Maestre Sorin Poclitaru

La mulți ani, Maestre!

Game of Thrones

Eu și Game of thrones

14/04/2015 Comments (0) Blog

Vă pasă de cultură? Dovediți-o!

Ionuț Tecuceanu e un tip foarte curajos. În 2012 a renunțat la o carieră în PR pentru a se axa pe muzică. Acum e în Irlanda și se apucă de primul album. Știu ce înseamnă asta, știu cât e de greu și îi urez multă baftă. Când trăiești doar din muzică și mai ești și la început, e greu să găsești 7.000 de euro pentru tras un album. Astfel că o campanie de strângere de fonduri prin donație e calea cea mai viabilă. Și dacă va reuși, va fi doar începutul Golgotei, pentru că va trebui să le vândă acolo unde cântă, pe stradă, în cluburi și puburi. Teoretic, ești cel mai fericit om, ai scos primul tău album; practic, te trezești cu 5 cutii de discuri în brațe, care îți ocupă jumătate de casă.

De ce v-am spus povestea lui Ionuț? Pentru că, în primă fază, am făcut ce era mai ușor – like, share, urări etc. Apoi mi-am dat seama că dacă vreau să îl ajut, trebuie să fac mai mult, pentru că 1 like nu acoperă 1 minut de studio. Așa că am trecut la fapte, ceea ce toți cei care apreciază munca unui artist ar trebui să facă. Când vine vorba de cultură, toți suntem apostolii ei, toți recunoaștem că e importantă, că trebuie făcut ceva, că e păcat că sălile sunt pe jumătate pline. Că nu se face presă de calitate, că nu sunt sprijiniți tinerii talentați și aș putea continua cu câteva zeci de exemple. Numiți un guvern al ultimilor 25 de ani pentru care cultura a fost prioritară.

Ne pasă de cultură? Să dovedim asta prin fapte. Cumpărând bilete la spectacole, cumpărând discuri, sprijinind proiecte cu mai mult de un like și un share. Sunt bune și acelea, ca și o vorbă de încurajare. Dar să știți că arta costă, artistul plătește și el facturi și asigurări sociale. Nu există dovadă mai clară de atașament pentru cultură decât un artist care are doar grija actului cultural. Când își face griji pentru ziua de mâine, o parte din sufletul pe care ar trebui să îl presare în opera sa este ucisă de mici bacterii mercantile. Când mintea îi stă la plata întreținerii, mâna lui tremură pe arcuș, cu pensula în mână,

Artiștii – vectori pentru cultură

Doamnelor și domnilor artiști, chiar dacă acest articol face lobby pentru voi, să nu credeți că voi nu aveți nici o responsabilitate. Voi sunteți vectori pentru cultură, sunteți un exemplu pentru oamenii din jurul vostru. Așa că fiți alături de colegii voștri artiști, mulți dintre ei vă sunt probabil prieteni, suntem o lume mică, toți ne cunoaștem. Când colegul tău muzician are un spectacol, dă un exemplu tu ca pictor și cumpără bilet la spectacol și pune-i și pe alții să o facă. Dacă scriitorul de lângă tine își lansează un volum, tu ca muzician ar trebui să fii primul care îl cumpără, motivându-i și pe alții să o facă. Dacă un coleg din alt oraș vine să cânte în orașul tău, mergi și susține-l, cheamă tu lumea la concert. Când am primit o invitație la un concert, mi-am cumpărat un disc al artistului, pentru a contribui, cumva, la cariera sa. Am tot respectul pentru artiștii din jurul meu care fac asta și nu le voi putea mulțumi niciodată oamenilor de scenă din alte orașe care atunci când am cântat la ei acasă, au venit să fie alături de mine.

Da, noi, artiștii avem obligații față de cultură și față de colegii de breaslă! Când vom învăța asta, vom trece mai ușor peste antipatia guvernelor față de oameni educați și peste sărăcia timpurilor ce le trăim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *