Baschetbaliști legendari fără titlul NBA

rugby

Rugby 100

20/06/2019 Comments (0) Sport

Viitorul dă prezentul fotbalului

Viitorul (substantiv propriu) sau viitorul (substantiv comun)? Asta e întrebarea! Un pic din fiecare, zic eu! Povestim azi de naționala U21 a României, pentru că merită. Nu de alta, dar n-am mai avut emoții sau tragere de inimă să mă uit la fotbal din 2016, de când am fost la Campionatul European din Franța după naționala noastră. Nu că am pierdut m-a deranjat, ci pur și simplu atitudinea. Am și eu un defect, nu îmi place lehamitea, resemnarea. Pot să pierd, dar e doar un moment în care o iau de la capăt. Aproape că am renunțat să mă mai uit la fotbal. Iar ce oferă naționala mare a României (singurul fotbal la care m-am mai uitat) nu era prea atractiv.

ViitorulCalificarea naționalei U21 la CE de tineret din Italia și San Marino a adus primul moment în care am avut iar emoții pentru fotbal. Stiti ce imi place foarte tare la nationala U21? Că nu mai stăm într-un jucător sau altul. Lipsește Pușcaș? Nici o problemă, Petre mi se pare un varf de un oportunism magnific. Nu a mers Ivan? Intră Coman. Lipsește Pașcanu? Abia așteaptă Ghiță să joace. Nevoie de un închizător? Ce ziceti, Nedelcu e bun? Sau Ciobanu si trasoarele sale? Credeți că Ianis e indispensabil? E foarte bun, recunosc, dar uitați-vă și la contribuția ofensivă a lui Olaru în jocul lui Gaz Metan Mediaș.

Ceva și despre Mirel Rădoi. A venit pe credit, pe rezultatele foarte bune obținute de Daniel Isăilă, astfel că așteptările erau mari. Mirel venea după experiența de la FCSB, pentru care jumătate din presă a măturat cu el pe jos că nu e antrenor, iar cealaltă jumătate l-a certat că de ce a acceptat condițiile de acolo. El a arătat că a învățat din greșeli, a pus capul în pământ și și-a văzut sârguincios de treabă, mai ales că aici a putut să muncească.

Cu Croația am văzut o echipă hotărâtă, dedicată, cu o idee clară de joc, care face pressing, care încearcă să paseze, o echipă care joacă modern. Și am văzut o echipă, nu doar 11 jucători, puști care se susțin, care se bucură de reușite chiar dacă sunt titulari sau doar rezerve. Și aici e în mare măsură meritul lui. 

Și atunci care e legătura cu Viitorul Constanța? Păi haideți să vă aduc aminte niște chestii. Când ne-a zis Gică Hagi să le facem statui în 1998 (tu, tu, tu, ăla cu mustață, nu strâmba!), am fost ironici. Când ne-a zis că în 10 ani o să aibă 11 jucători la națională, am râs – 11 jucători din lotul U21 au trecut prin mâna lui Gică. Când a zis că el crește decari, am zis că e subiectiv, că el a fost coordonator de joc. Uitați-vă că și închizătorii trecuți pe la Viitorul pasează și driblează ca un decar. Ce să zic, poate chiar se pricepe mai bine la fotbal decât o națiune de antrenori. Și poate data viitoare când dă o declarație care ni se pare SF, să nu îl mai luăm la mișto. Apropo, tocmai a prezis că facem un turneu mondial bun în 2026 cu echipa de la U21.

Sufletul meu spune că puștii aceștia sunt pe cale să mă aducă înapoi pe stadionul de fotbal. Pronosticul meu este că vineri batem Anglia, iar Franța nu bate Croația. Hai, România!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *