Moschee creștinească

Soluția creștinească

Sângele Avishai Cohen Trio

Sângele nevăzut

23/09/2015 Comments (2) Blog

Un tramvai “verde”

verde

Știu ce cred 90% din cei care nu locuiesc în București despre locul în care eu trăiesc de aproape 20 de ani. Îmi rezerv dreptul de a fi îndrăgostit de acest oraș, cu lucrurile bune și rele de care avem parte în el. Vă asigur că trafic aglomerat există și la Londra sau Paris, că gunoaie găsiți și la Roma sau Brussels. Pentru că e mult mai greu să administrezi un oraș de 3 milioane de locuitori decât unul de 10 ori mai mic. Știu, sunt destule lucruri care ar putea fi altfel, la fel cum sunt la fel de multe lucruri care s-au schimbat în ultimii ani. În bine. De unele nici nu ne dăm seama, pentru că ne obișnuim mult mai rapid cu binele, la fel cum protestăm mult mai rapid față de ceva greșit decât să lăudăm o chestie bună. În plus, de prea puține ori preferăm să înjurăm pe cineva (de multe ori nedefinit) decât să semnalăm o problemă unei autorități cu responsabilitate în domeniul respectiv. La simțul civic mai avem de lucrat serios.

Prima oară am remarcat ceva diferit pe Calea Vitan, probabil pentru că era sâmbătă și se lucra ceva la linia de tramvai. Știți modelul – ia uite, băi, i-a găsit hărnicia!. Inițial am crezut că schimbă vreo bucată de șină, dar până să fac dreapta pe Zizin, am văzut verde în fața ochilor. La propriu. Se punea gazon pe linia de tramvai de pe Calea Vitan. Cred că prima oară am văzut linie de tramvai gazonată la Strasbourg, prin 2006, unde tramvaiele oricum arătau ca navele cosmice. Se pare că primele inițiative de acest gen au apărut în anii ’80 (sursa). Am căutat pe google și anul acesta chiar și Sofia a implementat așa ceva (sursa: BBC). După 9 ani, iată că se poate și în România.

Vitan IarbaDin păcate, suntem înconjurați de betoane și e tot mai greu să se înființeze zone verzi în București. Pentru că terenurile sunt disponibile la prețuri uriașe. Așa că șansele bucureștenilor la mai mult verde sunt inițiativele aparent fanteziste la prima vedere: gazon pe liniile de tramvai, grădinile suspendate (pe clădiri). Vegetația înseamnă oxigen, înseamnă mai puține gaze de seră în atmosferă, înseamnă mai puțin praf. În cazul liniilor de tramvai, înseamnă mai puțin zgomot (dacă vă pasionează beneficiile, aveți aici și aici două rapoarte detaliate).

Să nu credeți că n-am fost Toma Necredinciosul până la capăt: se usucă în maxim o lună, frate!. De caniculă nu am dus lipsă, dar bag de seamă că ADP Sector 3 (băieții ăia cu I-Inima-S3 pe ei) l-a udat cu simțul răspunderii și e verde și în septembrie (later edit: pardon, aseară am observat că e irigat automatizat, nu stă nimeni cu cisterna – aici deja am fost impresionat!).

Și dacă am vorbit de simț civic, am zis să mi-l manifest, tot legat de o linie de tramvai. Pe Bd. Liviu Rebreanu s-au efectuat lucrări de reabilitare a liniei de tramvai, ba chiar s-a pus și iarbă. Asta e bine (zic eu). Dar n-am înțeles de ce, la vreo 5 ani de la începerea lucrărilor, pe acea linie nu circulă tramvaiul și de ce iarba de pe linia de tramvai arată ca maidanul copilăriei – mai lipsesc ciulinii. Așa că am zis “hai să sun la Primăria Sectorul 3!”, intru pe site-ul primăriei, dar aici altă dilemă – unde ar trebui să sun – relații cu publicul? Relația cu mass-media, ca tot sunt blogger? Să le dau un mail pe tema asta? Am zis însă că nu am atât de mult simț civic și nervi de consumat cu funcționarii (nu de alta, dar prietenul Radu tocmai înjura de mama focului deunăzi pe la taxe și impozite), așa că i-am scris direct primarului pe pagina de facebook. Mi-a răspuns aproape instant cineva (bag de seamă că are consilieri care fac ore suplimentare – trimis întrebare 20:48, la 20:54 primit răspuns!), iar rezultatul e magnific, made in Romania:

Lucrările de pe bulevardul Liviu Rebreanu sunt realizate de către PMB, nu de catre Primăria de Sector. Știu că aceste lucrări au creat și creează disconfort, dar, din păcate, municipalitatea este cea care se ocupă de ele.

Conform unei legi (nu mă întrebați care, că n-am reținut, dar știu asta de când cu asfaltările de prin 2005, că PMB are arterele mari, iar primăriile de sector cele secundare), primăria sectorului 3 nu poate implica fonduri în această lucrare pentru a le finaliza. Kafka? E minciună, absurdul lui Oprescu e mai tare! Nea Oprescule, cumva Bd. Rebreanu face parte din autostrada suspendată, aia de n-o vedem? Întreb pentru un prieten, nomal. Dacă nu te descurci, vezi mata la sectorul 3, că sunt niște băieți care au pus gazon și merge și tramvaiul pe el! Oh, wait, momentan ești indisponibil…

Credit foto: Radu Tudoroiu (așa e când te încurci cu artiștii, a făcut Răducu niște poze de zici că suntem pe Wembley!)

P.S. Bag de seamă că verdele lui Negoiță nu m-a orbit doar pe mine, băieții de la Urbology au fost și ei marcați de gazon și de nesimțirea unor concetățeni (un articol dur, dar corect!).

P.P.S. + Later edit: Găsit și film cu tramvaiul verde pe youtube.

2 Responses to Un tramvai “verde”

  1. […] la un timp, tot văd pe facebook cum Marius Matache și Cristi China merg la meciurile de rugby și nu puteam să-mi dau seama de ce. Și nu la […]

  2. Valentin Gherman says:

    Eu cred ca nu este rau de loc, la cat spatiu verde este in Bucuresti, tot este bun ca foloseste spatiu la ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *