Generația fără SIDA

Substanța activă a unui medicament

01/12/2014 Comments (2) Educatie si Cercetare

Viață de cercetător

Am dispărut aproape total câteva zile, dar stați liniștiți, totul e sub control. Sau, mai bine spus, au fost doar momente dedicate vieții de cercetător (ok, mai multe momente!). Am fost la Porțile de Fier, iar căile mele de comunicare au fost limitate. Pe de-o parte de timpul prea scurt pentru câte aveam de făcut, pe de altă parte de un incident din prima zi petrecută în Balta Nerei – inteligentul meu telefon a făcut baie, iar de atunci refuză să se mai deschidă altfel decât atunci când e în priză și nici atunci nu stă deschis. Și cum vă dați seama că la Moldova Nouă nu există un service de iPhone, adio telefon – cea mai lungă perioadă fără mobil din ultimiii 10 ani probabil. Am mai reușit să intru seara pe tabletă sau laptop pe net, dar fugitiv, pentru că miercuri și joi am cântat la Oravița (un articol separat despre acest spectacol îl găsiți aici) și Reșița. Și când credeam că vineri dimineața apuc să vă spun câteva din poveștile de pe teren, ne-am trezit cu o pană de curent în tot satul Coronini unde suntem cazați. Deja e conspirație mondială, dar nu vă temeți, tableta era încărcată la maxim și poveștile se scriu și offline.

AkisPe cei care cred că viața de cercetător e o distracție continuă, îi invit la Coronini să stea un pic în vântul ce suflă cu pasiune dinspre sud (Heil, Coșava!) de abia poți să respiri. Au fost momente în care am deschis cu greu ușile mașinii, cei 70 km/h în rafale se impuneau în fața noastră. Cu atât mai puțin te inspiră să intri în apa Dunării ce nu are mai mult de 2-3 grade. Dar nebunia pozitivă a unui cercetător e greu de egalat, așa că Akis, colegul meu, și-a îmbrăcat salopeta de cauciuc și s-a apucat de treabă (foto dreapta).

Traseu CormoranPrezența noastră în balta Nerei se desfășoară în cadrul proiectului Îmbunătățirea statutului de conservare al speciilor și habitatelor prioritare din zona umedă Porțile de Fier. Iar una din acțiunile acestui proiect vizează monitorizarea unor exemplare de cormoran mic cu ajutorul unor transmițătoare Argos ce cântăresc doar 9,5 grame, ce permit urmărirea atât prin semnal radio (VHF), dar și Dopler (prin Argos). Linia verde din harta din stânga indică traseul urmat de unul din exemplarele ce au primit deja un astfel de emițător.

Cormoran lemnDacă veți alege să petreceți câteva zile în zona Coronini – Baziaș – Balta Nerei, veți observa, pe alocuri, niște cormorani mai speciali. Sunt niște mulaje de cauciuc (foto dreapta) depuse pe niște platforme de lemn ce au rolul să determine creşterii prezenţei cormoranului mic în zonă, în special în arealele Gura Nerei, Calinovăţ, Moldova-Nouă, Cozla și Liuborajdea. Cormoranul mic poate fi observat adesea uscându-și aripile pe diverse cioturi și trunchiuri plutitoare, iar aceste platforme tocmai asta fac.

Proiectul Îmbunătățirea statutului de conservare al speciilor și habitatelor prioritare din zona umedă Porțile de Fier este co-finanțat de Uniunea Europeană – DG Environment, prin schema de finanțare LIFE+.

2 Responses to Viață de cercetător

  1. Petre says:

    Despre concertul de la Resita puteti citi aici: http://petredalea.ro/marius-matache-la-resita/

  2. Make says:

    Multumesc, Petre, pentru cronica, eu n-am mai apucat sa scriu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *