holograf

Holograf în turneu

muzică

De ce scriu despre muzică

04/02/2019 Comments (0) Blog

We Will Rock You

We Will Rock You

UPDATE: Până pe 24 februarie, dacă folosiți codul makerock pe site-ul iabiletprimiți o reducere de 20% din prețul biletelor achiziționate.

We Will Rock You…e greu să scriu despre muzică fără să devină foarte personal textul și e greu să scriu despre Queen fără să devin sentimental (mai sunt vreo două-trei articole despre Freddie Mercury și Queen pe aici pe blog, ambele foarte emoționale). Am încercă să evit să scriu despre în perioada în care filmul Bohemian Rhapsody acaparase piața românească (nu țin să fiu la modă). Cu toate acestea, indiferent de opiniile vehiculate în media și în jurul meu, un film ca Bohemian Rhapsody este foarte important din mai multe aspecte: aduce în atenția unui public tânăr, care nu l-a prins pe Freddie Mercury în viață și în plină forță (au trecut totuși 27 de ani fără inegalabila sa voce și personalitate) și descrie (chiar dacă pe alocuri mai romanțios decât în realitate – e film artistic, nu documentar!) viața unui artist într-o perioadă în care orientarea sexuală era un subiect controversat sau pe alocuri tabu, chiar și pentru Europa occidentală.

Și dacă am vorbit de evidențierea muzicii Queen pentru un public tânăr, același lucru îl face si We Will Rock Youo comedie muzicală creată de Ben Elton în spiritul muzicii Queen, în care partea muzicală este asigurată exclusiv de piese alle trupei britanice. E clar că există o aplecare tot mai importantă la nivel mondial pentru musical, fie în varianta de film (partea a 2-a la Mamma Mia, Bohemian Rhapsody), fie spectacole montate – din nou Mamma Mia pe muzica celor de la ABBA, The Last Ship cu Sting sau We Will Rock You, pe muzica celor de la Queen. Știu, o să îmi spuneți că Broadway și Londra abundă de musical, evident, doar că, dacă mă întrebați pe mine, vorbim de o comunitate exclusivistă (nu ajungem toți la un spectacol pe Broadway, nu?). Dacă vreți, e o deschidere a genului spre publicul larg, mai ales că și pe la noi au mai apărut și West Side Story, Cabaret, Fantoma de la Operă sau My Fair Lady

În cazurile de mai sus, muzica asigură un succes minim, pentru că vorbim de artiști și piese intrate în istorie. La oricare din filmele sau spectacolele de mai sus m-aș putea uita oricât, doar din dragoste pentru muzica, Queen și ABBA fiind adevărate “fabrici de hituri”, dacă îmi este permis șablonul.

We Will Rock You este o satiră la adresa muzicii pop de consum și la pericolul pe care-l reprezintă tehnologia și internetul pentru ceea ce înseamnă emoția unei interpretări live, artist și spectator față în față.

Proiectul în ansamblu este unul de referință, dacă mă uit la cei care i-au dat viață: Robert de Niro a fost producătorul pentru montarea londoneză, consultanți sunt nimeni alții decât Brian May (domnul doctor în astrofizică) și Roger Taylor, cei doi componenți Queen, castingul pentru cele 7 roluri principale și 10 secundare s-a făcut de către o echipă formată din Mary Hammond, șefa de catedră musical de la Royal Academy of Music (acum înțelegeți diferența de nivel și piață între “ei” și “noi”) și Stuart Morley, directorul muzical al primei producții a acestui musical la Londra, plus regizorul acestui spectacol de la București, Răzvan Mazilu.

Sunt deja confirmate trei reprezentații ale piesei la Sala Palatului din București, pe 10 (unde mai sunt foarte puține bilete, pe site-ul IaBilet mai apar sub 20), 11 și 12 aprilie. Din coloana sonoră nu lipsesc Love of my Life, Who wants to live forever, I want to break free, Under pressure, Don’t stop me now sau We are the champions. Apropo de Love of my life, la o poveste cu niște prieteni, nu știu cum a apărut în discuție și unul din noi spune “oare ce simte femeia care știe că pentru ea a fost compusă piesa asta?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *