiud

Ca de obicei intr-o deplasare, si la festivalul de la Alba am vrut sa descopar un loc unde nu am fost. Iar in acest an alegerea s-a numit Aiud, un oras cu circa 23.000 locuitori, situat la 30 de km de Alba Iulia.

Nu stiam prea multe despre Aiud, dar asta era si scopul, sa descopar cate ceva despre un oras cosmopolit (structura etnica la 1930 includea maghiari, germani, romani, evrei, tigani) si care a reprezentat in sec. 17 cel mai important centru al religiei calviniste (protestanta) din Romania [1].

AiudDin pacate, nu am vazut prea multe. Pe de-o parte, datorita cetii, care tinde sa fie o constanta cand vine vorba de noiembrie la Alba. Pe de alta parte, continui sa cred ca in Romania nu se vrea turism, mai ales in orasele mici. Aflasem de la prietenii de la CJ Alba ca in cadrul colegiului Bethlen din Aiud exista un Muzeu de Stiinte Naturale, chiar cel mai vechi de acest profil din tara [2] Programul de vizita al muzeului insa este 9-13 sambata, astfel ca…n-a fost sa fie. Lucrurile stau la fel si la muzeul de istorie din incinta cetatii Aiud. Am putut intra in curtea cetatii (in fapt, curtea bisericii fortificate), dar restul era inchis. Singurele informatii le-am primit pe un panou de la intrare, si el cu ceva ani la activ. Asa ca am dat linistiti din umeri si ne-am multumit cu ce vom gasi pe net despre un edificiu al carui inceput este localizat undeva in sec. III, pe locul cetatii fiind descoperite ramasitele unei asezari daco-romane din acea perioada [3]

Cand ma gandeam la Aiud ma ducea gandul si la detinutii politici inchisi aici in vremea comunistilor. Am dat un tur si pe langa gardul inchisorii, dar, de asemenea, nu am gasit vreun fel de informatii legate de subiect, desi sunt atatea grozavii care s-au intamplat aici (ca de exemplu [4]). Poate cineva de la municipalitate se va gandi sa puna un panou.

Referinte

[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Aiud

[2] http://jurnalul.ro/it/stiinta/vitrina-veacurilor-316369.html

[3] http://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Aiudului

[4] http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Mormintele-dezgropate-Rapa-Robilor-Aiud_0_730127250.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *