Generația de Zece

centenarul

Centenarul unui simbol

29/05/2015 Comments (2) Blog

Ura între generații

Oficial, cândva se numea conflictul dintre generații. Azi, vorbim de ură. Pentru că varianta românească a capitalismului (sau, dacă vă e mai ușor, Iliescu/Băsescu/altă variantă) aici ne-a adus, la ură între generații. Sunt două situații care scot la iveală tot ce e mai rău în, culmea, artiști români. Poate nu în artiști, cred că mai bine ar fi să spun în oamenii din artiști. Cum ar spune Sorin Poclitaru, se-ntorc în oameni ultimii actori… Unul cu actori, celălalt cu muzici, dar azi voi vorbi doar despre cel actoricesc.

Eram la masă acum ceva vreme cu câțiva actori, toți peste 45-50 de ani. Toți critici la adresa noului val  de regizori și prosternați față de generația lui Toma Caragiu, Marin Moraru, Amza Pellea. Nu mă poate acuza nimeni că nu îi divinizez pe cei trei și ceilalți ca ei, le știu filmele pe de rost, am crescut cu ei și nu cu Arnold sau Stallone. Pe de altă parte, salba de premii ale cinematografiei românești post-decembriste, numărul mare de regizori premiați și filme apreciate în afara României m-au convins demult că există o școală românească și încă una de mare valoare, care are legătură cu Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude și restul. Care însă nu prea a fost sprijinită de tot ce înseamnă cinematografie românească decât ocazional și doar după ce le-a fost recunoscută valoarea în afara granițelor și nu prea au avut ce să mai facă.

Pe Andrei Rus l-am cunoscut anul trecut la Lisabona, la Festivalul de Film Românesc și tot atunci am descoperit și revista Film Menu, de care el se ocupă. Am remarcat calitatea ei atât ca și conținut (critică de film, nu părerism de spectator plictisit), dar și format și calitate a printului. Am stat de vorbă despre filmul românesc, despre regizorii români etc. Nu suntem prieteni, cel mult ne-am saluta dacă ne-am întâlni pe stradă (asta ca să nu existe vreo suspiciune de partizanat).

cinematograful generațiiCând am auzit de scandalul de la UNATC, am crezut că e doar “conflict între generații”, “șicane universitare” (lucrez în mediul acesta, știu ce se întamplă) etc. La vreo câteva zile însă am citit până unde s-a ajuns, la datul afara din UNATC pentru lezarea imaginii universității (cum? prin păreri contra?) și dezbateri pe marginea orientării sexuale (care e legătura cu cinematografia, mă scuzați că întreb?!), recunosc că m-am îngrozit. Atât de intoleranți am ajuns, cine nu e de aceeași părere cu noi, trebuie omorât cu pietre? Dai afară un om, îi schimbi destinul poate ireversibil pentru că și-a permis să critice șefii? Și asta într-o instituție academică, ce s-ar presupune că include oameni deschiși dialogului, ba fiind vorba de artă, unii cu atât mai relaxați, necum niște conțopiști. Citesc pe facebook că cei care protestează sunt manipulați (și Radu Jude – foto stânga – e manipulat în declarațiile sale? link Adevărul)

Nu știu ce se înțelege din punct de vedere legal prin lezarea imaginii universității, dar n-am auzit de Andrei Rus să fi plagiat, furat, violat sau omorât pe cineva. Din păcate, acesta nu mai e demult conflict între generații, e ură viscerală.

Credit foto: Theo Stancu – Film Menu

2 Responses to Ura între generații

  1. Suteu Paul says:

    Cel mai urat lucru e atunci cand ajungi sa urasti.

  2. Make says:

    @Paul din pacate, acolo s-a ajuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *