Pasaje de pești pe Ardeche și Drome

Bruxelles practică studențească

Practică studențească la Bruxelles

24/11/2018 Comments (2) Educatie si Cercetare

Vitamina B12 și anumite maladii

Aș fi zis că nu mai e mare lucru de studiat despre Vitamina B12, că totul a fost elucidat deja, dovadă premiile Nobel câștigate pornind de la activitatea, structura sau sinteza acestui compus. Dar, ca și în cazul primelor două articole scrise în cadrul parteneriatului cu compania germană WÖRWAG Pharma (producător al B12Vital, supliment alimentar cu Vitamina B12), am zis că trebuie să vin cu niște informații de interes pentru cititori. Iar curiozitatea mea caracteristică a fost decisivă (deformație de cercetător) și am zis să arunc un ochi pe cele mai recente articole științifice care vizează Vitamina B12.

Vitamina B12 dieta veganăVitamina B12 este esențială în sinteza acizilor nucleici, eritrocitelor, dar și în menținerea mielinei (mai țineți minte de la biologie, sper, că e vorba de teaca ce acoperă axonii neuronilor), astfel că deficiența ei poate duce la mai multe afecțiuni, unele grave, altele ireversibile (Pawlak și colab., 2014 – link).

Un review efectuat în 2017 (Rogne și colab. – link), care integrează 18 studii și aproximativ 11.000 de observații clinice, corelează deficiența de B12 în timpul sarcinii cu un risc mai ridicat de naștere prematură.

Chirurgia bariatrică devine tot mai populară ca metodă de tratare a obezității. Kornerup și colab. (2018 – link) afirmă că în cazul pacienților care urmează astfel de metode terapeutice pot apărea deficiențe de micronutrienți (inclusiv B12), ca urmare a modificărilor pe care tractul intestinal le suferă. Acestea sunt mai mari în cazul bypass-ului gastric decât în cazul gastrectomiei în manșon (autorii indică un procent de 27% al prevalenței deficienței de B12 în lunile 25-36 post-operator). Pentru pacienții cu bypass gastric Roux-en-Y, se recomandă monitorizarea vitaminei D, vitaminei B12 și fierului la fiecare 3-6 luni în primul an după operație, apoi anual (Mechanick et al., 2009 – link).

Miranti și colab. (2017 – link) indică vitamina B12 serică drept un posibil marker în cazul gastritei atrofice, o afecțiune ce precede unui tip de cancer gastric (noncardia gastric adenocarcinoma).

În 2017, Luthra și colab. (2017 – link) raportează niveluri reduse ale B12 în cazul bolnavilor de Parkinson. Același fapt este identificat și de Chadwick și colab. (2018 – link), care identifică un nivel redus al B12 în cazul pacienților cu Parkinson în stadii incipiente și menționează necesitatea unor studii care să verifice dacă aportul suplimentar de acest compus determină o încetinire a avansării maladiei. Chiar dacă există semne de întrebare asupra acestor prime concluzii (Cardoso, 2018 – link), e clar că domeniul este interes pentru oamenii de știință.

Un aport adecvat de vitamina B12 este esențial pentru funcționarea normală a sistemului nervos dar și menținerea sănătății psihice și a unui bun nivel al energiei. Suplimentul alimentar B12Vital este disponibil în principalele lanțuri de farmacii din București și din țară. Toate informațiile despre ce conține și cum trebuie utilizat le găsiți aici.

2 Responses to Vitamina B12 și anumite maladii

 1. Marius says:

  Salut, Marius!

  “Un comprimat de B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital conține 100 µg de vitamina B12; luat în mod regulat, poate contribui semnificativ la asigurarea necesarului dumneavoastră de vitamina B12 pe termen lung.”

  Din pacate, eu unul, sufar de anemie Biermer, adica o anemie cauzata de lipsa acestei vitamine B12. Desi am tot intrebat, toata lumea spune asa: doar prin injectii intramusculare poti da corpului ceva vitamina B12! Tot ce e pe cale orala e frectie la picior de lemn!

  Oare sa fie asta pastila minune? Sincer, m-as bucura, dar pana una-alta, la fiecare luna am de facut cate o injectie!

 2. Make says:

  @Marius nu sunt medic sa pot sa raspund la intrebare, deci cu siguranta medicii stiu mai bine. Am citit insa ca ar trebui doze de circa 1000 micrograme pe cala orala ca sa poata acoperi necesarul (deci e clar ca doza din B12Vital nu acopera).
  Dar, din nou, medicul tau curant stie cel mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *