Ultima ninsoare

Ultima ninsoare

3 martie

3 martie – primul concert în București

21/02/2016 Comments (0) Noutati

Vatra Dornei

Vatra Dornei

Vatra Dornei era primul spectacol public din 2016 și era normal să am ceva emoții, mai ales că la Dorna nu se cântă folk în mod constant (cum e la Humor de atâta vreme). Dar nu poți fi niciodată dezamăgit când ai alături niște oameni care cred în tine și care muncesc pentru tine cum sunt dl. Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești (surpriza anului 2015, fără doar și poate), cum e Violeta Codorean (directoarea Casei de Cultură Platon Pardău din Vatra Dornei) și toți ceilalți ce au pus umărul la acest spectacol – Ciprian Pardău, Doru și echipa de la OrionTV. Mulțumiri de asemenea primăriei Vatra Dornei pentru ajutorul dat cu sala de spectacole, unul deloc de neglijat.

Când m-a sunat Sorin cu o zi înainte de spectacol să îmi spună că toate biletele au fost deja vândute, am crezut că face mișto de mine. Evident că e visul oricărui artist să cânte sau să joace cu sala plină, dar trăim vremuri dificile pentru cultură, oamenii nu rup ușile sălilor de spectacole. Și date fiind cele de mai sus, mi-era greu să cred din prima că lumea din Vatra o va face la noi, mai ales că eu personal cunoșteam 3 persoane în oraș înainte de eveniment, unde mai cântasem în urmă cu 6 ani. Pe de altă parte, de mai bine de 25 de ani, cultura a fost neglijată, iar orașele mici au suferit cel mai mult. Pentru că dacă Bucureștiul și orașele mari au parte de o concurență acerbă pe piața de evenimente, în orașele mici foarte rar se întâmplă lucruri.

A fost nevoie de o idee ca spectacolul Folk la Vatra și de câțiva artiști dispuși să riște să facă un spectacol. Răsplata noastră însă a fost pe măsură, mai bine de 300 de oameni au umplut la maxim sala proaspăt renovată a casei de cultură. Și nu doar atât, am avut parte de un public avid de muzică și poezie, avid de cultură, a vibrat cu noi pe parcursul celor două ore de spectacol, indiferent dacă pe scenă au fost Ștefania și Sebi, eu și Sorin Poclitaru sau tenorul Sorin Ursan Delaclit. Ne-am jucat cu ei, au fost cuminți, au râs la pamfletele lui Sorin și ghidușiile mele muzicale, au cântat cu noi, au aplaudat, au cumpărat cărți și CD-uri, am făcut poze, am primit felicitări cât pentru un premiu Nobel și invitația de a ne întoarce la Dorna.

Asta înseamnă să te simți artist, aș parafraza eu o maximă mult prea uzitată în mediul virtual. Da, sunt multe aspecte importante pentru un spectacol reușit, dar cel mai important e să ai cui să îl prezinți. Pentru că artiștii există cu adevărat doar atât timp cât decide publicul, iar dornenii mi-au dat mie personal aripi. Dincolo de reușita personală, mă bucur că am reușit să arătăm că la Vatra Dornei se poate cânta folk, așa cum am făcut-o cândva și la Onești, și la Mediaș, și la Botoșani sau la Iași. La Dorna se va mai cânta folk, vă promit eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *