festivaluri rock

Festivaluri rock la mare

Special Youth Upgrade

Special Youth Upgrade

04/10/2019 Comments (0) Blog

În vizită la puicuțe

puicuțe AVIS 3000 #PrinHD

Când am văzut programul weekendului la Hunedoara, cei care au fost și în anii trecuți glumeau pe grup că mergem la puicuțe. Mi-am zis OK, mergem la Avis 3000, stăm juma’ de oră într-o hală, bifăm sponsorul, trecem mai departe. Recunosc, habar nu aveam dimensiunea afacerii dezvoltate. În primul rând, oamenii au un business integrat, pornind de la fabrică de nutrețuri combinate (FNC), incubatoare pentru circa 500.000 de ouă, trecând prin fermele de pui de toate felurile (care pentru carne, care pentru reproducere), abator și propriile magazine de distribuție în Hunedoara și Alba. Astfel că doar pentru a vedea pe repede-nainte tot ce se întâmplă în zona Deva (facilități ale grupului sunt la Leșnic, Mintia, Șoimuș, Bălata) am petrecut jumătate de zi.

puicuțe AVIS 3000 #PrinHDStând de vorbă cu oameni din fiecare etapă a procesului, înveți chestii noi și tu ca om de știință. De ex., pentru a împiedica procesul de cosangvinizare, fermele sunt stratificate în “bunici”, “părinți” și “tineret”, dar și faptul că fiecare țară are propriul standard de vaccinare. De asemenea, că și la puicuțe dieta e importantă, astfel că rețeta furajelor e stabilită de medicul veterinar, băgată într-un computer, iar acesta o realizează complet automatizat. De altfel, alături de curățenie (am mai văzut ferme la viața mea și știu ce vorbesc), tehnologia prezentă peste tot a fost lucrul de m-a impresionat cel mai tare. Evident că eram ca niște copii lângă instalația care sorta ouăle, de la S la XL. 

AVIS 3000 înseamnă o poveste începută în 2001, care acum are aproximativ 500 de angajați, deloc puțin pentru un județ cu destule probleme economice. Doar reparațiile curente la hale pe 2019 au un buget de aproximativ 1 milion de euro. Abatorul are o capacitate de 30-35 tone pe zi, pentru cele peste 20 de magazine PRO HD&AB, dar și pentru distribuție în hipermarketuri. Ouăle provenind din fermele de aici le puteți găsi și în rețeaua de magazine Lidl.

Cina cu Chef Tinu

N-am plecat din ferme cu mâna goală, ci cu niscaiva materie primă pentru Chef Alexandru Hora sau, mai puțin formal, Chef Tinu, pe care, mai mult ca sigur, îl știți de la MasterChef. Care a sărit peste vizita prin Ținutul Pădurenilor și s-a întors devreme la pensiunea de malul lacului Cinciș ca să pună copanele și aripioarele (neinjectate, of course, ca să n-avem vorbe la proces!) la marinat în sosul lui minune (muștar, miere, lime și o groază de mirodenii) înainte de a fi puse pe grătar, dar și pentru un ceaun cu organe de pui și mămăligă, peste care a ras și niște trufe, ca să fie treaba corespunzătoare. În poza din stânga mă vedeți în calitate de ajutor de chef (adică am ținut oala cu salată tabbouleh, ceaunul cu pipote și inimi și am spălat vasele după masă).

Colegul Daniel Botea adusese cu el niscaiva vinuri de la prietenii noștri comuni Domeniile Sâmburești, așa, cât să înoate puiul. Inclusiv un Chateau Valvis Chardonnay, recent medaliat cu aur de oenologii francezi la concursul Vinalies Internationales” de la Paris (pe care l-am ciocnit corespunzător, după cum se vede în dreapta). Duminică dimineața, Tinu a fost mai harnic decât prevede legea și ne-a gătit niște paste bune (tagliatelle cu ceva ierburi – nu de-alea! – spanac, busuioc), plus iar trufe rase. Zic că a fost o concluzie gurmandă foarte bună înainte de plecarea spre casă.

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *